Trendy
válka na Ukrajině Iveta Bartošová Výměna manželek 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Legendární Návštěvníci na návštěvě Česka: Co se dělo při natáčení? Jaké zajímavosti se v Praze děly?

Legendární Návštěvníci na návštěvě Česka: Co se dělo při natáčení? Jaké zajímavosti se v Praze děly?
Zdroj: csfd.cz
V kultovní komedii Návštěvníci se v roce 1993 vydal Jean Reno jako středověký rytíř se svým sluhou s tváří Christiana Claviera na cestu časem do současnosti. V naší době auťáků se odehrávalo i druhé pokračování. V novém dobrodružství se dva potrhlí cestovatelé časem objeví v době Velké francouzské revoluce, kde jejich vztah pán a kmán je nebezpečně nemoderní. A my vám přinášíme zajímavosti z natáčení téhle komedie, která měla premiéru 19. května.

Vysoké šlechtické paruky

Šlechta nosila vysoké excentrické paruky, v revolučních dobách na útěku vás ale taková paruka prozradí. Pro hraběnku Montmirail proto barrandovští vlásenkáři vyrobili důmyslnou paruku s nafukovacím balonkem, aby si mohla paruku nafouknout, jak se sluší, anebo vyfouknout, jak velí opatrnost a identita pouhé měšťanky. Natočit ale scénu, v níž hraběnka svou nafukovací paruku předvádí, nebylo vůbec jednoduché a nenápadná situace se stala jedním z nejnáročnějších momentů filmu

Klid oproti Belgii

Obě herecké hvězdy si v Česku užívaly klid při práci i po ní. Jean Reno po natáčení spíše odpočíval, zato Christian Clavier si rád zašel do města na večeři. A mohl, aniž by řešil zástupy nenechavých fanoušků s žádostmi o fotku nebo podpis Naproti tomu ve frankofonním Valonsku v Belgii se popularita francouzských herců naplno ukázala. Davy lidí pravidelně obsypaly místo natáčení a součástí štábu se stal i policejní dozor a ochranka.

Strom přes cestu

Peripetie, které neodmyslitelně patří k natáčení filmů, dokladuje výroba stromu pro scénu přepadení v lese. Přesněji pro spektakulární pád stromu přes cestu. Na Barrandově vyrobili maketu stromu s hustou korunou, bez kořenů ovšem nemohl stát a s kořeny ho nebylo možné povalit Přemýšlelo se o variantě s pantem. Ukázalo se také, že postavit košatý umělý strom v lese a operovat tam s ním není snadné a už vůbec není snadné mít možnost opakovat záběry. Nakonec se použily obyčejné stromy a ke slovu přišel nejstarší z triků – filmový střih.

Hospoda v kapli

Kapli Božího Těla u chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se produkce rozhodla využít pro sál hostince. Aby historický svatostánek vypadal jako zájezdní hostinec, nechal štáb pro kapli postavit celou falešnou stěnu i s krbem. V krbu musí pochopitelně hořet oheň, takže od falešné stěny vedl celou místností a úzkým vstupem ven komín pro odkouření.

Dostavník z Francie

Natáčecím peklem se staly scény s obrovským cestovním dostavníkem. Štáb si ho nechal dovézt z Francie, jeho zadní kolo bylo téměř dva metry vysoké a jakákoliv operace s ním byla extrémně náročná. Pečlivě se musely vybírat i cesty, po nichž měl kočár jet. Pokud by vedla trochu z kopce, koně by ho nemuseli ubrzdit.

Cirkus na cestách

Různé lokace po Česku, přesun z Česka do Belgie. Štáb Návštěvníků připomínal potulný cirkus a produkce proto využívala mobilní kanceláře. Jeden den se kanceláře prostě zavřely a naložily a za dva dny do nich filmaři zase vstoupili a pracovali na jiném místě, jako by se nic nestalo. Vše v kanceláři bylo na svém místě, jen bylo potřeba zalít kytky o pár set kilometrů dále.

Při přesunu z Čech do Belgie se takto přemístila i čarodějova chatrč, obrovský a těžký dostavník a také naprostá většina českého štábu a barrandovských řemeslníků. Belgie se tak stala v podstatě jen další českou lokací.

Rozhodně tento film stojí za zkouknutí, takže jestli jste na něm ještě nebyli v kině, tak se dlouho nerozmýšlejte. Takhle jste se určitě dlouho nepobavili.

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Související články

Další články

Nejnovější kauzy