Vích (SPD): Není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem

29.11.2022 22:13

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2022. Návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany na území členských států Evropské unie, v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024 s výhledem na rok 2025 a na pobyt příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a členských států Evropské unie na území České republiky do roku 2023.

Vích (SPD): Není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, paní ministryně, vše podstatné tady bylo řečeno v tom návrhu působení sil a prostředků sil Ministerstva obrany na následující roky. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí
Já bych jenom chtěl zdůraznit některé věci, některé aspekty. V návrhu vlády, který není rozdělený na zahraniční operaci a výcvik ukrajinské armády na území členských států Evropské unie, se prostě projednává jako celek, což z mého pohledu je problematické. V tomto návrhu se mimo jiné plánuje cvičit na našem území až čtyři tisíce ukrajinských vojáků v pětiměsíčních intervalech, což by mělo stát český státní rozpočet v letošním a příštím roce dohromady téměř jednu miliardu korun. Jedná se o tak zvanou asistenční misi Evropské unie s pozdější částečnou refundací.

To, ale v době, kdy kvůli této vládě strmě roste zadlužení státu a českým občanům a firmám postiženým astronomickým růstem cen energií a veškerých dalších nezbytných nákladů se žádné pomoci nedostává. Prioritou současné vlády je ale podpora Ukrajiny a Ukrajinců v pokračování válečného konfliktu. Je to navíc nepřijatelné v době, kdy i nám aktuálně schází jenom co mám z veřejných zdrojů 3,5 tisíce vojáků jenom u pozemních sil na doplnění tabulkových stavů, ale je to i otázka bezpečnosti našich občanů. Máme mimo jiné vojáky v Pobaltí, máme vojáky na Slovensku plus máme posílení Policie České republiky na česko-slovenských hranicích a není v našem zájmu zapojovat se do konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem a nechceme také, aby se na našem území školili vojáci a jednotky z Ukrajiny. V České republice mají být naši vojáci a mají se připravovat na obranu území našeho státu. A proto já tento návrh nepodpořím. Děkuji za pozornost.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…