Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Koronavirus v Česku: Počet nakažených stoupl na 40, infikovaný je i pražský taxikář

Koronavirus v Česku: Počet nakažených stoupl na 40, infikovaný je i pražský taxikář
Zdroj:
+ Další 4 fotografie
nákaza
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý ráno potvrdil dva nové případy koronaviru. Mezi infikovanými lidmi je i pražský taxikář, který nemá žádné vazby na Itálii, která je momentálně celá v karanténě. U taxikáře není prozatím jasné, jak k nákaze přišel. Podle Romana Prymuly jde o zlomový případ.

V pondělí večer se potvrdilo, že byl nakažen jeden z pražských taxikářů, u kterého však není jasné, jak se mohl nakazit. Podle náměstka ministra zdravotnictví jde o zlomový případ tzv. komunitního rozšíření nákazy.

Hygienici se snaží vyhledat ty, kteří se dostali s taxikářem do kontaktu, když se s ním svezli. "To je pro nás zlomový případ, kdy už opravdu dochází k šíření v komunitě," uvedl Roman Prymula pro Českou televizi. "Nevíme, z jakého zdroje se nakazil. Je to člověk v Praze. Je potenciálním rizikem pro ty, které vozil," dodal náměstek.

Koronavirus: Důležité kontakty

Infolinka Státního zdravotního ústavu pro kohokoliv, kdo se potřebuje poradit v souvislosti s koronavirem, je k dispozici nonstop, 24 hodin denně a 7 dní v týdnu na číslech 724 810 106 a 725 191 367.

https://www.mzcr.cz/

Odkud se nakazil?

Podle Prymuly je možné, že se taxikář nakazil od kašlajících Němců v bytě, možná od lidí, které vezl. "V tuto chvíli je velmi složité najít osoby, které s ním jezdily," uvedl Prymula. Zároveň si myslí, že tento případ by mohl vést vládu k dalším opatřením proti šíření nákazy.

"Pro nás je to signál, abychom v kontextu lokální i celoevropské situace vážně uvažovali o tom, že zrušíme akce nad nějakou hodnotu. V úterý o tom budeme vážně hovořit," vysvětlil náměstek.

Noví nakažení

Adam Vojtěch na svém Twitteru oznámil, že Česko má nové dva případy infikované virem COVID-19. "Jedna žena je ročník 1959 a je ze Středočeského kraje. Přišla do kontaktu s nakaženou ženou v zaměstnání, která byla na lyžích v italské Val Gardeně," napsal na sociální síť.

"Druhým potvrzeným případem je muž narozen v roce 1966 z Ústeckého kraje. Vrátil se z hor ze Sextenu v Itálii. Celkem jsme v celé republice doposud vyšetřili 1193 pacientů, u 40 z nich se nákaza potvrdila," dodal Vojtěch. Premiér Andrej Babiš svolal v úterý ráno na osmou hodinu krátkou tiskovou konferenci.

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Související články

Další články

Nejnovější kauzy