Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko v pátek kompletně zruší kontroly na hranicích: Systém semafor začne platit dřív

Česko v pátek kompletně zruší kontroly na hranicích: Systém semafor začne platit dřív
Zdroj: eXtra.cz
+ Další 4 fotografie
Otevření hranic
V pátek znovu zasedne vláda na mimořádné schůzi, kde hlavním tématem jednání bude problematika otevírání hranic České republiky s okolními státy. Podle dostupných informací to vypadá, že by se od pátku mohly kompletně zrušit kontroly na hranicích a namísto toho bude už nyní zaveden systém semafor.

Koronavirová pandemie značně omezila cestování mezi jednotlivými státy. Nyní se všechno pomalu vrací do normálu. Již od pátku by podle zdroje z vlády, který o tom informoval portál Novinky.cz, mohly být definitivně zrušeny kontroly na hranicích.

Semafor bude zaveden dřív

Původně měl být systém semafor, jenž rozděluje státy do tří kategorií, platný až od 15. června. Jenže po rozhodnutí Rakouska zřejmě začne platit dříve. "Mohlo by to být v pátek o půlnoci," zmínil premiér Andrej Babiš (65) pro Novinky.cz.

V pátek zasedne vláda na mimořádném jednání, kde probere pouze problematiku otevírání hranic České republiky. Vláda nechce, aby například Rakousko mělo otevřené hranice a Česko ne. "Aby se nestalo to, že Rakousko nebude mít kontroly a my jo, tak chceme zítra zrušit kontroly na vnitřních hranicích," uvedl zdroj z vlády.

Česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková ve čtvrtek totiž oznámila, že Rakousko od čtvrtka umožňuje cesty na své území bez omezení. Ti, kteří překračují hraniční přechody, tedy nemusí mít negativní test na covid-19

Komunikace mezi oběma státy není perfektní. "Nefunguje koordinace a státy dělají rozhodnutí ze dne na den a nám to neříkají. Rakousko nás tím překvapilo a my pravděpodobně odsouhlasíme semafor už od zítra," dodal zdroj. Oficiálně bude ale rozhodnuto až v pátek ráno.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy