„Spát budeš na nádraží, Češi ti nic nedají!“ Romové se lekli. A jezdí méně

24.05.2022 9:10

Česko poskytlo ochranu asi 350 tisícům Ukrajinců. Desítky tisíc z nich už v Česku pracují a tím pomáhají i české ekonomice. Jenže mezi těmito uprchlíky je i pár tisíc romských uprchlíků z Ukrajiny s početnými rodinami, kteří často nemluví ani ukrajinsky, ovládají pouze maďarštinu, a chtějí se v EU také usadit. S těmi to však bývá složité. A zdá se, že v Česku teď dostali stopku.

„Spát budeš na nádraží, Češi ti nic nedají!“ Romové se lekli. A jezdí méně
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží

Počty Romů proudících z Ukrajiny do Česka klesají. Úterní MF Dnes zjistila, proč tomu tak je.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

„Do Česka proudí z Ukrajiny o polovinu méně Romů než před několika týdny. Důvod je podle zjištění MF Dnes prostý: Romové mají na hranicích problém dostat se do Evropy. Ukrajinští celníci je začali přesvědčovat, že pokud čekají štědrý sociální systém, který se o ně postará, nedočkají se. Budou spát na nádražích nebo v uprchlických městečkách. Po části z nich pak chtějí vedle pasů ještě jeden doklad totožnosti. Romové se sami na hranicích začali otáčet z obavy, zda si skutečně v Evropě polepší, nebo proto, že nejsou schopni si druhý doklad pro překročení hranice vyřídit,“ napsal list.

Více ZDE

Ministr vnitra Vít Rakušan prozradil, že na téma uprchlíků přicházejících z Ukrajiny hovořil i s ukrajinským velvyslancem v Praze a oznámil mu, že Praha je na hraně schopností přijmout další válečné běžence. A ačkoli romští uprchlíci prý přímo zmínění nebyli, ukrajinská strana sleduje i mediální ohlasy přicházející z Česka a reaguje na situaci.

„S hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a dalšími českými politiky se před týdnem spojil předseda oblastní rady Zakarpatí, západní části Ukrajiny, Volodymyr Čubirko. Po této schůzce, kde spolu řešili právě i situaci v Česku s romskými migranty, Čubirko – v podstatě hejtman západní Ukrajiny – začal přiznávat, že Romové odcházejí z Ukrajiny proto, aby dostali sociální dávky. A pak se vracejí zpět. Popisoval, že většina z nich je z chudých ghett v okolí Užhorodu či Mukačeva blízko hranic nebo z maďarského pohraničí,“ uvedl dále list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …