Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové rozšířili výstrahu

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové rozšířili výstrahu
Zdroj: unsplash.com
nebezpečí
V průběhu pondělí v Česku udeřily silné bouřky. Už kolem poledne řádily v Plzeňském a Karlovarském kraji, okolo 14. hodiny se pak bouřky vyskytly i v kraji Středočeském, Jihočeském, Olomouckém, Královéhradeckém a na Vysočině. Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu na území celé republiky, přičemž situace má být nejhorší v pozdních odpoledních hodinách a večer.

Meteorologové z ČHMÚ očekávají v pondělí ojedinělý výskyt silných bouřek, zejména s přívalovými srážkami s úhrny kolem 45 mm, ojediněle i s nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami. Velmi silné bouřky se vyskytují především na Tachovsku, kde jen za poslední hodinu napadlo 60 mm srážek.

Lokálně může déšť rozvodnit malé toky, může také dojít k zatopení podchodů, podjezdů a sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. V místech, kde budou bouřky silné, hrozí dokonce i podemletí komunikací. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Meteorologové doporučují zabezpečit volně položené předměty a zabednit okna.

Výstraha pro některé kraje platí až do úterý. Česko bude podle předpovědi sužováno bouřkami po celý týden, rovněž přijde i mírné ochlazení. Teploty by ke konci týdne neměli stoupat nad 30 stupňů. Aktuální bouřkovou situaci můžete sledovat zde.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy