Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Devadesátky a kauza Jonák: Vraždu manželky si neobjednal, tvrdí DJ Uwa

Devadesátky: Jonák Ludviku zavraždit nenechal, tvrdí DJ Uwa
Zdroj: Martin Procházka/Extra.cz
+ Další 4 fotografie
MORD

Již dnes večer Česká televize odvysílá druhý díl minisérie Devadesátky, ve které se bude vyšetřovat vražda Ludviky Jonákové. Za tu byl odsouzen právě její manžel, tehdejší král diskoték Ivan Jonák (†59), který si měl vraždu matky svých dětí objednat. Ačkoliv vyšetřovatelé a soudy neměli pochyby, jeho kamarád DJ Uwa (50), kterého jsme zpovídali, dodnes nevěří, že byl Jonák vinen.

Kontroverzní podnikatel Ivan Jonák byl odsouzen v roce 2001 na osmnáct let vězení za objednání nájemné vraždy své manželky Ludviky, ke které došlo 7. dubna 1994. I on sám se stal obětí pokusů o vraždu, ale pokaždé se mu podařilo přežít. 7. července 1994 vybuchla pod Jonákovým autem silná nálož, 8. července se ho kdosi pokusil zastřelit. Kulka prošla oběma tvářemi a vyrazila Jonákovi všechny spodní zuby. Zatčen byl 6. září 1994. Ve vazbě strávil přesně dva roky. Definitivně byl Jonák odsouzen až v roce 2001 na 18 let. Odvolací soud 30. 4. 2002 snížil trest na 12 let. Z vězení byl propuštěn 28. dubna 2014. Obvinění z nájemné vraždy své manželky i po propuštění odmítal. Zemřel 24. února 2016 ve věku 59 let.

Uwa pochybuje o Jonákově vině

Kdo byl Ivan Jonák?

Ivan Jonák byl český kontroverzní podnikatel, odsouzený v roce 2001 na osmnáct let vězení za objednání nájemné vraždy své manželky Ludwiky, ke které došlo v dubnu 1994. Později se i on stal obětí pokusů o vraždu, ale pokaždé se mu podařilo přežít. 7. července 1994 vybuchla pod Jonákovým autem silná nálož. 8. července se kdosi pokusil Jonáka zastřelit. Kulka prošla oběma tvářemi a vyrazila Jonákovi všechny spodní zuby. Pokus o jeho vraždu zůstal neobjasněn.

Zatčen byl 6. září 1994. Ve vazbě strávil přesně dva roky. Vystřídal celkem tři věznice: Ruzyni, Litoměřice a Pankrác. Definitivně byl potom Jonák odsouzen až v roce 2001 na 18 let. Spolu s ním bylo odsouzeno dalších 8 lidí k trestů v rozpětí 5 až 17 let nepodmíněně.

Odvolací soud 30. 4. 2002 snížil Jonákovi trest na 12 let. Z výkonu trestu byl propuštěn 28. dubna 2014. Obvinění z nájemné vraždy své manželky i po propuštění odmítal. Zemřel 24. února 2016 ve věku 59 let.

"Můj názor je, že to Ivan neudělal a ani nechtěl udělat, a to z jednoho prostého důvodu. Je ti čtyřicet let, tvůj podnik vydělává naprosto neskutečný peníze a ty si užíváš. Máte spolu dvě prima děti. Rozejdete se, ale ve stylu já tě nevyhazuju, tady jsi vždycky doma, můžeme se střídat, peníze si rozdělíme, řekni mi, jak to chceš. Já u toho kolikrát byl, když se spolu domlouvali. Mezi nimi nebyla žádná nenávist. Jasně, že když se dozvěděl, že má Ludwika milence, že tehdy řádil, ale potom to bylo na domluvě," tvrdí DJ Uwa.

"Ivan si v těch letech mohl dovolit cokoli. A když vyděláváš tolik, je půda neoraná, nejsou žádný zákony a nikdo ti nebrání a nikdo ti nemůže nic. Najednou začneš plno lidem šlapat na kuří oko tím, že si můžeš dovolit, co chceš, koupit, co chceš. V tom Discolandu se taky scházela spousta různých lidí. Politici, zpěváci, herci, veksláci, šlapky, zloději až po to nejhorší. Tam chodilo všechno, sehnal jsi tam všechno... Lidi štvalo, že si dovoloval a ukazoval, jak se má. Když jsi ho nechal, on tě nechal taky, ale když jsi mu ublížil, on ti pak ukázal, že ti to může vrátit jednou tolik."

"V těch devadesátkách to tak bylo - tak, že ty mě kousneš, tak já tě pokoušu víc, naprosto logická věc. Začal někomu hodně vadit. Ivan dal Ludwice peníze na stánek se zeleninou, který byl v Petrovicích, aby mohla sama podnikat. Když potřebovala peníze, dal jí peníze, když potřebovala auto, dostala auto. Proč by takový člověk nechal zabít svou paní? Proto, aby se mu neměl kdo starat o děti? Proto, aby měl problém? Proto, aby si ho začali lidi všímat? To je můj názor," pokračuje Jonákův kolega.

Bomba a střelba

Nadále se zamýšlí nad souvislostmi následovně. "Teď nevím, jestli se to stalo před vraždou, nebo až potom, ale logicky: dáte si do auta bombu, aby ti bouchla pod zadkem? Nedáš. Necháte si prostřelit pusu jen proto, aby to vypadalo, že jste nic neudělali? Budete riskovat ty čtyři centimetry od tváře ke spánku? Čtyři centimetry vašeho života? Že přijdete o zuby, zlomí vám to čelist? Já si myslím, že ne. Když se nad tím moudrý člověk zamyslí, přijde na to, že to mohlo celé být trochu jinak, než se to prezentovalo."

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy