Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Není to jen o Gottovi. Pohřeb se státními poctami bude mít i Vlasta Chramostová

Václav Havel a Vlasta Chramostová.
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 3 fotografie
úmrtí
Divadelní a filmová herečka a signatářka Charty 77 Vlasta Chramostová odešla do hereckého nebe ve věku 92 let. Objevily se hlasy, že by měla mít pohřeb se státními poctami. V neděli večer ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) potvrdil, že Chramostová bude mít podobný pohřeb jako zesnulý Karel Gott.

Předseda Ústavního soudu a signatář Charty 77 Pavel Rychetský v neděli navrhoval, aby zesnulá Vlasta Chramostová měla pohřeb se stáními poctami. Proti tomu ostře protestoval hradní mluvčí Ovčáček.

"Převelice se stydím za předsedu Ústavního soudu! Svým prohlášením jenom vyvolává další vášně. To si dr. Rychetský opravdu neuvědomuje, že proti sobě posmrtně staví dvě velké osobnosti a rozděluje tak národ? ‪Za tohle nesete plnou morální odpovědnost, pane předsedo Ústavního soudu. Svým nehumánním a neetickým prohlášením jste ublížil posmrtně Vlastě Chramostové i Karlu Gottovi," uvedl na svém facebookovém profilu mluvčí Hradu. Není zřejmé, zda Ovčáček mluvil za sebe, nebo jako mluvčí prezidenta.

Ovčáčkovi vzal vítr z plachet až ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten veřejnosti oznámil, že Chramostová bude mít pohřeb se státní poctou. "Vlasta Chramostová i Karel Gott si zaslouží pohřeb se státními poctami. Odcházejí umělecké ikony 20. století a každá s sebou nese svůj jedinečný příběh. Někdo svou kariéru obětoval, někdo u ní zůstal... oba se ale zapsali nesmazatelně. Všichni patří do našeho dějinného příběhu," uvedl ministr pro Právo.

"Mluvil jsem s ředitelem Národního divadla i předsedou herecké asociace panem (Ondřejem) Kepkou. Obřad bude v pondělí 14. října v 11 hodin se vším, co k tomu patří. Připomínám, že Národní divadlo je státní instituce," doplnil Zaorálek.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy