English

Poslední američtí vojáci odletěli z Afghánistánu, v Kábulu se ozvala oslavná střelba

Deník N

Z Kábulu odletělo poslední americké letadlo, potvrdil Pentagon. Americká mise v Afghánistánu trvala dvacet let.

More from Deník N

Jan 3

Vládnoucí afghánské islamistické hnutí Tálibán při razii v metropoli Kábulu zabavilo...

denikn.cz

Vládnoucí afghánské islamistické hnutí Tálibán při razii v metropoli Kábulu zabavilo a zlikvidovalo na 3000 litrů alkoholu. Informovala o tom dnes agentura AFP, podle níž byli při operaci rovněž zatčeni tři lidé. Na videonahrávce…

Nov 14

Afghánský Tálibán uspořádal vojenskou přehlídku v Kábulu – s transportéry M117 americké výroby ukořistěnými...

denikn.cz

Afghánský Tálibán uspořádal vojenskou přehlídku v Kábulu – s transportéry M117 americké výroby ukořistěnými afghánské armádě. Mnozí vojáci měli americké útočné pušky M-4. Nad nimi letěly ruské vrtulníky Mi-17. (Reuters)

Oct 6

Tálibán zajal během operace západně od afghánského hlavního města Kábulu...

denikn.cz

Tálibán zajal během operace západně od afghánského hlavního města Kábulu čtyři členy buňky teroristické organizace Islámský stát (IS), informoval dnes podle agentury Reuters mluvčí Tálibánu Zabíhulláh Mudžáhid. Operaci v neděli předcházel…

Sep 15

Mezi vůdci islamistického hnutí Tálibán, které od srpna vládne Afghánistánu,...

denikn.cz

Mezi vůdci islamistického hnutí Tálibán, které od srpna vládne Afghánistánu, údajně propukl koncem minulého týdne ostrý spor. Vicepremiér se údajně pohádal s ministrem pro migraci, kdo toho pro vítězství Tálibánu udělal víc. Zdroj z řad…

Sep 4

Hnutí Tálibán by mohlo už dnes oznámit složení nové afghánské...

denikn.cz

Hnutí Tálibán by mohlo už dnes oznámit složení nové afghánské vlády. „Rusko s námi vytváří podmínky pro mezinárodní mír,“ říká k tomu mluvčí Tálibánu a vyhlíží spolupráci s Čínou. Vláda má být vzorem pro lidi, ženy se ale k moci nedostanou.

Aug 31

Americká armáda se v minulých dnech dohodla s afghánským radikálním hnutím Tálibán...

denikn.cz

Americká armáda se v minulých dnech dohodla s afghánským radikálním hnutím Tálibán na pomoci při evakuaci Američanů z Afghánistánu. Příslušníci Tálibánu pomáhali eskortovat Američany k tajnému vchodu na kábulské letiště. S odkazem na dva…

Aug 30

Hnutí Tálibán pomáhalo americkým ozbrojeným silám se zabezpečením kábulského letiště,...

denikn.cz

Hnutí Tálibán pomáhalo americkým ozbrojeným silám se zabezpečením kábulského letiště, řekl generál McKenzie. Jeho podporu označil zejména v posledních dnech za klíčovou. Spolupráci označil za „pragmatický vztah z nutnosti“. (BBC)

Aug 30

Poslední američtí vojáci odletěli z Afghánistánu, v Kábulu se ozvala oslavná střelba

Deník N

Z Kábulu odletělo poslední americké letadlo, potvrdil Pentagon. Americká mise v Afghánistánu trvala dvacet let.

Aug 27

Tálibán ovládl části letiště v Kábulu, ze kterých se před tím...

denikn.cz

Tálibán ovládl části letiště v Kábulu, ze kterých se před tím stáhli američtí vojáci. Američané tak aktuálně mají pod kontrolou už jen velmi malou část letiště Hámida Karzájího. (AP)

Aug 26

Hnutí Tálibán odsoudilo dnešní útoky v hlavním městě Afghánistánu. Oblast, ve...

denikn.cz

Hnutí Tálibán odsoudilo dnešní útoky v hlavním městě Afghánistánu. Oblast, ve které k útokům došlo, podle hnutí kontrolovaly americké jednotky. (PA Media)

Aug 26

Během dnešních útoků v Kábulu byli zraněni tři příslušníci americké námořní...

denikn.cz

Během dnešních útoků v Kábulu byli zraněni tři příslušníci americké námořní pěchoty. Američtí funkcionáři to sdělili televizi NBC. (NBC)

Aug 26

Za útokem u letiště v Kábulu stojí podle amerických představitelů teroristická organizace...

denikn.cz

Za útokem u letiště v Kábulu stojí podle amerických představitelů teroristická organizace Islámský stát. Pentagon označil útok za „komplexní“, hlášeny jsou nejméně dva výbuchy i střelba. (AP)

Aug 26

Hnutí Tálibán znovu zakáže v Afghánistánu hudbu, protože ji považuje za...

denikn.cz

Hnutí Tálibán znovu zakáže v Afghánistánu hudbu, protože ji považuje za neislámskou. Bude se ale snažit lidi spíš přesvědčit, aby zákaz dodržovali, než že by se je pokoušel k tomu donutit, řekl mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Mudžáhid…

Aug 17

Letiště v afghánském Kábulu je opět v provozu. Přistálo na něm americké...

denikn.cz

Letiště v afghánském Kábulu je opět v provozu. Přistálo na něm americké letadlo C-17 a také jedno německé, přivezla další vojáky, píší agentury. (Reuters, ČT24)

Aug 15

Tálibán má pod kontrolou celý Afghánistán včetně Kábulu. Nabídku podělit...

denikn.cz

Tálibán má pod kontrolou celý Afghánistán včetně Kábulu. Nabídku podělit se o moc s dosavadními vládci země odmítl. Desetitisíce lidí se mezitím snaží zemi opustit, píše v článku Petra Procházková.

Aug 13

Vedení americké ambasády v afghánském Kábulu nařídilo zaměstnancům, aby zničili citlivé...

denikn.cz

Vedení americké ambasády v afghánském Kábulu nařídilo zaměstnancům, aby zničili citlivé materiály včetně těch, které by „mohly být zneužity k propagandistickým účelům“. Jde zejména o americké vlajky či loga ambasády. (CNN)

Aug 13

Radikální hnutí Tálibán se v Afghánistánu zmocnilo Laškargáhu, který je hlavním...

denikn.cz

Radikální hnutí Tálibán se v Afghánistánu zmocnilo Laškargáhu, který je hlavním městem provincie Hílmand. Včera obsadilo města Kandahár a Herát. Západní státy se snaží uspíšit evakuaci svých ambasád. (Reuters)

Jan 16

Povstalecké hnutí Tálibán vítá stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Podle mluvčího...

denikn.cz

Povstalecké hnutí Tálibán vítá stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Podle mluvčího hnutí jde o pokrok, přestože boje v zemi pokračují. Amerických vojáků je v zemi 2500, nejméně za poslední dvě dekády. (AFP)

Jul 6

Zěmětřesení o magnitudu 4,6 otřáslo afghánským Kábulem. Epicentrum bylo podle americké geologické...

denikn.cz

Zěmětřesení o magnitudu 4,6 otřáslo afghánským Kábulem. Epicentrum bylo podle americké geologické služby položeno mělce. (AFP)

May 12

Aktualizováno: Při útoku ozbrojenců na nemocnici v afghánském Kábulu zemřelo...

denikn.cz

Aktualizováno: Při útoku ozbrojenců na nemocnici v afghánském Kábulu zemřelo 13 lidí včetně dvou novorozenců. Při sebevražedném bombovém útoku na východě země zemřelo 24 lidí a 68 utrpělo zranění. (Reuters)