Pokud nedodržíme schodek, bude to ohromný problém naší koalice, připustil poslanec ODS

Člen sněmovního ústavně-právního výboruKarel Haas (ODS)

360° 7.6.2023

Vláda se snaží hledat úspory, pokud by se přesto schodek státního rozpočtu enormně prohluboval, byla by to ohromná politická chyba. V pořadu 360° televize CNN Prima NEWS to připustil poslanec ODS Jan Haas. Konsolidační balíček Fialova kabinetu hájil a připomněl, že stejný názor má i část odborné obce. Opoziční poslanec Jan Hrnčíř (SPD) ale nešetřil kritikou na adresu vlády.

„Na českých veřejných financích jsou špatné primárně dvě věci – nárůst mandatorních výdajů v posledních asi třech až čtyřech letech a prohlubující se schodek důchodového účtu. Tento trend potvrzují demografická data, vidíme je na horizontu zhruba let 2030 až 2050,“ nastínil Haas aktuální situaci.

ČTĚTE TAKÉ: Potraviny ještě zlevní, předpověděla Večeřová. Vysvětlila, jaké podmínky je třeba naplnit

Deficit státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 miliardy korun, koalice chce ve druhém pololetí zajistit úspory ve výši zhruba 20 miliard korun. „Věřím tomu, že vláda využije všechny nástroje, které má, abychom ten letošní plánovaný schodek 255 miliard korun dodrželi,“ tvrdil Haas.

Opoziční politik Hrnčíř byl ale k takovému plánu skeptický. „Důvěru ve vládu nemám žádnou. Že jsou jen na 270 miliardách schodku, je jen proto, že se udělaly různé  účetní operace. Ministr financí Zdeněk Stanjura  naplánoval rozpočet, který se míjí s realitou o desítky miliard, možná i kolem 100 miliard,“ kritizoval Hrnčíř.

Pokud by se schodek státního rozpočtu prohluboval, Haas připustil, že by šlo o velký problém Fialova kabinetu. „To by byla ohromná politická chyba. Já věřím, že to nenastane,“ dodal poslanec. Ve vysílání CNN Prima NEWS také zmínil, že balíček jako celek je správnou cestou a shoduje se na tom i s částí odborné veřejnosti.

Tagy: