Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rusové po úprku zřizují nové velitelství u Azovského moře. Raketami zasáhli Záporoží

Autor: ČTK, swp - 
15. listopadu 2022
10:48

Rusko po stažení vojáků z části Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny patrně posílí svá vojska na ukrajinském Donbasu. Boje v okolí Bachmutu a Doněcku v Doněcké oblasti by tak mohly zintenzivnit, varovali dnes analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW). Ukrajinská armáda dál odráží útoky v Doněcké oblasti a Luhanské oblasti, které společně tvoří Donbas, informoval ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení na facebooku. Na okupovaném území Luhanské oblasti hledá ruská armáda podle štábu ubytování v soukromých domech pro nové rekruty.

Ruská armáda po posílení svých vojsk na Donbasu pravděpodobně dosáhne v nadcházejících dnech nebo týdnech v regionu omezených úspěchů, předpovídá ISW ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině.

„Tyto úspěchy ale budou z operačního hlediska jen stěží významné,“ napsali jeho analytici. Na ovládnutí Donbasu se ruská armáda soustředí od doby, kdy na jaře vzdala snahy o dobytí Kyjeva.

Ukrajinská armáda za poslední den odrazila až deset útoků, z toho devět v Doněcké oblasti, například u Bachmutu a Krasnohorivky, a jeden severozápadně od města Svatove v Luhanské oblasti, uvedl dnes generální štáb ukrajinské armády.

Ukrajinské jednotky podle jižního operačního velení zničily ruský raketový systém S-300 a protiletadlový systém Tor-M2. „Celkem naše raketové a dělostřelecké jednotky provedly 50 misí,“ uvedlo velení, které dnes citoval server Ukrajinska pravda.

Rusko podle ukrajinského generálního štábu nadále využívá běloruskou pozemní infrastrukturu i vzdušný prostor, odkud nadále hrozí dronové i raketové útoky na Ukrajinu.

Terčem raketových útoků se dnes ráno stalo předměstí Záporoží v jižní části Ukrajiny, sdělil podle agentury Unian šéf správy Záporožské oblasti Oleksandr Staruch. Dodal, že podle prvních zpráv útok nezpůsobil nikomu újmu na zdraví ani škody. Celkem ruské jednotky za poslední den provedly 23 leteckých úderů a 70 útoků z raketových salvových systémů, upřesnila ukrajinská armáda.

Poté, co ukrajinská armáda opět získala pod svoji kontrolu Cherson, umístí Rusko pravděpodobně své vojenské velení do Heničesku, nově zřízeného ústředí okupované oblasti na břehu Azovského moře, uvádí britské ministerstvo obrany. Z území západně od řeky Dněpr se ruské jednotky téměř jistě stáhly už ke 12. listopadu.

Heničesk je momentálně mimo dostřel ukrajinských systémů, které v minulosti způsobily těžké ztráty na ruských polních velitelských stanovištích, a je v dobré pozici na obranu proti potenciálním ukrajinských hrozbám ze západu od nově dobytého Chersonu nebo Melitopolu na severovýchodě, soudí britské ministerstvo.

17:36
Dnes

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč). Podle agentury AFP to dnes oznámil norský premiér Jonas Gahr Störe.

„Pro obyvatele Ukrajiny je to otázka života a smrti,“ řekl na tiskové konferenci Störe a popsal nejistou situaci na místě. „Je to také otázka bezpečnosti a stability v Evropě, a tedy i pro Norsko,“ uvedl po setkání s opozičními lídry s cílem zajistit širokou shodu.

16:50
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že Ukrajina bude přijata do Severoatlantické aliance až poté, co vyhraje válku, kterou proti ní před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko. Zelenskyj to uvedl při setkání s důstojníky, kteří podstupují výcvik podle aliančních standardů. Setkání se zúčastnil také generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na video ze schůzky, které prezident zveřejnil na sociální síti.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

Zobrazit celý online

Video  Náměstek ministryně obrany o ústupu z Chersonu: Jak Rusové zaplatí za Putinovo fiasko?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa