Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Fronta na pohřeb Karla Gotta byla uzavřena. Mistra uctily desetitisíce lidí

Fronta na pohřeb Karla Gotta byla uzavřena. Mistra uctily desetitisíce lidí
Zdroj: eXtra.cz, Showpix
+ Dalších 28 fotografií
online
Česko se loučí s legendárním zpěvákem Karlem Gottem (†80), jenž prohrál boj s akutní leukemií. Palác Žofín otevřel své brány v 8 ráno a zavřít by se měl ve 22 hodin. Fronta v jednu chvíli sahala až na protější Janáčkovo nábřeží, po druhé hodině se výrazně zkrátila, později zase začala narůstat. Reportéři eXtra.cz jsou na místě. Rozloučení s Gottem sledujeme minutu po minutě.

Milovaný zpěvák, Mistr, mnohonásobný Slavík, ale i tatínek a dědeček. Česko na Karla Gotta (†80) nikdy nezapomene. Právě dnes se lidé mohou přijít naposledy rozloučit. Na pražském Žofíně jsou reportéři eXtra.cz. Přímo z místa přinášíme aktuální zpravodajství.

Žofín právě teď: Sledujeme na místě

AKTUALIZOVAT

21.30 Lidé, kteří se nedostali do fronty těch, kteří ještě budou mít přístup k pietnímu místu, se rozčilují a jsou nešťastní. Většina z nich totiž jela z velké dálky a na jejich pozdním příchodu měla podíl především doprava.

21.05 Podle informací serveru Blesk.cz se chováním ministra Kremlíka, který předběhl všechny čekající, inspirovala i herečka Dana Batulková s tanečníkem Janem Onderem a společně vešli do sálu. Navíc stáli za hranicí a do Paláce Žofín se neměli vůbec dostat.

20.45 Ačkoliv fronta k rakvi Karla Gotta byla uzavřena, lidé stále přichází a někteří doufají, že se organizátoři slitují a oni se tak dostanou do Paláce Žofín. Organizátoři nad tím skutečně uvažují a rozhodnutí by mělo padnout během následujících minut.

20.30 Podle organizátorů prozatím památku Mistra uctilo v Paláci Žofín zhruba 38 tisíc lidí.

20.20 Nově příchozí truchlící jsou odkazováni do Zahrady Kinských. I tam už leží spousta květin, věnců a upomínkových předmětů. Příznivci Karla Gotta zpěvákovi píší vzkazy do kondolenčních knih.

20.10 Policie definitivně uzavřela frontu. Ačkoliv Palác Žofín zůstane veřejnosti otevřený do půlnoci, nově příchozí lidé už se dovnitř nedostanou.

19.35 Policisté se rozhodli, že další nově příchozí ještě nechají zařadit do fronty. Je tedy možné, že Palác Žofín zůstane veřejnosti otevřený déle.

19.30 Policisté na Janáčkově nábřeží ukončují frontu. Pokud tedy ještě chcete uctít památku Mistra, vydejte se do Zahrady Kinských. Do Paláce Žofín už se nově příchozí lidé nedostanou.

19.20 Do sedmé hodiny večerní podle organizátorů uctilo památku Karla Gotta už 28 tisíc lidí.

19.15 „Květiny ze sálu se nakonec budou odvážet až večer poté, co lidé odejdou,“ upřesnil pro eXtra.cz Vladimír Vařechovský, ředitel odboru komunikace vlády ČR.

19.10 Fronta k Paláci Žofín je aktuálně nejdelší za celý den. Most nyní zaplňují nejen fanoušci Karla Gotta, ale i diváci Signal Festivalu.

18.55 Truchlící, kteří nestihnou přijít do fronty k Žofínu do osmi hodin, se mají podle policistů vydat rovnou do Zahrady Kinských.

18.25 Část květin, věnců a jiných upomínkových předmětů byla po šesté hodině večerní převezena do Zahrady Kinských. Uvolnilo se tím místo pro předměty, které k rakvi přinášejí další truchlící.

18.20 Fronta do Paláce Žofín aktuálně vede až přes Janáčkovo nábřeží a stále narůstá.

18.00 Pražští policisté doporučili všem, kteří se chtějí přijít s Karlem Gottem rozloučit, aby se do fronty zařadili nejpozději do osmé hodiny večerní.

17.45 Místa vymezená na věnce a květiny jsou už zcela zaplněná, nově příchozí truchlící je tak v Paláci Žofín nemají téměř kam pokládat. Věnec na počest Karla Gotta poslal i premiér Andrej Babiš

17.25 Ivana Gottová na sobotní zádušní mši pozvala i Milana Drobného. To je velkým překvapením, jelikož vztahy mezi ním a Gottovými byli v poslední době velmi chladné.

17.15 Po páté hodině odpolední bylo spočítáno, že Mistrovi přišlo vzdát hold přes 24 tisíc truchlících. Na nejdojemnější snímky z posledního rozloučení s legendárním zpěvákem se podívejte zde.

17.10 Zatímco řada fanoušků Karla Gotta stojí velkou frontu na poklonění se památce Mistra v centru Prahy na Žofíně, jeho bývalá láska a dlouholetá přítelkyně Alice Kovácsová se rozhodla rozloučit se svým drahým zesnulým u jeho domu Bertramka. Více čtěte ZDE.

17.00 Do uzavření bran Paláce Žofín zbývá zhruba 5 hodin. Fronta se znovu prodloužila, nyní vede až na Janáčkovo nábřeží.

16.50 Svíčky a jiné upomínkové předměty u vily Karla Gotta na Bertramce budou v pondělí odklizeny pracovníky Pražských služeb. „Do velkoobjemového kontejneru budou třídit svíčky s květinami a do připravených krabic se budou dávat ostatní upomínkové předměty. Všechno dočasně uložíme v našem depozitu pro případ, kdyby měl někdo zájem předměty využít k uměleckému záměru, jako to bylo v případě plastiky z vosku ve tvaru srdce pro prezidenta Václava Havla,“ řekl serveru idnes.cz mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

16.25 Zhruba okolo páté hodiny budou organizátoři převážet první květiny a věnce od rakve Karla Gotta do Zahrady Kinských, kde se nachází druhé pietní místo. Tam lidé pokládají květiny k velkému snímku Mistra.

16.20 Mnoha lidem teprve nyní skončila pracovní doba a tak se v těchto chvílích přidávají k davům proudícím na Žofín. Fronta se znovu prodlužuje, sahá téměř přes celý most.

15.55 „Policie nemusela zatím po celou dobu v souvislosti s veřejným rozloučením s Karlem Gottem nic nestandardního řešit. Vše probíhá v naprostém klidu,“ řekl eXtra.cz mluvčí policie Jan Daněk.

15.45 Agentura ČTK informovala o tom, že na Hradčanském náměstí už probíhá instalace velkoplošné obrazovky, na níž bude veřejnost mít možnost sledovat sobotní zádušní mši. Na mši už nyní také probíhají přípravy na Pražském hradě.

15.30 Prezident Miloš Zeman potvrdil účast na sobotní zádušní mši v Chrámu sv. Víta. Na tu ho budou doprovázet manželka Ivana Zemanová a dcera Kate

15.20 Podle informací serveru Blesk.cz přišla na Bertramku dlouholetá láska Karla Gotta Alice Kovácsová Před vilu položila květinu se stužkou a vzkazem.

15.09 Fronta se opět o několik desítek lidí rozrostla a sahá přibližně do třetiny mostu Legií. Víc lidí by mohlo začít chodit po 16 hodině, kdy většině končí pracovní doba. Žofín bude otevřený do 22 hodin, v případě zvýšeného zájmu až do půlnoci.

Fronta se mírně rozrostla.

