Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Lex Babiš jde do finále: Šéf hnutí ANO ho nejspíš ještě zkusí zvrátit

Andreji Babišovi se zákon mířený proti němu logicky nelíbí. Už ho ale nemůže zastavit. Pomoci mu může Ústavní soud...
Andreji Babišovi se zákon mířený proti němu logicky nelíbí. Už ho ale nemůže zastavit. Pomoci mu může Ústavní soud...  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: zst, simao - 
23. listopadu 2016
06:02

Kvůli senátní změně se zákon o střetu zájmu, tzv. Anti-Babiš nebo lex Babiš, vrací na stoly poslancům. Ti musejí se změnami buď souhlasit, nebo senátory přehlasovat. Finální hlasování by mělo přijít na řadu možná už příští úterý a koalice chce mít jasno. Novelu tak proberou špičky vládních stran. Jeden z autorů zpřísnění, poslanec TOP 09 Martin Plíšek, nechápe proč. Koalice se u této normy při minulých hlasováních neshodla. Změna postoje se neočekává.

Zatlačí vicepremiér Andrej Babiš (ANO), který je terčem zákona o střetu zájmů na své vládní kolegy, nebo ne? To je otázka, kterou zodpoví definitivně schůzka od středečních 16 hodin. Neoficiálně se mluví o tom, že bude veselo a druhý nejbohatší Čech si to nenechá jen tak líbit. Ostatně sám Babiš o zařazení bodu na jednání koaličních špiček požádal. Oficiálně už ale ani jeho kritici proti ministru financí tolik nebrojí.

„Hovořil o právních krocích, že mu jeho právníci budou radit, jak se zachovat, pokud tento zákon bude účinný. To je na něm,“ poznamenal například autor jednoho ze zpřísňujících návrhů Martin Plíšek (TOP 09).

„Ať už Sněmovna schválí svoji nebo senátní verzi, bude to pozitivní krok. Lidé získají větší jistotu, že politici nejdou do vlády dělat byznys. Nemyslím si, že je to důvod pro hádky ve vládě či koalici,“ komentoval blížící se hlasování také budoucí ministr pro legislativu Jan Chvojka (ČSSD). I on normu proti Babišovi přitvrdil.

Komu Babiš své jmění svěří?

Norma má omezit podnikání ministrů. Některé části by měly vejít v platnost téměř ihned po schválení, a to i podle návrhu pozměněného Senátem. Babišovi by tak čistě teoreticky mělo být jedno, která ze dvou verzí nakonec ve finálním hlasování uspěje. Podle informací Blesk.cz chce ale ČSSD i lidovcům naposledy zdůraznit, že považuje novelu za protiústavní.

Na Babišovu podnikatelskou skupinu Agrofert, do níž patří i mediální dům Mafra a rozhlasová stanice Impuls a televize Óčko, by dopadly pasáže, podle nichž by firmy členů vlády neměly přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Podle analýzy zveřejněné nedávno serverem HlídacíPes.org získaly firmy holdingu v posledních deseti letech veřejné zakázky až za 35 miliard.

Nově jmenovaní ministři, tedy ti, kteří usednou do vedení rezortů po podzimních parlamentních volbách, navíc nebudou smět média vlastnit vůbec.

A právě se lhůtami má Babiš problém. Janu Chvojkovi nemůže zapomenout, že mu údajně lhal. „Ohledně lex Babiš říkal, že se to bude týkat až ministrů v příští vládě a nedodržel slovo,“ napsal Blesk.cz v SMS zprávě v den, kdy premiér zveřejnil jméno nástupce Jiřího Dienstbiera.

„Kolegům z hnutí ANO nabízím vstřícnou a profesionální spolupráci,“ odmítl možný osobní problém se šéfem ANO, komentoval budoucí ministr Chvojka.

Video  Andrej Babiš o OKD: Někteří členové vlády mají černé svědomí, protože byli u privatizace.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Variantou je také ústavní stížnost

Až zákon vejde v platnost, zváží hnutí ANO ústavní stížnost. Za hnutí Andreje Babiše to už začátkem září prohlásil první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Prezident Zeman se totiž rozhodl, že zákon vetovat nebude. Ve Sněmovně pro něj ale hlasovalo velké množství poslanců, dokonce více, než je ústavní většina.

Je to pro mě velká čest, že je zákon, který se jmenuje lex Babiš. Je nespravedlivý. Od mého vstupu do politiky se změnilo jen to, že jsem odešel z pozice generálního ředitele a předsedy představenstva. Není korektní měnit pravidla hry v průběhu volebního období,“ řekl po projednání v Senátu vicepremiér na dotaz Blesk.cz.



„Principiálně mi to upírá právo něco vlastnit,“ poznamenal. Co bude dělat, pokud zákon znovu schválí Sněmovna, ať už v jakékoli ze dvou verzí, zatím prý neví. „Nemám představu. Řeší to právníci,“ uzavřel.

111pavel111 ( 23. listopadu 2016 10:34 )

„Dříve moc sloužila ideologiím, nyní slouží ideologie moci.“ – Cesare Pavese

111pavel111 ( 23. listopadu 2016 10:30 )

„Peníze a moc jsou výplodem nedůvěry.“ – Hermann Hesse

111pavel111 ( 23. listopadu 2016 10:24 )

„Luza nezná v ničem míru; hrozí, nemá-li strach, jakmile se zalekne, lze jí beztrestně pohrdat.“ – Publius Cornelius Tacitus

Samo ( 23. listopadu 2016 09:42 )

Za všechno může Sobotka, který se chtěl stát za každou premiérem vlády, že byl ochotný pro to udělat cokoliv, dokonce i vzít do koalice pravicové ANO vytvořené Babišem a jeho manažery z firmy z důvodu dostat se ke státním dotacím a následně udělal kozla zahradníkem, nabídl Babišovi křeslo ministra financí. Následně na nátlak Babiše zapomněl Sobotka na všechny předvolební sliby ČSSD jako pravidelná valorizace důchodů, podpora samoživitelek, kterým otcové dětí neplatí výživné, podpora sociálně potřebných.

pajaad ( 23. listopadu 2016 08:34 )

Čert vem Babiše a sním všechny jeho přisluhovače co mu pomáhají tuto zem ovládnout....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa