Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Důchodci vyjdou z koronakrize jako vítězové. Víme, proč si udrží růst penzí bez ohledu na ekonomické dopady

Důchodci vyjdou z koronakrize jako vítězové. Víme, proč si udrží růst penzí bez ohledu na ekonomické dopady
Zdroj: archiv
+ Další fotografie
PENÍZE
O suchém chlebu a vodě přežívali důchodci finanční krizi před osmi lety, kdy byl strážcem státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Jaké dopady na jejich život bude mít koronakrize? Seniorům se překvapivě úroveň nijak nezhorší, ba spíš naopak. „Budou patřit k vítězům koronakrize,“ řekl exkluzivně eXtra.cz ekonom Lukáš Kovanda.

Renomovaný ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda má příznivou zprávu pro české důchodce. Zatímco zaměstnanci, živnostníci a podnikatelé mohou pocítit letos na podzim ve své peněžence ekonomické dopady dlouhotrvajících zákazů a omezení kvůli zamezení šíření koronaviru, senioři mohou počítat s tím, co jim vláda slíbila.

Vítězové koronakrize

„Důchodci můžou být poměrně v klidu. Ti budou patřit k vítězům té koronakrize. Nikoli v tom epidemiologickém slova smyslu, kdy patří k nejohroženější skupině, ale v tom smyslu ekonomickém. Protože pro vládu, zejména pro hnutí ANO, představují pilíř politického úspěchu. Je to velmi silná voličská skupina, která si velmi váží a velmi oceňuje, že hnutí ANO citelně navyšuje důchody, a důchodci jsou velmi loajální voličskou skupinou, která nezapomíná,“ řekl Kovanda v rozhovoru pro eXtra.cz.

Připomněl situaci seniorů před osmi lety. „Oni nezapomínají na to, jak se k nim zachoval Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem v době finanční krize, kdy důchodci žili o suchém chlebu a vodě. Tím nekritizuji tehdejší politiku, jen připomínám, že důchodci v té době žili opravdu nuzně,“ zmínil.

„A teď dostali v uplynulých letech tak jako nikdy. Sám jsem s několika hovořil a přiznali, že se nikdy neměli tak dobře jako teď. Babiš to moc dobře ví ze svých průzkumů a bude se snažit si jejich přízeň udržet. Bude se dál snažit o to, aby se navyšovaly důchody, aby se valorizovaly penze,“ myslí si ekonom.

Vyjdou tak důchodci z koronakrize jako vítězové? „Bude to jedna ze skupin, která si udrží svůj stabilní růst a bude se jim dařit zhruba tak, jako by se jim dařilo bez úderu koronakrize,“ odpověděl Kovanda pro eXtra.cz.

V roce 2021 bude průměrný důchod 15 tisíc korun

Jak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), tak i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) slíbily, že důchody se zvýší o inflaci a polovinu růstu reálných mezd.

„Ta valorizace bude přes 800 korun podle těch odhadů, které máme,“ řekla v květnu Schillerová. „Já počítám s tím, že dodržíme to, co jsme slíbili, že v roce 2021 budou důchody 15 000,“ dodala.

„Podle těchto propočtů by průměrný důchod měl být 1. ledna příštího roku 15.270 korun,“ doplnila Maláčová.

Nárok na penzi i těm, kdo odpracují méně než 35 let

Dnes se také sešla důchodová komise, která jednala o variantě zkrácení odpracované doby pro získání penze. V současnosti si totiž musí lidé „odkroutit“ 35 let prací, aby měli v budoucnu nárok na starobní penzi. „Dneska jsme z pera ministerstva práce diskutovali návrh změkčení podmínek doby pojištění a případného přiznávání a krácení nároku na důchod,“ uvedla předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová.

Zkrácení povinné doby důchodového pojištění je jedna ze změn, kterou Česku radí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle propočtů by mohlo v Česku přibývat lidí, kteří povinnost odpracovat 35 let nesplní a starobní penzi nezískají. „Dnes ze 100 tisíc přiznaných důchodů ročně zhruba 5000 seniorů a seniorek na starobní důchod nedosáhne. Obavy existují,“ řekla Maláčová.

OECD už v minulosti několikrát doporučila důchodový systém upravit. Radila s odsouváním věkové hranice nástupu do důchodu tak, jak se prodlužuje délka života. Důchodová věková hranice se zvedá každý rok, a to obvykle o 2 měsíce u mužů a o 4 měsíce u žen. V 65 letech budou muži i ženy odcházet zhruba po roce 2036. Další pomalé odsouvání věku, které by se týkalo dnešních třicátníků či dvacátníků, vláda loni odmítla. Jednat by o tom měl příští kabinet znovu v roce 2024.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy