Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů se dál propadá, celková důvěra v ekonomiku ale roste

24.05.2022 10:06 | Tisková zpráva

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně zvýšil o 1,8 bodu na hodnotu 101,8 při rozdílném vývoji jeho složek.

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů se dál propadá, celková důvěra v ekonomiku ale roste
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 3,2 bodu na hodnotu 107,0, indikátor důvěry spotřebitelů poklesl o 5,5 bodu na hodnotu 75,8.

graf

Růst důvěry mezi podnikateli byl v květnu ovlivněn především příznivým vývojem v odvětví průmyslu a v obchodě. Ve vybraných odvětvích služeb důvěra meziměsíčně stagnovala, ve stavebnictví klesla.

„Za mimořádně příznivým meziměsíčním vývojem důvěry v průmyslu stojí, mimo jiné, zlepšující se situace v automobilovém průmyslu, kde se postupně zvyšuje tempo růstu výrobní činnosti a současně se snižují zásoby naakumulované v předchozích měsících z důvodu chybějících součástek. K růstu důvěry také přispívají podniky z odvětví energetiky,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

tabulka

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku je nejnižší od května 2012. Ve srovnání s předešlým měsícem se v květnu zvýšil počet respondentů obávajících se zhoršení vlastní finanční situace, celkové ekonomické situace v České republice a růstu nezaměstnanosti.

„Lidé již reálně pociťují dopady růstu cen na svojí finanční situaci. To spolu s obavami ze zhoršení hospodářské situace a z růstu nezaměstnanosti způsobilo, že domácnosti v květnu důvěřovaly ekonomice nejméně za posledních deset let,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

graf

graf

***

Detailnější informace o vývoji podnikatelské a spotřebitelské důvěry naleznete v doplňující informaci k RI konjunkturálních průzkumů ZDE.

graf

graf

Podrobné časové řady sald jednotlivých ukazatelů, sald a bazických indexů indikátorů důvěry dle odvětví najdete ZDE
Konjunkturální a spotřebitelské průzkumy jsou spolufinancovány granty Evropské komise DG ECFIN (více ZDE)
Evropské databáze jsou dostupné ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…