Až 600 testovaných vzorků denně. Náměstek Prymula přinesl nové informace ke koronaviru v Česku

03.03.2020 20:51

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by nově mohlo být testováno až 600 vzorků za den, hovořil o tom na tiskové konferenci po jednání se zástupci jednotlivých nemocnic v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Chystaná změna testování podezřelých případů by se měla také týkat možnosti odebírat vzorky přímo v domácí karanténě. Do nemocnic podle ČTK budou převáženi jen lidé ve vážném stavu.

Až 600 testovaných vzorků denně. Náměstek Prymula přinesl nové informace ke koronaviru v Česku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula

Za nemocným do domácí karantény přijedou zdravotníci sanitkou. Pokud o testování bude rozhodnuto ze strany krajského epidemiologa, bude zavolána speciální sanitka s takzvanou odběrovou sestrou, která pacientovi doma odebere krev a výtěr z nosohltanu.

Anketa

Propadají Češi zbytečné panice, pokud jde o koronavirus?

hlasovalo: 8049 lidí
Do neděle testovala vzorky jenom Národní referenční laboratoř pražského Státního zdravotního ústavu s kapacitou 48 vzorků dvakrát denně. Nově by podle náměstka mohlo být testováno až 600 vzorků za den. V pondělí první vzorky otestoval také Zdravotní ústav ve sídlem v Ostravě, postupně se přidají FN v Motole, Nemocnice České Budějovice, Brno, Hradec Králové a Ústí nad Labem. „Máme k dispozici sto testů, zítra přijde dalších 400 a objednáno máme dalších 500. Všechno jde z Jižní Koreje,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Česko má zatím pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Dvě nemocné jsou studentky z USA a Ekvádoru, další tři jsou Češi. Všichni se nakazili při pobytu v Itálii. Hygienici prověřili všechny jejich kontakty a tito lidé jsou v domácí karanténě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…