English

Chaos, zoufalství a kritika. Evropa se snaží evakuovat své občany i spolupracovníky z Afghánistánu

Deník N / Svět

Evropské země se na poslední chvíli pokoušejí evakuovat desetitisíce lidí z Afghánistánu. Situace na letišti v Kábulu, které je v současnosti jedinou cestou ven ze země, je ale chaotická. Ani českému letadlu se tam nepodařilo přistát a let…

More from Deník N / Svět

Feb 17

Na pražském Letišti Václava Havla přistálo dnes v 16:40 letadlo s českými záchranáři,...

Deník N

Na pražském Letišti Václava Havla přistálo dnes v 16:40 letadlo s českými záchranáři, kteří pomáhali v tureckém městě Adiyaman s následky ničivého zemětřesení. Ze sutin vyprostili 78 mrtvých a dva živé lidi. Letoun bude pokračovat do…

Nov 2

Od 1. ledna bude zrušeno Velvyslanectví České republiky v Kábulu,...

Deník N / Svět

Od 1. ledna bude zrušeno Velvyslanectví České republiky v Kábulu, rozhodl ministr zahraničí Jan Lipavský. Podle úřadu nelze očekávat zlepšení bezpečnostní situace v Afghánistánu. (ČTK)

Sep 14

Tálibové zřejmě obsadili sklad české ambasády v Kábulu. Na záběrech jsou...

denikn.cz

Tálibové zřejmě obsadili sklad české ambasády v Kábulu. Na záběrech jsou zachyceny početné zásoby alkoholu, mezi lahvemi nechybí ani tuzemské značky včetně Becherovky nebo plechovek Plzeňského prazdroje. (Aktuálně.cz)

Aug 27

Tálibán ovládl části letiště v Kábulu, ze kterých se před tím...

denikn.cz

Tálibán ovládl části letiště v Kábulu, ze kterých se před tím stáhli američtí vojáci. Američané tak aktuálně mají pod kontrolou už jen velmi malou část letiště Hámida Karzájího. (AP)

Aug 26

Při explozi u letiště v Kábulu zemřelo nejméně 11 lidí, uvedl zástupce Tálibánu....

denikn.cz

Při explozi u letiště v Kábulu zemřelo nejméně 11 lidí, uvedl zástupce Tálibánu. Podle Pentagonu počet obětí zůstává neznámý, ale mrtví na místě jsou. Zřejmě se jednalo o sebevražedný útok, uvedli američtí funkcionáři. (BBC)

Aug 25

Na evakuaci z Afghánistánu čeká na mezinárodním letišti v Kábulu přes 10 000 lidí,...

denikn.cz

Na evakuaci z Afghánistánu čeká na mezinárodním letišti v Kábulu přes 10 000 lidí, sdělil Pentagon. Americké jednotky ze země odejdou ke 31. srpnu. (BBC)

Aug 24

Dvouletou dívku ušlapal na letišti v Kábulu dav lidí. Její matka...

denikn.cz

Dvouletou dívku ušlapal na letišti v Kábulu dav lidí. Její matka nyní popsala serveru Bild, jak se snažila dceru zachránit a k čemu přesně na letišti došlo. „Byla to čirá hrůza. Nemohla jsem ji zachránit,“ řekla žena. Žena se společně s…

Aug 20

Evakuační lety z Kábulu se po několikahodinové přestávce obnovily, oznámil Pentagon....

denikn.cz

Evakuační lety z Kábulu se po několikahodinové přestávce obnovily, oznámil Pentagon. (AFP)

Aug 18

Český armádní letoun, který z Kábulu evakuuje několik desítek lidí, opustil...

denikn.cz

Český armádní letoun, který z Kábulu evakuuje několik desítek lidí, opustil afghánský vzdušný prostor. Nyní je nad Turkmenistánem, vyplývá z údajů na radaru.

Aug 18

Při tlačenici před letištěm v Kábulu bylo zraněno nejméně 17 lidí, potvrdil...

denikn.cz

Při tlačenici před letištěm v Kábulu bylo zraněno nejméně 17 lidí, potvrdil představitel NATO. Situace je zde nadále napjatá, množství Afghánců se snaží ze země po nástupu Tálibánu uprchnout. (SkyNews)

Aug 18

Vyslání třetího evakuačního letu do Afghánistánu potvrdila česká armáda. Od...

denikn.cz

Vyslání třetího evakuačního letu do Afghánistánu potvrdila česká armáda. Od 9:00 bude zasedat krizový štáb ministerstva zahraničí.

Aug 18

Český evakuační speciál je potřetí na cestě do Kábulu. V noci...

denikn.cz

Český evakuační speciál je potřetí na cestě do Kábulu. V noci odletěl z Prahy s mezipřistáním v Ázerbájdžánu, odkud před hodinou vyrazil do Afghánistánu, vyplývá z údajů na radaru. První dva letecké speciály dopravily do ČR 133 lidí.

Aug 18

Notes: Sbohem, Kábule, ať žijí české volby. Tím, co se...

denikn.cz

Notes: Sbohem, Kábule, ať žijí české volby. Tím, co se včera dělo, i tím, co se dít mělo a nedělo, provází v pravidelném souhrnu Petra Procházková.

Aug 17

České vojenské letadlo veze z Kábulu 87 pasažérů. Jsou mezi nimi Češi,...

denikn.cz

České vojenské letadlo veze z Kábulu 87 pasažérů. Jsou mezi nimi Češi, Afghánci i dva občané Evropské unie, sdělila ČTK mluvčí MZV Davidová. Na palubu se je podle ministerstva obrany podařilo dostat i přes složitou situaci v místě.

Aug 17

Němcům se z Kábulu při prvním evakuačním letu podařilo odvézt jen...

denikn.cz

Němcům se z Kábulu při prvním evakuačním letu podařilo odvézt jen sedm lidí. Důvodem byl nedostatek času. „Proto jsme vzali jen ty, kteří tam (na letišti) skutečně byli,“ vysvětlila ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová. Německo…

Aug 16

Na kábulském letišti je situace složitá, německé evakuační letadlo ještě...

denikn.cz

Na kábulském letišti je situace složitá, německé evakuační letadlo ještě přistát nemohlo, řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Evakuaci Berlín koordinuje s Paříží. Dnes večer to na tiskové konferenci prohlásila kancléřka Angela…

Aug 16

Aktualizace: Na letišti v Kábulu zemřelo nejméně pět lidí, hlásí svědci....

denikn.cz

Aktualizace: Na letišti v Kábulu zemřelo nejméně pět lidí, hlásí svědci. Ze země se snaží dostat tisíce Afghánců, kvůli chaosu na letišti američtí vojáci ráno stříleli do vzduchu. (SkyNews)

Aug 15

Z Kábulu odstartovalo první české armádní letadlo, které má na...

denikn.cz

Z Kábulu odstartovalo první české armádní letadlo, které má na palubě 46 Čechů, místních spolupracovníků a jejich rodin, oznámil premiér Andrej Babiš. Ministr vnitra Jan Hamáček dodal, že jeho resort je připraven vyřídit po příletu všechny…

May 28

Letadlo Českých aerolinií dnes bez problémů odletělo na moskevské letiště...

denikn.cz

Letadlo Českých aerolinií dnes bez problémů odletělo na moskevské letiště Šeremeťjevo. Vyhýbá se přitom území Běloruska. V uplynulých dnech ruské úřady odmítly některé takové lety přijmout.

Apr 14

Česká republika bude respektovat dohodu NATO a z Afghánistánu země...

denikn.cz

Česká republika bude respektovat dohodu NATO a z Afghánistánu země stáhne i své vojáky. Na Twitteru o tom informoval ministr obrany Metnar.