English

Bojovníci z Islámského státu se vrací do Německa. Popisují páchaná zvěrstva

Berlín - Do Německa se začínají vracet islámští radikálové, kteří dříve odjeli na Blízký východ bojovat v řadách extremistické organizace Islámský stát (IS). Domů zamířily zhruba dvě stovky z nich. Zhruba 20% z nich spolupracuje s…

More from eurozpravy.cz

Jul 25

Irák už nechce, aby se Američané podíleli na boji proti Islámskému státu

Irák už nepožaduje, aby se americké bojové jednotky podílely na operacích proti Islámskému státu (IS). O tom, kdy se stáhnou, by mělo být jasněji po pondělním jednání iráckého premiéra Mustafy Kázimího ve Washingtonu. Kázimí to řekl v…

May 31

Berlín je ochoten přijmout ze Sýrie děti německých členů IS

EuroZprávy.cz

Německo je ochotné přijmout ze Sýrie děti svých občanů, kteří se připojili k teroristické organizaci Islámský stát (IS). S odvoláním na vyjádření vlády, které zaznělo u soudu v Berlíně, o tom dnes informoval list Süddeutsche Zeitung (SZ).…

Aug 7

islámští radikálové v Evropě? V Makedonii zadrželi sedm podezřelých z bojů v Sýrii a v Iráku

Skopje - V Makedonii bylo zadrželo sedm osob podezřelých z toho, že se v minulosti zapojily do bojů v řadách teroristických skupin v Sýrii a v Iráku. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim až desetiletý trest.

Aug 15

Irák vyslal letectvo do boje o město Tall Afar, utekli do něj bojovníci IS

Bagdád - Irák zahájil nálety na město Tall Afar ležící asi 80 kilometrů západně od Mosulu. Do bojů proti Islámskému státu (IS) chtějí zasáhnout i šíitské oddíly. Pozemní bitva začne po ukončení leteckých operací.

Jul 20

Vypukl bratrovražedný boj: V Iráku popravují zadržené a neozbrojené členy IS

EuroZprávy.cz

Bagdád - V Iráku přibývá případů vraždění lidí podezřelých z členství v Islámském státu (IS). Vyřizování účtů ale vyvolává obavy, že se zopakuje to, co Irák zažil před deseti lety. Totiž bratrovražedný boj mezi šíity a sunnity.

Jul 2

Boje o Mosul vrcholí. Irák už chystá velkolepé oslavy vítězství nad IS

Bagdád - Bitva o Mosul s Islámských státem se chýlí ke konci a ze severoiráckého města prchají stovky civilistů. Většinu z nich tvoří ženy a děti, řekl AP generálmajor Sámí Arídí. Iráčané už chystají celonárodní oslavy vítězství nad IS,…

Jan 24

Americká vláda rozjíždí boj proti IS. Nabídla pomoc Iráku

Bagdád - Nová americká vláda nabídla zvýšit podporu Iráku. S odvoláním na iráckého premiéra Hajdara Abádího to dnes oznámila irácká televize.

Jan 6

Islámský stát je bez peněz. Bojovníci bojují za nečekaný úplatek

Mosul - Radikální hnutí Islámský stát se potýká s nedostatkem financí. Bojovníci působící v Iráku už nedostávají peníze, nově bojují za úplatek, který jim umožní zachránit jejich rodiny před iráckou armádou. Informoval o tom server The…

Jan 2

Hollande v Iráku: Boj proti IS je prevencí před terorem v Evropě

Bagdád - Francouzský prezident François Hollande se dnes v Iráku setkal s francouzskými vojáky. Uvedl, že dál bojovat proti radikálům z Islámského státu (IS) znamená předcházet i v roce 2017 teroristickým útokům ve Francii.

Oct 19

Česko v boji proti IS: Branný výbor podpořil vojenskou misi do Iráku

Praha - Vyslání českých vojáků do Iráku před časem schválila vláda, dnes misi podpořil také branný výbor Sněmovny. Definitivně ale rozhodnou až obě komory parlamentu. ČR také jedná s Irákem o vyslání instruktorů z řad ženijního vojska.

Jul 31

Bojovníci IS přepadli energetická zařízení v Iráku, zabili pět zaměstnanců

Bagdád - Ozbrojenci z Islámského státu dnes zaútočili na kompresní stanici pro plynovod a benzinku v severním Iráku, zabili pět zaměstnanců zařízení a další vážně zranili.

Jun 29

Irák a USA uzavřely dohodu o půjčce v boji proti IS

Bagdád - Irák a Spojené státy dnes uzavřely dohodu o půjče 2,7 miliard dolarů (65 miliard korun), která Iráku umožní nákup munice a údržbu tanků a vojenských letadel v boji proti Islámskému státu.

Jun 7

Bojovníci Islámského státu se vraždí navzájem. Co se to děje v Sýrii a Iráku?

Raqqa – Islámský stát se obává, že má ve svých řadách špiony, kteří pomáhají Spojenými státy vedené koalici určovat cíle leteckých útoků v Sýrii i Iráku. Při nich v poslední době zahynulo hned několik vysoce postavených členů džihádistické…

Dec 16

Šéf Pentagonu přijel do Iráku, jednal o boji proti Islámskému státu

Bagdád - Americký ministr obrany Ashton Carter pokračuje ve své cestě po zemích Blízkého východu. Včera zavítal do Turecka a dnes dorazil do Iráku, aby tam jednal o dalším postupu v boji s Islámským státem.

Nov 21

Klíčový moment v boji proti IS, ocenil Cameron rezoluci OSN o Sýrii

Londýn - Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila rezoluci, která vyzvala státy, aby zdvojnásobily své úsilí ve snaze zabránit dalším útokům ozbrojenců jak z IS, tak z dalších extremistických skupin. Britský premiér David Cameron označil…

Nov 17

Cameron vypracuje komplexní strategii boje s IS. Udeří Británie na území Sýrie?

Londýn - Do boje proti Islámskému státu se hodlá rázně vložit britský premiér David Cameron. Londýn se dosud podílel na spojeneckých operacích pouze v Iráku, nyní chce akce rozšířit i na území Sýrie.

Oct 7

Bagdád se odvrací od USA: Rusko vstoupí do bojů proti IS v Iráku?

Bagdád - V iráckého parlamentu se dnes projednávala přítomnost ruské armády na Blízkém východě. Šéf branného výboru Hákim Zámilí uvedl, aby vedení boje proti Islámskému státu (IS) v Iráku převzaly Moskva a Teherán.

Sep 30

Sobotka ujistil Irák o další spolupráci v boji proti IS

New York - Český premiér Bohuslav Sobotka v úterý v New Yorku ujistil předsedu irácké vlády Hajdara Abádího, že ČR je připravena dále aktivně pomáhat v boji proti organizaci Islámský stát.

Jul 17

USA žádají pomoc: Česko pošle do Iráku munici pro boj s IS

Praha - Česko pošle do Iráku zbytek munice, kterou darovalo už loni pro boj s ozbrojenci Islámského státu. Munici v hodnotě asi 16 milionů korun přepraví do Iráku Američané.

Jun 3

Islámský stát může ohrozit pokrok lidstva. Težké boje v Iráku a Sýrii pokračují

Damašek - Islámský stát (IS), jehož moc v Iráku a Sýrii roste, může ohrozit pokrok lidstva. Uvedl to dnes americký generál John Allen, jehož prezident Barack Obama pověřil sestavením kolice proti radikálům.