Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Červený svetr si nesvléknu, hranice bychom mohli otevřít, říká exkluzivně Jan Hamáček

Červený svetr si nesvléknu, hranice bychom mohli otevřít, říká exkluzivně Jan Hamáček
Zdroj: Reprofoto ČT24
+ Dalších 12 fotografií
ROZHOVOR
Vicepremiér Jan Hamáček je aktuálně spokojený s vývojem šíření nákazy novým koronavirem v Česku. Přiznal, že vláda počítala s vyšším nárůstem, než doposud je. I přesto zachovává chladnou hlavu a rozhodně nechce nic uspěchat, co se týká rozvolnění současných restrikcí. Redaktorovi eXtra popsal, kdy Češi budou moct vycestovat za hranice, ale promluvil i o svém dnes už legendárním a ikonickém červeném svetru.

Lidé se ptají, kdy budou rozvolněna restriktivní opatření, jde o řád dnů či měsíců? Premiér Andrej Babiš v sobotu uvedl, že očekává, pokud vše půjde dobrým směrem, že by k tomu přistoupil krátce před Velikonocemi. Jak to vidíte vy jako šéf krizového štábu?

Jsem velmi opatrný k nějakým slibům. Ukazuje se z posledních čísel, že průběh epidemie je lepší, než jsme očekávali. A je rozhodně a podstatně lepší než v Itálii nebo Španělsku. Z mého pohledu to je důsledkem velmi rychlých a striktních opatření, která jsme zavedli. Budeme ale muset zvažovat, jestli nastal nějaký moment pro uvolňování opatření či nikoliv. Osobně jsem v tom ale skeptický, protože když se podíváte na poslední nárůst nakažených, tak je z nejvyšších za poslední dobu. Kladu si tedy otázku, zda máme pospíchat, abychom riskovali nejen lidské zdraví, ale celkovou práci. Mohlo by se nám stát, že se šíření infekce rychle rozjede, takže v tomto ohledu jsem velmi opatrný.

Očekáváte, že se čísla budou zvyšovat, a to ať jde o nakažené nebo oběti?

Zatím mě těší, že díky skvělé práci zdravotníků je počet obětí menší než v jiných státech. S nárůstem čísel ale počítáme. Když vezmu pro srovnání Singapur, tak tam mají výborné statistiky a křivky, ale ke včerejšímu dni ještě v opatřeních přitvrdili. Nebudu ale tímto říkat, že budeme přitvrzovat, jen upozorňuji, že i v Singapuru jsou na tom lépe a naopak ještě zavádějí tvrdší opatření.

Do zahraničí ano, ale...

Mluvil jsem s panem Prymulou a bavili jsme se o tom, že uzavření hranic z jeho pohledu asi ještě nějakou chvíli potrvá. Vaším pohledem to je jak? Otevřou se ještě letos hranice?

Určitě nikdo nebude opatření prodlužovat déle, než to bude nutné. Ale musíme se na to podívat i z druhé strany, i když bychom teoreticky hranice otevřeli, tak bude problém s přicestováním do dalších zemí, které mají uzavřené hranice. Pokud to ale půjde, jsme připraveni rozvolnit tento zákaz za předpokladu nějakých striktních podmínek.

Rozumím. Jaký je odhad pro takové rozvolnění opatření. Tušíte jmenovitě nějaký měsíc, kdy by se tak mohlo stát?

Pokud by se tak stalo, tak s návratem asi lidi bude čekat nějaká striktnější karanténa. V tuto chvíli se bavíme abstraktně, ale taková opatření dokážeme udělat velmi rychle. Nechci nic slibovat a vzbuzovat falešné naděje.

V posledních dnech širokou veřejnost zaujal váš červený svetr. Zřejmě to berou jako váš nový image krok vpřed, který v Česku ještě nebyl... Je to nějaký symbol a budete v nošení červeného svetru na tiskových konferencích a jinde pokračovat i do budoucna?

(Směje se...) Vzniklo to náhodou. V neděli jsem nechtěl jít do práce v obleku a vzal jsem si červený svetr. Pak mě vlastně podpořil můj tým, který se oblékl do červeného. A jak to vypadá, možná ke mně ta červená bude chvíli patřit. Asi ho ještě nesvléknu... Je pravda, že i lidé mi radí na internetu s hashtagem "Ten svetr si nesvlíkej", abych ho nesundaval... (směje se...).

Více o koronaviru najdete ZDE

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy