„Někteří se ani nesnaží hledat řešení, jen bránit akcionáře ČEZ“. Svědectví přímo z koalice. I jména

25.11.2022 7:57 | Rozhovor

„Absolutně neudržitelné!“ bije na poplach europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „U některých ministrů a poslanců kolem STAN cítím, že se ani nesnaží hledat řešení, jen bránit akcionáře. Jsem přesvědčen, že je potřeba s ČEZ tvrdě začít vyjednávat,“ říká. Připomíná, že je krizová doba, je potřeba udělat udržitelná řešení. „Řada států řešení hledá. My musíme zohlednit českou realitu,“ konstatuje Zdechovský.

„Někteří se ani nesnaží hledat řešení, jen bránit akcionáře ČEZ“. Svědectví přímo z koalice. I jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela před jednáním vlády

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí

„Doufám, že si vláda Petra Fialy uvědomuje, že stropy šest Kč/kWh u elektřiny a ještě více u plynu tři Kč/kWh nebudou stačit a že do konce a v novém roce přijde ,náraz‘ nespokojenosti,“ varoval na Twitteru energetický odborník a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr. Pane europoslanče, jaký názor máte vy na nastavené parametry?

K panu Šnobrovi a jeho názorům jsem velmi opatrný, protože vždycky hájil zájmy své a své benefity, dividendy, před zájmy lidí a předtím, aby u nás fungoval průmysl. Je dobré si přečíst, co říká, ale počkat.

Měli jste určitou, řekněme, výměnu názorů i s ministrem Síkelou, reagovala i vaše asistentka, kterou jste podpořil v názoru, že lidé si zkrátka nedokážou vysvětlit, jak je možné, že ČEZ rekordně vydělává a stát jako hlavní akcionář tomu jen přihlíží?

ČEZ je jako stát ve státě. Místo toho, aby přispěl k řešení krize… U některých ministrů a poslanců kolem STAN cítím, že se ani nesnaží hledat řešení, jen bránit akcionáře. Jsem přesvědčen, že je potřeba s ČEZ tvrdě začít vyjednávat. Je absolutně neudržitelné, aby dlouhodobě platili lidé neskutečné výdělky a benefity pár lidem ve vedení této společnosti. Tato společnost dlouhodobě byla nechána ve svém rozvoji. Když přišly průsery s jejich výlety do Albánie a Bulharska. Česká diplomacie se ještě všechno snažila uhladit a nikdo jsme neřekli ani půl slova. ČEZ teď brutálně vydělává, navyšují si cenu a nevidím od nich žádné konstruktivní řešení nebo návrhy na to, aby lidé v České republice neměli přehnaně vysoké platby za energie.   

Není to tak dávno, myslím, že v září jste vyzýval ministra Síkelu dokonce k odstoupení. Zlepšilo ministerstvo svou práci?

Hlavně nezlepšilo komunikaci. Pan ministr Síkela dotáhl některé věci, ke kterým byl donucený na základě naší kritiky, ale dlouhodobě není schopen komunikovat svůj resort. Ministr by měl výrazně přidat v tom, jak komunikuje s veřejností, zvlášť v krizových dobách.  

Majoritním vlastníkem ČEZ je Ministerstvo financí, obracet bychom se spíš měli na ministra Stanjuru a ODS. Těchto pár slov přidala do debaty Barbora Urbanová, která je bývalou asistentkou Víta Rakušana. Jak si to přeložit?

Paní Urbanová zapomíná, že energetika je otázka odpovědnosti Ministerstva průmyslu a obchodu. Její nepochopení a zapojení do diskuse bylo spíše úsměvné.

Energie mají být subvencovány ze stabilizačního fondu, do kterého spolková vláda dala 200 miliard eur. Podpora plynu má tvořit necelou polovinu této částky, podporována má být i cena elektřiny. Jak se to dotkne hospodářství České republiky?

Na to by měl odpovědět nějaký ekonom, třeba Vladimír Pikora nebo Luděk Niedermayer. Já dlouhodobě razím cestu, že dotovat nějaké odvětví je cesta do pekel. Podíval bych se, co je zdrojem vysokých cen, a tam bych dal cenové stropy. Nemyslím si, že vytváření nějakých fondů přispěje k tomu, že se ceny na trhu výrazně změní.

Jaké je vaše řešení, co by mělo být jinak podle vás?

Cena musí odrážet stav ekonomiky. Dlouhou dobu jsme se snažili nezasahovat. Stropy, které se dnes dávají, jsou unikátní řešení. Je potřeba dál hledat udržitelná řešení. Argumentace Slovenskem neberu, každý má vytvořen jinak energetický mix i cenové stropy. Jsem proti tomu, aby se státy obrovsky zadlužovaly, aby mohly dotovat ceny energií.

Spíš by tedy měly začít fungovat jinak ČEZ a další organizace…

Je potřeba si položit otázku, jestli privatizace ČEZ byla cesta, kterou jsme se měli vydat. Krizová doba ukazuje, že kritickou infrastrukturu měl vlastnit stát. Dnešní situace mně připadá jako tahání kočky za ocas. Václav Klaus kritizuje na Primě, že je řada nespokojených občanů se současnou vládou. Já bych řekl Václavu Klausovi: kurňa, když se privatizoval ČEZ, to bylo za jeho vlády. Dnes jeho postoje příliš nechápu.

Co je podle vás v této debatě důležité říkat a opakovat?

Je krizová doba, je potřeba udělat udržitelná řešení. Hledat je. Demokracie je o diskusi. Já nemám příliš rád princip: všechno třicet let fungovalo, tak to bude fungovat taky. Nebude a nefunguje. Řada států řešení hledá. My musíme zohlednit českou realitu. Myslím si, že nějaké zdražení lidé chápou, na druhou stranu nemůže být v desítkách nebo stovkách procent.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

KDU-ČSL stála u všeho zla od roku 1992, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMilan Šmid , 25.11.2022 9:34:03
Od výprodeje podniku a přípravy zákonu které to většinou beztrestně umožnili ????Nebo se pletu ???

|  7 |  0

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…