Zlikvidovali jsme přes tisíc okupantů, hlásí Ukrajinci. ISW varuje před krvavou taktikou Rusů

Ukrajinští vojáci u Kupjansku pálí z minometu ráže 120mm na ruské pozice.

Matyáš Zrno o nákupu munice na Ukrajinu

Ukrajinské ozbrojené síly v pátek zneškodnily 1 160 ruských útočníků, píše agentura Unian. Celkové ztráty Ruska ve válce proti Ukrajině dosáhly podle generálního štábu již 429 580 lidí. Americký Institut pro studium války (ISW) upozornil, že se Kreml může pokusit udržet tempo svých útočných operací i přes vysoké ztráty, aby využil nedostatku ukrajinské techniky dříve, než ozbrojené síly obdrží slíbenou pomoc od spojenců.

Během 15. března evidovala ukrajinská armáda na frontě 78 bojových střetů. Hlavní proud útoků směřoval na Avdijivku a Novopavlivsk,informuje Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Vzpoura v Rusku. Do tažení legionářů na Belgorod se vložili hackeři. Rebelové chystají útok

Podle ISW se ruské okupační síly budou i na jaře pokoušet o lokální útoky s cílem připravit se na novou letní ofenzivu. Američtí analytici předpovídají chmurné scénáře, pokud Ukrajina nezíská potřebnou vojenskou pomoc.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vedle toho poznamenal, že kvůli snižování zásob raket pro protivzdušnou obranu jsou letecké útoky Ruské federace stále smrtelnější. Problémem je také nedostatek dělostřelecké munice. Jak již dříve informovala CNN Prima NEWS, Rusko produkuje třikrát více munice než USA a Evropa. Český plán na dodávky dělostřeleckých nábojů přitom získá Ukrajině čtyři měsíce navíc.

Rusové se snaží doplnit řady ve věznicích

O intenzivní snaze zajistit dostatek mužů pro válečnou mašinerii režimu Vladimira Putina svědčí také fakt, že nabídku uzavřít kontrakt s armádou dostávají výměnou za předčasné propuštění na svobodu všichni noví vězni v Rusku, sdělila agentura AFP.

Obzvláště kuriózním případem z poloviny března je předložení takové nabídky někdejšímu sovětskému disidentovi Olegu Orlovovi, který byl nedávno odsouzen za kritiku války Ruska proti Ukrajině k 2,5 letům odnětí svobody. Opozičníkovi téměř hned po vynesení rozsudku nabídli, aby se nechal zverbovat do války proti Ukrajině, namísto odeslání do trestanecké kolonie k odpykání trestu. Uvedl to ruský zpravodajský server Meduza, působící v lotyšském exilu.

Na Orlovovu otázku, zda nevadí jeho věk, přeci jen mu letos bude 71 let, verbíři odpověděli, že nikoliv. Orlov i tak nabídku odmítl, dodala Meduza s odvoláním na informace od nevládní organizace Memorial, které Orlov spolupředsedá.

Tagy:
válka Evropa Ukrajina USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Institut pro studium války Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj