Balaštíková (ANO): Fiala v Otázkách Václava Moravce

07.12.2022 4:31 | Zprávy

V souvislosti se změnou zákona o volbě Rady České televize jsem vyslovila názor, že by se Rada, jako zástupce veřejnosti, měla zabývat především obsahem vysílání ČT, že by měla sledovat především dramaturgii a zadávat jí cíle. Je to konec konců v souladu s platným zákonem o ČT.

Balaštíková (ANO): Fiala v Otázkách Václava Moravce
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

V té souvislosti jsem poukázala i na některá slabá místa ve vysílání ČT, a to včetně zpravodajství, jeho objektivnosti, profesionality a novinářské kvality. Z ČT se ozvali někteří redaktoři a snažili se mi kritický pohled na jejich práci vyvracet. Chtěli diskutovat o konkrétních reportážích, reportérech a chybách. Nedělní rozhovor Václava Moravce s premiérem Fialou je výmluvným příkladem problému, který mám na mysli.

Z celého průběhu je zřejmá jedna věc: pan premiér Fiala cítí, že se kolem něj rojí problémy, pochybnosti a že roste kritika, na kterou se mu těžko reaguje. Domluvil se tedy s panem Moravcem, který mu celou hodinu kladl nepříjemné otázky, aby na ně pan premiér mohl sebevědomě odpovídat. To je v krizové komunikaci jeden ze základních triků - otevřít citlivé téma a říct si k němu svou pravdu, aniž by zazněla jediná věcná námitka nebo názor opačný.

Budu konkrétní: na otázku, zda jeho vláda není vládnou odkladů vysvětlil pan premiér, že vláda včas zastropovala ceny energií, dokonce mezi prvními v EU a na úrovni, která je srovnatelná např. s Německem. Redaktor ale nenamítnul, že Španělsko, Portugalsko, Německo, Francie, Rakousko, Slovensko, Belhie a další, které jsou s námi srovnatelné, zastropovaly podstatně dříve a že jejich stropy jsou podstatně níž než ten náš.

Na otázku, jak je to s windfall daní a celoevropským zastropováním u výrobců, řekl pan premiér omletou frázi o zdanění nezasloužených mimořádných zisků, ale nikdo se ho už nezeptal, proč chce zdaňovat zisky dvakrát, proč na tom trvá, když příslušná směrnice EU to přímo zakazuje, proč do toho míchají největší české banky, které nemají s konfliktem na Ukrajině a s energetickou krizí nic společného, proč některé banky z této daně vypustili, ač jim ČNB doporučila je zahrnout, proč do toho naopak nezapojují zbrojní a další firmy, které mají z konfliktu velké a zcela mimořádné, nečekané zisky atd.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

minimální mzda

Dobrý den, tvrdíte, že by měla existovat v EU shodná minimální mzda. Jaká by podle vás měla být? A kdo by ji měl garantovat? Protože asi ne každý zaměstnavatel u nás si může dovolit vyplácet stejné mzdy jako na západ od nás. A ta minimální mzda by se týkala všech zemí EU nebo jen těch, co mají Euro...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Vždy budu více akademik a lékař než politik

23:08 Ministr Válek: Vždy budu více akademik a lékař než politik

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sympoziu České společnosti intervenční radiologie