Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Andrej Babiš jako kůl v plotě: Vítězné ANO obejdou rodící se koalice

Andrej Babiš jako kůl v plotě: Vítězné ANO obejdou rodící se koalice
Zdroj: Facebook/Andrej Babiš
+ Další 2 fotografie
krajské volby 2020
Krajské volby 2020 skončily v sobotu 3. října. Vítězem se stalo ANO. V některých krajích ale hnutí skončilo v opozici. Ostatní strany se totiž spojují v koalici a ANO tak vyšachují ze hry. V jakých regionech probíhají povolební jednání a kde ANO nejspíš nebude vládnout?

Jižní Morava

Na nové krajské koalici na jižní Moravě se domluvili ODS, Piráti, zástupci druhé KDU-ČSL se Svobodnými a Starosty pro jižní Moravu. Místo hejtmana Bohumila Šimka (za ANO) tak nastoupí starosta Velatic Jan Grolich, který z pozice starosty odejde. Koalice by tak měla dohromady 37 mandátů mezi 65 zastupiteli. SPD, ČSSD a Spolu pro Moravu budou společně s ANO také v opozici.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme na koaliční spolupráci, protože nám to dává smysl,“ objasnil Grolich pro Seznam Zprávy. Rozdělení v radě bude podle lídra ODS a Svobodných Jiřího Nantla následující: tři členové Pirátů, tři z ODS a další tři ze Svobodných. Ze starostů pro Jižní Moravu budou dva.

Pardubický kraj

Podobný případ se stal i v Pardubickém kraji, kde také vyhrálo ANO. Koalice ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, STAN a ODS ale nasbírala přes 50 procent hlasů. „Všichni dostali podobně hlasů jako posledně, koalice získala dost silný mandát. Máme ještě schůzku, ale řekli jsme si, že bychom šli tímto směrem, a budeme vyjednávat v tomto složení,“ uvedl lídr ODS a TOP 09 Michal Kortyš, dosavadní náměstek hejtmana.

Plzeňský kraj

I v Plzeňském kraji zvítězilo ANO. Piráti se ale společně se STAN domluvili na koalici a jednat mají i s ČSSD a ODS. „Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu,“ sdělil podle Seznam Zpráv lídr Pirátů Rudolf Špoták, který by chtěl obsadit post hejtmana.

Liberecký kraj

Na Hnutí ANO padlo v Libereckém kraji druhé místo. Budoucí hejtman Martin Půta má ale podle Seznam Zpráv jasno. Koalici by chtěl složit s Piráty a ODS a dašlími stranami v zastupitelstvu kromě SPD a ANO. „Myslím, že po volební kampani a předvolebních prohlášeních se dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s hnutím ANO, ale určitě ne ve volební koalici,“ řekl Půta.

Jihočeský kraj

Složit koalici plánuje i ČSSD a ODS. V Jihočeském kraji ale zvítězilo také ANO. Hejtmanka Ivana Stráská se má tak sejít s lídrem ODS Martinem Kubou. „Myslím si, že se nás sejde víc a pokusíme se složit smysluplnou koalici. Nebráním se žádné koalici. Je potřeba poskládat lidi, kteří jsou ochotní pracovat a nemyslí jen na benefity, které z toho plynou,“ prozradila hejtmanka.

Královéhradecký kraj

Jednat má i vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši v Královehradeckém kraji, která porazila hnutí ANO a Piráty.

Středočeský kraj

Ve Středočeském kraji zvítězilo hnutí STAN s lídryní Petrou Peckovou. Dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová skončila s hnutím ANO na třetím místě. Uvedla, že ke spojení do koalice ji zatím nikdy neoslovil.

V Moravskoslezském kraji bude jednoznačně vládnout ANO, které se chce spojit s KDU-ČSL a ODS. Má v plánu jednat i s ČSSD a Piráty. Podobně je na tom Zlínský kraj, kde se vyjednává o koalici mezi ANO, Piráty, ČSSD a ODS. Lídr vítězného hnutí ANO Radim Holiš uvedl, že jednat bude i s dalšími stranami.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy