Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Milion chvilek chystá žalobu: Nelíbí se jim omezení počtu účastníků na protestech

Milion chvilek chystá žalobu: Nelíbí se jim omezení počtu účastníků na protestech
Zdroj: Milion chvilek pro demokracii
+ Další 3 fotografie
žaloba
Spolek Milion chvilek ve čtvrtek oznámil, že chystá správní žalobu, kterou plánuje podat kvůli omezení počtu účastníků na hromadných akcích. To by se mělo týkat také plánované úterní demonstrace pořádané spolkem.

Milion chvilek připravuje demonstraci, kde odkývalo účast 5 000 lidí. Podle opatření Ministerstva zdravotnictví je však možné pořádat shromáždění jen do počtu 300 osob. Od pondělí 8. června jsou pak povoleny akce do 500 účastníků.

Adam Rözler z tiskového odboru Ministerstva vnitra České republiky pro Seznam Zprávy potvrdil, že se úřady musí omezením řídit. Zároveň řekl, že opatření platí i pro demonstrace. Přitom právo na shromažďování a svobodu je jedním ze základních ústavních práv.

"V současné době skutečně platí omezení všech hromadných akcí s počtem 300 osob a toto omezení se vztahuje také na shromáždění podle zákona o právu shromažďovacím," uvedl Rözler. "Sám zákon takové omezení z důvodu ochrany zdraví umožňuje (blíže vizte § 69)," dodal.

Žaloba

Spolek Milion chvilek s rozhodnutím Ministerstva vnitra razantně nesouhlasí. Rozhodl se proto jednat. Spolek plánuje podat žalobu, o čemž informoval ve čtvrtek na sociální síti.

"Vláda nám všem bere ústavní právo. Zatímco tisíce lidí plní hobbymarkety, hradní nádvoří či zoo, na náměstí se nesmí sejít více než 500 lidí - i když dodrží bezpečnostní opatření?"

"Budeme se bránit soudně! Žalobu připravujeme," napsal spolek Milion chvilek.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy