English

USA a Írán jednaly o jaderném programu

Ženeva - Ministři zahraničí USA a Íránu John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf dnes v Ženevě zahájili dvoudenní jednání, která mají přiblížit rámcovou dohodu o íránském jaderném programu.

More from eurozpravy.cz

Jan 20

Íránský zástupce v Davosu nebude, ministr Džavád mění program

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf se nezúčastní Světového ekonomického fóra, které začíná v úterý ve švýcarském Davosu. Mluvčí Zarífova úřadu dnes řekl, že organizátoři akce změnili ministrův už dohodnutý program. Zaríf se…

Jan 7

Jaderná dohoda ještě není mrtvá, oznámil Írán

Jaderná dohoda mezi Íránem a světovými mocnostmi ještě nebyla zrušena, přestože Írán oznámil, že již nehodlá dodržovat limity na obohacování uranu, které úmluva stanovila. Podle íránské státní agentury IRNA to dnes prohlásil náměstek…

Nov 11

Podaří se zachránit jadernou dohodu s Íránem? V Bruselu probíhá klíčové jednání

Země Evropské unie chtějí nadále usilovat o zachování jaderné dohody s Íránem, i když Teherán pokračuje v jejím vypovídání. Shodlo se na tom několik unijních ministrů zahraničí před dnešním jednáním v Bruselu, k jejímž hlavním tématům…

Jul 28

Írán bude postupně vypovídat jadernou dohodu, jednání ve Vídni krizi nevyřešilo

Írán bude dále postupně vypovídat dohodu o svém jaderném programu z roku 2015, dokud nebudou ochráněny jeho zájmy. Po dnešním vídeňském jednání signatářů dohody to řekl íránský vyjednávač Abbás Arákčí.

Jun 25

Írán nechce jaderné zbraně, ujišťuje ministr Zaríf. Zaskočil ho výrok Trumpa

Írán nikdy nebude usilovat o získání jaderné zbraně. Podle íránské agentury IRIB to dnes řekl íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Poukázal přitom na to, že v minulosti jaderné zbraně použily Spojené státy.

May 12

Íránský ministr zahraničí na cestách. Má zachránit jadernou dohodu

Teherán - Íránský ministr se vydává na zahraniční cestu do několika světových metropolí. Podle íránských médií jde o úsilí Teheránu zachránit jadernou dohodu po tom, co od ní odstoupily Spojené státy.

May 9

EU chce jadernou dohodu s Íránem prosazovat i bez USA

Brusel - Evropská unie hluboce lituje rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od jaderné dohody s Íránem. V prohlášení to dnes uvedla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová.

May 9

Dohoda o íránském jaderném programu není mrtvá, tvrdí Francie

Paříž - Jaderná dohoda s Íránem není mrtvá. Řekl to dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, který tak reagoval na úterní oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy dohodu opouštějí. Le Drian řekl, že…

Oct 16

EU se postavila Trumpovi: Ministři zahraničí podpořili jadernou dohodu s Íránem

Lucemburk - Ministři zahraničí členských států EU dnes jednali o jaderné dohodě s Íránem, jejíž funkčnost v pátek zpochybnil americký prezident Donald Trump. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová řekla, že EU podpořila pokračování…

Sep 10

Merkelová schvaluje jadernou dohodu s KLDR jako s Íránem

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová naznačila, že by se se Severní Koreou mohla uzavřít podobná dohoda o ukončení jaderného programu jako před dvěma roky s Íránem.

Dec 17

USA porušují jadernou dohodu, zuří Írán a žádá jednání

Teherán - Írán chce po Evropské unii svolání schůzky komise. Ta by měla dohlížet na plnění jaderné dohody z roku 2015 mezi Teheránem a světovými mocnostmi.

Dec 12

Netanjahu chce s Trumpem zrušit jadernou dohodu s Íránem

Jeruzalém - Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je nově zvolený americký prezident Donald Trump velkým přítelem Izraele. Oba politici by proto mohli spolupracovat na vypovězení íránské jaderné dohody.

Oct 13

Íránský parlament schválil dohodu o jaderném programu

Teherán - Parlament v Teheránu dnes chválil červencovoou dohodu o íránském jaderném programu, zákon ovšem platí pouze za některých podmínek. Poslanci prosadili například požadavek omezeného přístupu mezinárodních inspektorů do íránských…

Jul 23

Kerry apeluje na Kongres: Schvalte dohodu s Íránem

Washington - Americký ministr zahraničí John Kerry se dnes pustil do ostré debaty s kongresmany, kteří odmítají schválit dohodu o íránském jaderném programu.

Jun 28

Dohoda o íránském jaderném programu je prý stále možná

Vídeň - Konečnou dohodu světových mocností s Íránem o omezení jaderného programu je stálé možné uzavřít do vypršení lhůty 30. června. Uvedla to dnes šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Jun 22

Dohoda o íránském jaderném programu je na dosah ruky

Lucemburk/Washington – Po jednání v Lucemburku je zase o něco blíže konečná dohoda o íránském jaderném programu. Podle účastníků schůzky je kompromis na dosah ruky.

Apr 9

Jaderná dohoda s Íránem v ohrožení, Teherán má novou podmínku

Teherán - Konečná podoba dohody o íránském jaderném programu stále není jasná, Teherán má nový požadavek. Íránský prezident Hasan Rúhání dnes uvedl, že smlouva bude podepsána pouze za předpokladu, že dojde k okamžitému zrušení sankcí.

Apr 1

Jaderná smlouva s Íránem nebude? Jednání se hroutí, ministři odjíždějí

Lausanne - Smoulva o íránském jaderném programu, která měla být rámcově hotova k 31. březnu, stále není na stole. V jednáních se sice pokračuje, vyhlídky ale dobré nejsou. Ze švýcarského Lausanne odjeli již tři šéfové diplomacie.

Mar 4

Netanjahu nabourává dohodu s Íránem o jaderném programu

Jeruzalém - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera hovořil v Kongresu USA o hrozbě, kterou prý představuje íránský jaderný program a plánovaná dohoda. Se svým vystoupením je spokojen, díky němu údajně američtí politici získají lepší…

Feb 8

Írán zhurta: Pokud chce svět dohodu o jaderném programu, musí zrušit sankce

Mnichov/Teherán - Šéf íránské diplomacie Mohammad Džavád Zaríf dal dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově světu jakési ultimátum: musí zrušit sankce proti Íránu, pokud chce dosáhnout dohody o jeho jaderném programu.