15.06 Zatímco premiér Andrej Babiš mluvil začátkem týdne až o 300 tisících lidí, kteří na Žofín dorazí, páteční počty jsou o poznání střízlivější. Gottovi se dosud poklonilo asi 20 tisíc fanoušků. Výrazně větší nápor se nečeká ani v odpoledních hodinách. "K ničemu zásadnímu by nemělo dojít, snad jen k přesunu části květin na pietní místo v Kinského zahradě," řekl eXtra.cz ředitel Odboru komunikace Vlády ČR Vladimír Vořechovský.

15.02 Každý se s odchodem Karla Gotta vyrovnává po svém. Tento pán přes dvě hodiny sedí u reproduktoru a poslouchá ty největší Mistrovy hity. Štěstí, že jich je vskutku velké množství a pán tak nemusí poslouchat ty stejné písně pořád dokola.

Pán (vlevo) poslouchá přes dvě hodiny největší Gottovy hity.

14.45 Svou účastí překvapila Dominika Myslivcová, která si před Žofínem vystála frontu. Navíc nepřišla v pro ni typické růžové, ale zahalila se do barvy smutku. Černou mikinu oblékla i zpěvačka Linda Finková

Dominika Myslivcová na Žofíně.

Linda Finková na Žofíně.

14.30 Podle informací Českého rozhlasu se zatím přišlo s Karlem Gottem rozloučit přibližně 18 tisíc lidí.

14.27 "Záchranka zatím řešila pouze dva případy. Celkově probíhá vše v naprostém klidu," řekla eXtra.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Ti zasahovali kvůli alergické reakci policisty a potom u paní, která si poranila koleno. Sanitkou ji přepravili do nemocnice.

Jana Poštová

14.24 Nečekal jsem, že Karel Gott zemře tak rychle, ještě v létě jsme slavili jeho osmdesátku, říká Pavel Zedníček - rozhovor si pusťte tady.

14.16 Fronta na Žofín se nadále zmenšuje. V tuto chvíli už není ani na mostě, končí na jeho úpatí před Národní třídou.

Fronta se stále zmenšuje.

14.04 Takhle to právě teď vypadá ve smuteční síni na Žofíně, kam se lidé přicházejí rozloučit s Karlem Gottem. Většina z nich nese i květiny nebo věnce, na které už přestává stačit místo.

Květin se stále víc a víc.

14.00 "Je mi smutno je mi těžko a je mi to nesmírně líto," prohlásila před Žofínem truchlící zpěvačka Yvetta Simonová

Je mi těžko, řekla zdrcená Simonová.

13.46 Kromě Dejdara, Fišerové nebo Jankoviče přišel na Žofín z hvězd i zpěvák a porotce show Tvoje tvář má známý hlas Janek Ledecký

Zdrcený Janek Ledecký na pohřbu Karla Gotta.

13.44 Na Žofín dorazil i herec Martin Dejdar, přišel se poklonit Gottově památce.

Martin Dejdar vchází do Žofína.

13.30 Lidé ve frontě stále dostávají od Červeného kříže kávu zdarma. Panuje uvolněná atmosféra a všichni se shodují, že pořadatelé zvládli organizaci špičkově.

13.25 Fronta i doba čekání se zmenšují. Konec řady je momentálně ani ne v polovině mostu Legií.

Konec fronty na rozloučení s Gottem.

13.23 Uhněte, já jsem ministr! Šéf resortu dopravy Vladimír Kremlík vzal auto a všechny lidi ve frontě na Gotta předběhl - podrobnosti tady.

13.12 Ženu s poraněnou nohou nakonec záchranáři přepravili do nemocnice. Uvedli to na Twitteru.

12.58 Nejenom Greta Thunberg, ale tento pátek i Karel Gott uvolnil některé žáky z vyučování. Řada smíchovských škol nabídla žákům, že dnes mohou zůstat doma s automatickou omluvenkou, pokud by se kvůli poslednímu rozloučení s Mistrem špatně dostávali z domova a zpátky.

12.55 Klání na nejbizarnější pár na pohřbu Karla Gotta už má první adepty na vítěze. Tahle dvojice ze Slovenska je ve frontě před Žofínem k nepřehlédnutí. "Přijeli jsme do Prahy ze Slovenska a čekáme asi tak dvě hodinky. Karla Gotta oba moc obdivujeme," řekl eXtra.cz zvláštní páreček.

Slza jí ukápla až na chodník.

Tuhle dvojici nelze přehlédnout.

12.48 Velká Gottova fanynka přijela až z dalekého Švýcarska. "Přinesla jsem mu lásku. Viděla jsem ho loni v říjnu, krásně jsme si popovídali. Odpoledne pojedu i na Bertramku," řekla eXtra.cz.

Gottova fanynka přijela ze Švýcarska.

12.30 Proběhlo střídání čestné stráže u rakve s Karlem Gottem.

Vojáci se vystřídali.

12.25 Zranění v Žofíně potvrdila eXtra.cz mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. "Poranila si koleno a záchranáři ji převezli na vozíku do sanitky," řekla Poštová.

12.16 Jednu paní začala uvnitř Žofína ošetřovat záchranná služba, potom ji odvezli na vozíčku. Měla si zvrtnout kotník.

Poranila si koleno.

Záchranka paní ošetřila.

11.52 První várku květin a věnců odveze dodávka pohřební služby do Kinského zahrady na Smíchově. Zabrání se tak jejich zničení v menším prostoru síně v Žofíně.

Dodávka odváží květiny.

11.48 Fronta postupuje poměrně rychle a nedochází ke komplikacím. Ty se ale očekávají odpoledne, kdy sem zamíří lidé po pracovní době.

11.44 Prodavači v přilehlých obchůdcích s potravinami a alkoholem si libují, v posledních několika hodinách se jim totiž zvýšily tržby. "Skoro všichni registrují víc zákazníků," hlásí náš reportér ze Žofína.

11.37 Fronta na poslední rozloučení s Gottem na Žofíně vede až na smíchovský konec mostu Legií. Podívejte se na aktuální foto:

Konec fronty na Žofín - most Legií na Smíchově.

11.32 Na to, že je pořizování fotek s rakví nevhodné, už přítomné upozorňuje i cedule.

Nefoťte se s rakví, prosím!

11.17 "Je mi 75 let a stále cvičím. Gott je pro mě hrdina, celý život s jeho písněmi vstávám a také usínám," řekl eXtra.cz pán, který na Žofín přijel až z Bratislavy.

Sokol na Žofíně.

11.12 V tuto chvíli přišla řada na ty, kteří čekali ve frontě od 8 hodin. Filip Jankovič je za lávkou vedoucí na Žofín a s maminkou čeká ve frontě už dvě hodiny.

11.11 Herečka Bára Fišerová (41) přišla na Žofín proto, že bydlí kousek odtamtud. "Nemám to daleko. Karla Gotta jsem vždycky obdivovala," řekla eXtra.cz Fišerová.

Fišerová ve frontě na Žofín.

11.09 Češi se hádají kvůli mobilům na pohřbu Karla Gotta - více čtěte tady.

11.06 "S Karlem jsem před půl rokem spolupracoval, tak se jdu rozloučit. Nejprve jsem myslel, že jeho smrt je zase pouhá fáma, pak se okamžitě dostavil smutek," řekl eXtra.cz tanečník Filip Jankovič.

Jankovič s maminkou, která přijela ze Slovenska.

11.03 Záchranka zatím ošetřila jediného člověka, vydrží to? Na Žofín dorazil totiž i Milan Rokytka, který se proslavil excesem ve volebním štábu prezidenta Zemana. Tehdy pro něj musela jet rychlá. Mluvilo se o tom, že byl pod parou, sám Rokytka ale tvrdil, že se ho někdo pokusil otrávit.

Milan Rokytka se jde loučit s Gottem na Žofíně.

10.57 Nechybí ani věnec od německé moderátorky Carmen Nebel (63), u které býval Karel Gott často hostem.

Věnec od Carmen Nebel.

10.46 Věnec poslal i Leon Tsoukernik (45), u kterého se po odchodu zpěváka skrývala Ivana Gottová.

Věnec od Tsoukernikových.

10.34 Kromě skromnějších květin někteří Gottovi fanoušci nosí i honosné věnce. "Vyráběla jsem ho sama. Přijeli jsme až z Rimavské Soboty na středním Slovensku," uvedla paní se slzami v očích.

To je panečku věnec!

10.24 Člověk, kterého zatím jako jediného ošetřila záchranka, byl policista. Proběhla u něj alergická reakce, ale po ošetření už je v pořádku.

10.08 Rozloučit se na Žofín s Karlem Gottem dorazil i textař Mistrových písní Eduard Krečmar (77). "Stihli jsme se s Karlem rozloučit," řekl eXtra.cz zdrceně.

Eduard Krečmar na Žofíně.

10.06 Smuteční věnec poslal i prezident Miloš Zeman (75) s první dámou Ivanou Zemanovou (54).

Věnec od Zemana.

10.00 Mnozí návštěvníci Žofína si dělají s rakví Karla Gotta selfíčka. Rozdělilo to Česko, podle některých normální věc, jiní to pokládají za nechutnou neúctu.

9.57 Aktuální snímky ze smuteční síně na pražském Žofíně:

Smuteční síň na Žofíně.

Pohled z výšky.

Rakev s Karlem Gottem.

9.55 Podle informací České televize projde Žofínem přibližně 1 500 fanoušků Karla Gotta za hodinu. S takovým tempem se určitě na všechny nedostane. Žofín ale teoreticky může zůstat otevřený i po 22. hodině.

9.45 Květiny a věnce z posledního rozloučení budou následující dva dny vystaveny v Kinského zahradě na Praze 5. Stane se tak na přání rodiny.

9.38 Lidé, kteří čekali ve frontě od 7. hodiny ranní, se nyní dostali k rakvi. Ve frontě, která má více než 3 km, se v tuto chvíli tedy čeká téměř 3 hodiny.

9.36 "Policie zatím neřešila nestandardní situaci v rámci pohřbu Karla Gotta, vše probíhá klidně," řekl eXtra.cz mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

9.34 Před Slovanským ostrovem se utvořila fronta, která má cca 3 kilometry - více čtěte tady.

9.28 "Pražští záchranáři nemuseli zatím na rozloučení s Karlem Gottem zasahovat. Ošetřili jsme jen jednoho člověka, který ale nepatřil k návštěvníkům pohřbu. Situace je velmi klidná a vše je dobře zorganizované. Na nestandardní situace jsme připraveni," řekla eXtra.cz mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

9.19 Tramvaje místem projíždějí, ale přes Masarykovo nábřeží směrem k Tančícímu domu neprojedou až do noci.

Hromadná doprava zatím nekolabuje, u té osobní je to na pováženou.

9.15 U Národního divadla je připraven i stánek s občerstvením, který zajistil Červený kříž. Jeho pracovníci rozdávají lidem ve frontě i horký čaj.

9.04 Kdo si počká, ten se dočká. Před lidmi na druhém konci mostu Legií je ale ještě dlouhá cesta.

Pohled na frontu ze střechy Národního divadla.

8.56 Herec a bavič Pavel Zedníček (69): "Půjdu samozřejmě zítra na mši. Bolí mě to, byl to velký kamarád. Ještě nedávno jsme slavili tu jeho osmdesátku."

Pavel Zedníček je v slzách.

8.44 Na řadě jsou lidé, kteří na Žofín dorazili ve 3 hodiny ráno. Fronta přitom stále roste, další fanoušci stále přicházejí. Most Legií už zaplnili.

Fronta na Žofín je stovky metrů dlouhá.

8.40 "Miluji tě navždy, tvá Ivana," stojí na věnci od vdovy - více čtěte tady.

Smuteční věnec od vdovy Ivany Gottové na Mistrově rakvi.

8.35 Ve frontě jsou i lidé, kteří nejsou v příliš dobrém rozmaru. Rozčiluje je předbíhání a nedostatek mobilních záchodů - více čtěte tady. K potyčce zatím nedošlo, ochranka se tomu snaží předcházet.

8.32 Na smuteční událost se pořadatelé dobře připravili. V koridoru je několik členů ochranky, kteří frontu popohání, aby se netvořily zácpy.

8.30 Fronta se už táhne od Žofína až ke konci mostu Legií, je stovky metrů dlouhá. Fanoušci už most zaplnili. Nově příchozí se teď začnou řadit až na Janáčkově nábřeží na levém břehu Vltavy. Policie připravila koridor. Po mostě Legií auta mohou projíždět obousměrně, ale ve zúžených pruzích, z nichž jeden zasahuje do tramvajového pásu.

8.26 Květina od muže, kterého musela zpacifikovat ochranka, skončila v kanálu.

Smutný pohled.

8.14 Lidé podepisují kondolenční knihy a za tónů Gottovy hudby většina z nich pláče. Slzy tekly i paní z Pardubic: "Přijeli jsme včera, museli jsme, Karel je pro nás legenda. Nejkrásnější a nejdojemnější píseň od něj je asi ta s Charlottkou."

Reportér eXtra.cz Rudolf Šindelář situaci na místě monitoruje.

8.04 Manželé Peckovi z Brandýsa nad Labem už se také rozloučili a odcházejí domů. "Karlovi jsme to dlužili, teď jedeme domů za dětmi," řekli eXtra.cz se slzami v očích.

8.00 Brány Žofína se otevřely veřejnosti. První fanoušci se už se poklonili památce Karla Gotta.

Lidé vstupují do Žofína.

Rozloučení s Gottem.

7.47 "Jsme rádi, že už nás brzy pustí dovnitř," řekli natěšení manželé Peckovi z Brandýsa.

První fanoušci, kteří se pokloní Gottovi. Už za 10 minut.

7.38 Žofínem už se rozezněla první píseň, a sice Jdi za štěstím od Karla Gotta.

7.31 Rakev s Mistrem už je připravena na pódiu, na kterém se zpěvákovi mohou fanoušci poklonit.

Rakev s ostatky Karla Gotta.

7.26 Někteří fanoušci za sebou mají už i 12 hodin ve frontě. "Jsme unavení, ale zvládli jsme to a už se těšíme, až nás pustí, abychom mohli jít domů," řekl eXtra.cz Milan Pecka z Brandýsa nad Labem. "Přes noc tady byla zima jak v ranci. Vůbec jsme nespali. Ale jinak v klidu," dodala jeho manželka. Na obou byla znát extrémní únava.

Manželé Peckovi čekali před Žofínem celou noc.

7.18 Ve stanici metra Anděl připravili pořadatelé ukazatel, který zájemcům o posledním rozloučení s Karlem Gottem pomůže se zorientovat.

Ve stanici metra Anděl je ukazatel pro Gottovy fanoušky.

7.14 Fronta na Žofín už je dlouhá několik desítek metrů. Po největších nočních odvážlivcích přišli v brzkých ranních hodinách další fanoušci.

7.02 Dnes se v Praze nekoná pouze poslední sbohem Mistrovi, ale i několik dalších událostí, které naruší běžný život v metropoli. Co se bude dít a na co se Pražané mají připravit? Čtěte tady.

7.00 Poslední rozloučení s Karlem Gottem pro veřejnost začíná v 8 hodin na pražském Žofíně. Nevíte, jak se tam dostat? Tady se podívejte na náš podrobný návod.

6.03 Pohřební služba přivezla na Žofín rakev s ostatky Karla Gotta. Brány paláce se otevírají v 8 hodin.

AKTUALIZOVAT

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy