Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Co čeká Babiše po dovolené: Demonstrace, nový ministr kultury a rozsekne se Čapí hnízdo

Co čeká Babiše po dovolené: Demonstrace, nový ministr kultury a rozsekne se Čapí hnízdo
Zdroj: Profimedia.cz
Krušné období
Předseda vlády Andrej Babiš (64) je na dovolené a do Strakovy akademie se vrací 26. srpna. Po návratu ho čeká krušné období a vrásky na čele mu musely přibýt už teď. Tomuhle bude čelit!

Vládní prázdniny trvají do 26. srpna, jenomže ještě před jejich koncem proběhne několik událostí, které musejí Andreje Babiše (64) stresovat. Přinášíme jejich přehled:

Nový ministr kultury

Už 15. srpna má prezident Miloš Zeman (74) jmenovat nového ministra kultury. Vedení ČSSD si v čele resortu přeje Michala Šmardu, o něm ale Zeman nechce slyšet. Podle něj není pro tuto funkci kompetentní. "Proto prezident republiky požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím předsedy vlády navrhl jiného kandidáta, splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady," informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Je jisté, že z toho bude v koalici další mrzení a Babiš se bude muset vyrovnat s potenciálními následky. V nejzazším případě ČSSD může vládu opustit.

Čapí hnízdo a první obžalovaný premiér?

Do konce srpna musí státní zástupce Jaroslav Šaroch rozhodnout, jestli Babiš a další obvinění v kauze Čapí hnízdo stanou před soudem. Lhůta však nemusí být konečná a může se ještě posunout. Babiš by se stal prvním obžalovaným předsedou vlády v historii Česka. Kauzu Čapí hnízdo označuje Babiš za účelovou, prý ho má poškodit a vyštvat z politiky.

Protivládní demonstrace

Po čtvrtmilionové demonstraci na pražské Letné, která proběhla v červnu, svolává spolek Milion chvilek pro demokracii další protest na 21. srpna. Den výročí okupace Československa jednotkami Varšavské smlouvy připomene pochodem z Václavského na Hradčanské náměstí. Akce se však nebude týkat pouze minulosti, znovu připomene důrazný nesouhlas s Babišovým střetem zájmů a dalšími aktuálními politickými problémy.

Audit Evropské komise o střetu zájmů

Kupředu by se mělo posunout i dění okolo auditu Evropské komise o Babišově střetu zájmů. Do 2. září pošle Česko odpovědi na návrhy auditních zpráv. Podle Babiše není pravda, že je ve střetu zájmů, a audit je prý vysoce nestandardní.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy