Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Peklo železniční tragédie u Perninku: Pláč dětí, amputace, mnoho zraněných

Peklo železniční tragédie u Perninku: Pláč dětí, amputace, mnoho zraněných
Zdroj: hzscr.cz
+ Dalších 8 fotografií
tragédie
Tragická nehoda se stala v úterý odpoledne na Karlovarsku. Dva osobní vlaky se srazily a dva cestující byli na místě mrtví. Sedm cestujících bylo vážně zraněno a další desítky z nich musely být ošetřeny. Policie zadržela strojvedoucího jednoho z vlaků, který pravděpodobně střet zavinil. Vlaková trať je nyní plně zprovozněna.

Mezi prvními, kteří se na místo děsivé nehody dostali, byl Jan Č. z Perninku, který celou záchrannou akci sledoval. „Řezal jsem dřevo, když jsem uslyšel obrovskou ránu a za chvíli houkání hasičů. Říkal jsem si, že se snad srazily vlaky. Hned jsem sedl do auta, kolem projela policie a já mířil k nádraží,“ vyprávěl Jan Č. pro Deník.

Situaci popsala Právu i lékařka, která náhodou kolem nehody projížděla. „Chtěli jsme jet na výlet, ale nakonec jsme skončili v Perninku na nádraží. Dozvěděli jsme se, že se tu stala nehoda dvou vlaků, tak jsme tam hned jeli. Nechtěli mě tam pustit, až když jsem jim řekla, že jsem lékařka. Bylo to hrozné, děti brečely,“ popisovala žena pro Právo.

Zranění lidé zachovali klid a zůstali na místě. Svědci nehody se navíc rozhodli pomoci a obvazovali rány. Někoho ale místní lidé ošetřit nezvládli. Podle Deníku totiž jeden muž přišel o končetinu.

Policie zadržela strojvedoucího

Ani strojvedoucí nevyvázl bez zranění a záchranná služba ho musela převézt do nemocnice. Na místě činu ale zůstal druhý strojvedoucí, kterého později policie zadržela. "V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecného ohrožení z nedbalosti. Přesné příčiny a okolnosti této srážky prověřujeme a spolupracujeme v tomto ohledu s Drážní inspekcí," uvedla policejní tisková mluvčí Zuzana Týřová.

Špatný terén pro záchranáře

Jeden z vlaků mířil z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu. S protijedoucím vlakem se srazil mezi Novými Hamry a Perninkem. Lokalita byla ale pro záchranáře těžko přístupná kvůli náročnému terénu. "Hasiči museli několik osob vyprostit a následně na nosítkách přenést na místo shromáždění zraněných. Za dvě hodiny od nahlášení nehody byly všechny zraněné osoby zachráněny z místa srážky a záchranná služba řídila jejich odvoz do nemocnic," informoval hasičský sbor Karlovarského kraje

Na místo srážky muselo dorazit přes sto záchranářů, hasičů, policistů a sedm sanitek záchranné služby z Karlovarského kraje, tři z Ústeckého kraje a dvě ze Saska. Přiletět musely i tři vrtulníky z Jihočeského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Jeden musel být přivolán z Chemnitzu. "Trať je již zprovozněná. Po půlnoci, kolem druhé hodiny ráno byly vlaky odstraněny," uvedl pro eXtra mluvčí hasičů Martin Kasal.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy