English

Islámský stát porazíme. Ale podpořte nás, žádá premiér Iráku

Bagdád/Mnichov - Islámský stát láká stovky mladých lidí z celého světa, varoval dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově irácký premiér Hajdar Abádí. Svět by se proto měl spojit a řádění džihádistů zastavit dřív než bude pozdě.

More from eurozpravy.cz

May 6

Irácká armáda opět zaútočila na Islámský stát v Sýrii

Damašek/Bagdád - Irácké letectvo bombardovalo pozice radikálů z Islámského státu (IS) v Sýrii. Oznámil to dnes irácký premiér Hajdar Abádí. Jde o druhý irácký útok na pozice IS za čtrnáct dní.

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Aug 28

Irácká armáda svádí boje západně od Tall Afaru, IS nasadil auta s výbušninami

Bagdád - Irácká armáda a šíitské milice se dnes střetly s radikály Islámského státu (IS) poblíž města Tall Afar, které je jednou z posledních bašt džihádistů na území Iráku. Bagdádem dnes otřásl výbuch, ke kterému se přihlásil IS.

Jul 10

Irácký premiér Abádí oficiálně oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS…

Jul 8

Irácká armáda slaví. Mosul bude dobyt během několika hodin

EuroZprávy.cz

Mosul (Irák) - Dobytí celého iráckého města Mosul z rukou bojovníků organizace Islámský stát (IS) je podle irácké armády otázkou několika hodin. Uvedla to dnes irácká státní televize.

Jul 2

Boje o Mosul vrcholí. Irák už chystá velkolepé oslavy vítězství nad IS

Bagdád - Bitva o Mosul s Islámských státem se chýlí ke konci a ze severoiráckého města prchají stovky civilistů. Většinu z nich tvoří ženy a děti, řekl AP generálmajor Sámí Arídí. Iráčané už chystají celonárodní oslavy vítězství nad IS,…

Mar 5

Irácká armáda obnovila bitvu o západní Mosul, exodus civilistů pokračuje

Bagdád - Jednotky irácké armády po dvou dnech obnovily útoky v západní části Mosulu s cílem vyhnat Islámský stát (IS). Před boji utíkají desítky tisíc civilistů, uprchlické tábory jsou přeplněné.

Feb 19

Irák zahájil bitvu s IS o západní Mosul. Bude to náročné, přiznává generál USA

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irák zahájil vojenskou ofenzivu, jejímž cílem je osvobodit západní části Mosulu, které má pod kontrolou Islámský stát (IS). Američané předpokládají, že půjde o velmi náročnou operaci.

Dec 10

Bitva o Mosul se komplikuje, irácká armáda musela vyslat po ofenzivě IS posily

Bagdád - Irácká armáda poslala nové síly do východní části Mosulu, o které od října svádí tvrdé boje s Islámským státem (IS). Radikálové na obranu města nasadili až 5000 lidí, z nichž je stále ve městě možná až 3000 bojovníků.

Oct 22

Irácký premiér Abádí odmítl tureckou účast v bojích o Mosul

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí po dnešní schůzce s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem odmítl účast Turecka na ofenzivě vůči Islámskému státu v Mosulu.

Oct 21

Boj proti IS, o kterém se nemluví. O Mosul se nesnaží jen vojáci a armáda

Londýn - Irácké a kurdské síly se za podpory koaliční armády chystají na velkou bitvu o Mosul. S radikálním hnutím Islámský stát ale nebojují jen vojáci a letectvo, ale i programátoři.

Sep 8

Bitva s islamisty o Mosul musí začít co nejdříve, naléhá americká armáda na Irák

Bagdád - Mluvčí amerických sil v Iráku John Dorrian dnes uvedl, že bitva o Mosul, který je pod kontrolou radikálů z Islámského státu, musí začít co nejdříve. Jen tak bude splněn záměr osvobodit město do konce roku.

Apr 8

Irácká armáda vytlačila Islámský stát z města Hít

Bagdád - Irácké protiteroristické síly podporované ze vzduchu mezinárodní koalicí v čele s USA vytlačily Islámský stát z centra strategicky významného města Hít.

Mar 24

Začala bitva s Islámským státem o Mosul. Iráckou armádu podporují stíhačky USA

EuroZprávy.cz

Bagdád - Dnes začala bitva o severoirácké město Mosul, které kontrolují radikálové z Islámského státu. Iráčany ze vzduchu podporuje koalice v čele s USA. Bližší podrobnosti o operaci zatím nebyly nezveřejněny. Mosul leží zhruba 360…

Feb 11

Česko v boji s IS: Armáda by mohla vyslat do Iráku instruktory posádek L-159

Praha - Česko zvažuje, že vyšle do Iráku instruktory posádek letounů L-159. Odjet by mohlo 30 lidí, z toho asi čtyři letečtí instruktoři a technici.

Feb 8

Bitva o Mosul s Islámským státem se blíží, Irák přemístil vojáky na základnu

Bagdád - Irácká armáda posílá tisíce vojáků, většinou Kurdů, na svou základnu u města Machmúr, které leží 70 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Dá se tak očekávat, že již brzy dojde k dalšímu velkému střetu s radikály z Islámského státu.

Dec 28

Ramádí je osvobozeno od IS, na řadě je Mosul, hlásí irácká armáda

Bagdád – Nad vládními budovami v Ramádí opět zavlála irácká vlajka. Mluvčí armády uvedl, že město bylo zcela osvobozeno od ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS).

Aug 1

NATO proti Islámskému státu? Irácká armáda posílí

EuroZprávy.cz

Brusel - Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát (IS). Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO dnes schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu,…

Mar 7

Zlom v boji s IS? Irácká armáda vytlačila islamisty z města Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které hnutí Islámský stát (IS) obsadilo v polovině února. Oznámilo to dnes podle agentur velení mezinárodní…

Feb 9

Irácká armáda zaútočí na Islámský stát po zemi

Ammán - Irácké síly v nejbližších týdnech podniknou pozemní ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Američtí poradci nyní připravují Iráčany hlavně na boj ve městech.