Jiří Paroubek: Existuje ještě sociální demokracie?

04.02.2022 11:10 | Komentář

Tragický pád sociální demokracie v posledních deseti letech a osud této strany mi pochopitelně nejsou lhostejné.

Jiří Paroubek: Existuje ještě sociální demokracie?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tu a tam se s někým z bývalých či současných členů a funkcionářů této strany sejdu a oni vzpomínají. Musím říci, že častěji nežli si vzpomínám na události z minulosti já sám. Jeden z těchto lidí mi připomněl veliké slavnostní zasedání strany na Žofíně k 130. výročí jejího vzniku. Vzpomínal na krásný kulturní pořad i skvělé projevy, které měli bývalý spolkový kancléř Schröder, Róbert Fico a prý i já.

Ano, byla to úžasná akce, a pokud si vzpomínám, byla přenášena ČT24, takže musela zapůsobit i na televizní diváky výtečným dojmem. Lidé vzpomínají také na skvělé volební výsledky v době, kdy jsem byl předsedou strany. A kdy se strana postupně stala nejsilnější politickou formací v zemi. "To všechno odnes čas…', jak to bylo v jedné z písní mého dětství.

První větší vystoupení nového předsedy soc.dem. strany Šmardy v Moravcově diskusi v ČT bylo tak špatné, že už ani známá klika mediálních helfířů kolem Pokorného a bisonů nemá odvahu ho někam do televizních diskusí prosazovat. Je to prostě jejich mrtvý úd.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí

A tak vysílají do diskusí o mezinárodní politice v pořadech ČT a CNN Prima News Petříčka, který ovšem má de facto identické názory jako pravičáci (Rusko je podle něj agresor a Čína je despocie). Žádný pokus, alespoň malinký, o jiný pohled na tyto země z jeho strany není. Čína je vzdálená a bohužel je vzdálená i českým voličům. Zahraničně politické otázky nejsou ty, které u nás vyhrávají volby. Ale to, že levicoví voliči, kteří dříve volili ČSSD, jsou rusofilští anebo jim Rusko nevadí, je fakt mimo jakoukoliv pochybnost. Snění Petříčka a Pocheho o levicové pražské kavárně je blouznéním. Pražská kavárna prostě nikdy nebude volit sociální demokracii. Je potřeba se odlišit od české pravice ve vztahu k východním mocnostem. Alespoň tak, jak to dělají Němci. Tedy především německá sociální demokracie. Je potřeba se učit spíše od Němců nežli od Američanů, pokud jde o přístup k mezinárodním vztahům.

ČSSD nebyla schopna se vymezit vůči vládě ani v okamžiku, kdy se schvalovalo vládní prohlášení a tedy vláda získávala důvěru v Poslanecké sněmovně. Vedení ČSSD vypracovalo pro Facebook a více méně pro potřeby esoterické, vnitrostranické diskuse své výhrady k vládnímu prohlášení. Ale na veřejnost, což je vždy to nejdůležitější, se nedostalo nic. Slovy nic. Tato politická němota je děsivá. A pokud bude pokračovat, dorazí to stranu v podzimních komunálních volbách.

Základem úspěchu v politice je kontraverze a schopnost získat strategickou iniciativu. Neparlamentní strana to má v tomto směru pochopitelně těžké. Je to sice obtížné, ale ne nemožné.

Blíží se podzimní volby a ve větších a velkých českých a moravských městech bude výsledek voleb kandidátů sociální demokracie závislý do značné míry na kvalitě centrální politiky ČSSD. A pokud bude vedení neviditelné a neslyšitelné, nemůže volební výsledek být v komunálních a senátních volbách dobrý.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…