Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Desítky tun ryb v Bečvě otrávených kyanidem: Miroslav Kalousek viní Agrofert

Miroslav Kalousek se vyjádřil směrem k premiérovi bez vulgarismů, avšak s jistou nadsázkou.
Zdroj: Profimedia
+ Další fotografie
otrava
Česká inspekce životního prostředí řeší ekologickou havárii na řece Bečvě. Tam uhynuly desítky tun ryb v důsledků otrávení kyanidem. Po původci se zatím stále pátrá, poslanec Miroslav Kalousek (59) má ale jasno. Podle něj vina padá na chemičku DEZA, která spadá pod Agrofert.

Ke katastrofě na řece Bečvě došlo v neděli. Ta byla kontaminovaná kyanidem od Choryně na Vsetínsku až do Přerova a otrávilo se 32 tun ryb. Česká inspekce životního prostředí předpokládá, že jed někdo do řeky vypustil a nebo odněkud unikl. V blízkosti Bečvy se nachází chemička DEZA, která patří do holdingu Agrofert, jenž Andrej Babiš (66) vložil do svěřeneckých fondů. Podle inspektorů ale viníkem není i přesto, že v ní kyanid vzniká.

Kalousek je o viníkovi přesvědčený

Poslanec Miroslav Kalousek je ale přesvědčený, že by chemička měla být důsledně vyšetřena. "Bečvu otrávily kyanidy. Inspektoři životního prostředí ihned vyloučili, že viníkem by mohla být Babišova DEZA. Ta lže, že 's kyanidy nemá nic společného', byť u ní ve výrobě kyanidy vznikají. Příliš mnoho lží a mlžení," napsal na svém Facebooku Miroslav Kalousek

"Panu ministrovi Brabcovi a jeho inspektorům životního prostředí chci při jejich 'usilovném hledání viníka' posloužit zásadní informací: V kraji kolem Bečvy jsem posledních 6 měsíců nebyl," dodal. Ministr životního prostředí sdělil, že viník bude exemplárně potrestán.

Na Agrofert v případu otrávené Bečvy a uhynutí desítek tun ryb ukazuje prstem i europoslanec Alexandr Vondra (ODS). "Z běžně dostupných informací tak vyplývá, že DEZA sice kyanid nevyrábí, ale je nucena ho odbourávat, protože vzniká při zpracování dehtu a benzolu, který je pro ni klíčovou vstupní surovinou. Obec Choryně, kde byla kontaminace Bečvy poprvé odhalena, se nachází jen pár stovek metrů od fabriky DEZA. Není mi známo, že by kdekoli výše po toku Bečvy byla jiná firma, která s kyanidem pracuje. Až příliš mnoho indicií najednou, že?" upozornil na Facebooku Vondra.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy