Až 600 testovaných vzorků denně. Náměstek Prymula přinesl nové informace ke koronaviru v Česku

03.03.2020 20:51

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by nově mohlo být testováno až 600 vzorků za den, hovořil o tom na tiskové konferenci po jednání se zástupci jednotlivých nemocnic v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Chystaná změna testování podezřelých případů by se měla také týkat možnosti odebírat vzorky přímo v domácí karanténě. Do nemocnic podle ČTK budou převáženi jen lidé ve vážném stavu.

Až 600 testovaných vzorků denně. Náměstek Prymula přinesl nové informace ke koronaviru v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Za nemocným do domácí karantény přijedou zdravotníci sanitkou. Pokud o testování bude rozhodnuto ze strany krajského epidemiologa, bude zavolána speciální sanitka s takzvanou odběrovou sestrou, která pacientovi doma odebere krev a výtěr z nosohltanu.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí
Do neděle testovala vzorky jenom Národní referenční laboratoř pražského Státního zdravotního ústavu s kapacitou 48 vzorků dvakrát denně. Nově by podle náměstka mohlo být testováno až 600 vzorků za den. V pondělí první vzorky otestoval také Zdravotní ústav ve sídlem v Ostravě, postupně se přidají FN v Motole, Nemocnice České Budějovice, Brno, Hradec Králové a Ústí nad Labem. „Máme k dispozici sto testů, zítra přijde dalších 400 a objednáno máme dalších 500. Všechno jde z Jižní Koreje,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Česko má zatím pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Dvě nemocné jsou studentky z USA a Ekvádoru, další tři jsou Češi. Všichni se nakazili při pobytu v Itálii. Hygienici prověřili všechny jejich kontakty a tito lidé jsou v domácí karanténě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…