English

Když přišli poprvé, viděla jsem tu hrůzu v očích, říká Ruska, která pomáhá malým ukrajinským uprchlíkům

Deník N / Česko

V centru pro děti ukrajinských uprchlíků na pražském Chodově pracují Ukrajinci, Češi i Rusové. Do Česka často odešli už dávno: nelíbilo se jim v jejich rodné zemi ani to, kam směřuje. Jakmile začala válka, pocítili potřebu něco dělat,…

More from Deník N / Česko

Jun 28

Rusové se trefují do toho, co je aktuální, co společnost...

Deník N

Rusové se trefují do toho, co je aktuální, co společnost oslabuje, co ji rozděluje. Často jim příležitost dáváme na zlatém podnosu, říká bývalý zpravodajský důstojník Libor Kutěj.

Mar 17

Mnozí čeští Rusové Putina nechtějí, ne všichni Češi jim ale...

Deník N

Mnozí čeští Rusové Putina nechtějí, ne všichni Češi jim ale tleskají. Popisujeme, koho podle svých výpovědí volili ruští voliči v Praze a jak to vypadalo na demonstraci na Můstku, kde se do Rusů pustili tamní stánkaři.

Mar 17

Čeští Rusové spálili Putinovu hlavu, hlasovali pro opozičníka a naštvali pražské stánkaře

Deník N / Svět

Během ruského hlasování o Vladimiru Putinovi v Praze na Můstku protestovali někteří čeští Rusové. Vůdcovu hlavu z plastu spálili – a zjistili, že ne všichni Češi jejich protiputinovskému postoji tleskají.

Feb 18

Ranních 5 minut: Rusové ovládli Avdijivku | Česko našlo v zahraničí...

Deník N

Ranních 5 minut: Rusové ovládli Avdijivku | Česko našlo v zahraničí munici pro Ukrajinu | Navalného tělo rodině nevydali. Shrnujeme nejdůležitější dění uplynulého dne a noci.

Jun 3

Český rozhlas získal seznam pozemků, u kterých Česko po Rusku...

Deník N

Český rozhlas získal seznam pozemků, u kterých Česko po Rusku nově požaduje nájemné. Jedná se o sumu okolo 50 milionů korun. O zrušení bezplatného pronájmu vláda rozhodla v polovině května. (iRozhlas)

Mar 2

Rusové v Česku chtěli projevit solidaritu s Ukrajinou a ukázat, že ne všichni...

Deník N

Rusové v Česku chtěli projevit solidaritu s Ukrajinou a ukázat, že ne všichni Rusové podporují putinovský režim. Výstava s názvem Rusové celého světa podporují Ukrajinu však vyvolala nevoli.

Nov 17

Rusové žijící v Česku přišli na Albertov, aby se zapojili...

Deník N / Česko

Rusové žijící v Česku přišli na Albertov, aby se zapojili do studentského pochodu s hesly proti Putinovu režimu.

Oct 26

Rusové i český web viní Ukrajinu z užití kazetové munice. Důkaz chybí

Deník N / Svět

Nejdříve ruské ministerstvo zahraničí a pak i český web Novinky obvinily Ukrajinu z užití kazetové munice, která je v mnoha zemích zakázaná. Neexistuje pro to důkaz, záběry na videu zveřejněném Rusy odpovídají úplně jinému typu munice.…

Oct 12

Do Česka budou mít od 25. října odepřen vstup Rusové s schengenským...

Deník N / Svět

Do Česka budou mít od 25. října odepřen vstup Rusové s schengenským vízem vydaným za účelem turistiky, sportu či kultury jakýmkoli státem EU. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský. Do Česka podle…

Jul 10

Co Česko čeká, pokud Rusové zásadně omezí nebo zcela zastaví...

Deník N

Co Česko čeká, pokud Rusové zásadně omezí nebo zcela zastaví dodávky plynu? Analyzujeme možné scénáře.

Jul 4

Komentář Jana Úšely: Pokud Rusové vypnou plyn, musí Česko doufat...

Deník N

Komentář Jana Úšely: Pokud Rusové vypnou plyn, musí Česko doufat v pomoc ostatních zemí EU. Během svého předsednictví Rady EU by se přitom země mohla snažit prosadit i něco víc než „obyčejnou“ solidaritu.

Jun 7

České úřady se zajímají o ruského kolaboranta, kterého Rusové dosadili jako...

Deník N / Česko

České úřady se zajímají o ruského kolaboranta, kterého Rusové dosadili jako šéfa okupované Chersonské oblasti na Ukrajině. V Česku má podíl v jedné firmě.

Apr 4

Rusové oslovili dva české diplomaty v Moskvě ke spolupráci. Jednoho dopisem,...

Deník N

Rusové oslovili dva české diplomaty v Moskvě ke spolupráci. Jednoho dopisem, druhého kontaktovali přímo na ulici a vyhrožovali mu. Společně to zjistili reportéři Deníku N a týdeníku Respekt.

Apr 4

Rusové se pokusili získat ke spolupráci české diplomaty. Popisujeme pozadí případu včetně ruského vyhrožování

Deník N

Ministerstvo zahraničí na konci března oznámilo, že se čeští diplomaté v Moskvě „stali cílem hrubého obtěžování ze strany ruských orgánů“ a že si kvůli tomu resort předvolal do Černínského paláce ruského velvyslance a ostře proti tomu…

Mar 9

Jak se mohou dostat Rusové do Česka? Zjišťovali jsme, co...

denikn.cz

Jak se mohou dostat Rusové do Česka? Zjišťovali jsme, co vláda myslí „humanitárními důvody“. Na konci února Česko zastavilo vydávávání víz ruským občanům kvůli invazi na Ukrajinu, při níž Moskva zabíjí i civilisty.

Mar 9

Jak se mohou dostat Rusové do Česka? Zjišťovali jsme, co vláda myslí „humanitárními důvody“

Deník N / Česko

Na konci února Česko zastavilo vydávávání víz ruským občanům kvůli invazi na Ukrajinu, při níž Moskva zabíjí i civilisty. Výjimkou mají být víza udělená z „humanitárních důvodů“. I bez udělení víza Českem ale Rusové mohou do Prahy i celé…

Feb 6

Zeman neočekává ruský útok na Ukrajinu. "Rusové by na tom...

denikn.cz

Zeman neočekává ruský útok na Ukrajinu. „Rusové by na tom výrazně prodělali v podobně nejrůznějších sankcí,“ řekl prezident. Místo darování české munice Ukrajině by ji raději prodal. Ukrajina by neměla být členem NATO, když na ní probíhá…

Apr 11

Rusové nám chtějí poslat vakcínu Sputnik V, protože je o...

denikn.cz

Rusové nám chtějí poslat vakcínu Sputnik V, protože je o to žádal prezident Zeman. Podrobnosti kontraktu ale urputně tají. S novináři ani veřejností se bavit nechtějí: mluvčí existuje, jenom nemluví.

Jun 18

Česko může vydat do Ruska bývalého dodavatele pro stavbu ruského...

denikn.cz

Česko může vydat do Ruska bývalého dodavatele pro stavbu ruského kosmodromu Vostočnyj Ginzburga, uvedl městský soud. Rozhodnutí není pravomocné. (ČTK)

Jun 7

Dva Rusové vyhoštění Českou republikou odletěli z Prahy letadlem společnosti Aeroflot....

denikn.cz

Dva Rusové vyhoštění Českou republikou odletěli z Prahy letadlem společnosti Aeroflot. CNN Prima news to potvrdil ministr zahraničí Petříček. Okolnosti celé kauzy popisuje Deník N tady.