English

Vývoj bojů: Zničená základna na Krymu je mimořádnou ranou pro ruské letectvo a ruskou morálku

Deník N / Svět

Ruské letiště na Krymu vyletělo do povětří a s ním i pocit obyčejných Rusů, že se jich válka netýká. Co víme o ruských jednotkách na zničeném letišti a jejich ztrátách. Jaké jsou verze událostí a co o nich říkají Rusové. Jak si Ukrajinci z…

More from Deník N / Svět

Apr 21

Rusové útočili z Krymu balistickými raketami na ukrajinskou Oděsu, při výbuchu...

Deník N

Rusové útočili z Krymu balistickými raketami na ukrajinskou Oděsu, při výbuchu utrpěli zranění nejméně čtyři lidé. Cílem bylo zařízení přístavu. (Pravda)

Mar 25

Vývoj bojů: Ukrajinci útočili na Krymu, Rusové po celé Ukrajině....

Deník N

Vývoj bojů: Ukrajinci útočili na Krymu, Rusové po celé Ukrajině. Během víkendu uskutečnila ukrajinská armáda jeden z největších, ne-li přímo největší útok na okupovaný Krym. Cílem byl Sevastopol.

Feb 20

Ruská ofenziva po dobytí Avdijivky dramaticky zpomalila. Rusové se ale...

Deník N

Ruská ofenziva po dobytí Avdijivky dramaticky zpomalila. Rusové se ale spíše přesunou na další části fronty. New York Times identifikoval další čtyři místa fronty, kde lze očekávat větší ruskou ofenzivu.

Aug 2

Rusové opět útočili na ukrajinské přístavy, obilí a globální potravinovou bezpečnost,...

Deník N

Rusové opět útočili na ukrajinské přístavy, obilí a globální potravinovou bezpečnost, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj o náletu dronů na Oděsu a jih země. (ČTK)

Jul 17

Rusové tvrdí, že při útoku na Kerčský most, který vede...

Deník N

Rusové tvrdí, že při útoku na Kerčský most, který vede z Ruska na okupovaný Krym, zemřeli dva lidé. (AFP)

Jun 23

Vývoj bojů (484. den): Rusové se bojí, že zničení Kachovské přehrady...

Deník N / Svět

Vývoj bojů (484. den): Rusové se bojí, že zničení Kachovské přehrady otevřelo Ukrajincům nové možnosti útoku přes vysychající nádrž. Čekalo by je méně opevnění a zřejmě i vojáků, jenže i několik kilometrů plání bez krytí. Jinde pokračují…

Jun 22

Vývoj bojů (483. den): Rusové přišli o nejkratší trasu z Krymu na frontu,...

Deník N

Vývoj bojů (483. den): Rusové přišli o nejkratší trasu z Krymu na frontu, znamená to pro ně další velkou komplikaci. Prigožin vydal další ze svých monologů. Tvrdí, že Rusové mají nedostatek všeho – kromě ztrát.

Jun 7

Vyhozením Kachovské přehrady do povětří připravili Rusové o přístup k pitné vodě...

Deník N

Vyhozením Kachovské přehrady do povětří připravili Rusové o přístup k pitné vodě statisíce lidí, uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj.

May 24

Kerčský most na Krymu Rusové po několika hodinách opět otevřeli....

Deník N

Kerčský most na Krymu Rusové po několika hodinách opět otevřeli. Rusové ho během dopoledne uzavřeli kvůli vojenskému cvičení. (Reuters)

Nov 12

Rusové prohlásili „dočasně“ za nové „hlavní město ruské Chersonské oblasti“...

Deník N

Rusové prohlásili „dočasně“ za nové „hlavní město ruské Chersonské oblasti“ lázně Heničesk ležící přímo na břehu Azovského moře. V Chersonu, který osvobodili Ukrajinci, zničili ruští vojáci před ústupem veškerou infrastrukturu. (Ria…

Sep 21

Podle advokátů ruských lidskoprávních organizací mohou Rusové, kteří ještě neobdrželi...

Deník N

Podle advokátů ruských lidskoprávních organizací mohou Rusové, kteří ještě neobdrželi povolávací rozkaz, opustit zemi. Protože není možné sehnat letenky do zahraničí, populární se stala cesta letadlem do Omsku a pak vlakem do Kazachstánu,…

Aug 22

Rusové tvrdí, že nad předměstím Sevastopolu na anektovaném Krymu sestřelili...

Deník N / Svět

Rusové tvrdí, že nad předměstím Sevastopolu na anektovaném Krymu sestřelili objekt letící ve velké výšce, nejspíše bezpilotní letoun. Sevastopol je sídlem ruské Černomořské flotily, jejíž velitelství se již dvakrát během měsíce stalo…

Jul 30

Rusové v Chersonské oblasti nejspíš zprovoznili dva pontonové mosty, zároveň...

Deník N

Rusové v Chersonské oblasti nejspíš zprovoznili dva pontonové mosty, zároveň se jim přes Dněpr podařilo zřídit přívoz. Ukrajinské síly v místě nedávno poškodily tři mosty, Rusům se ale těmito kroky podařilo řeku znovu zdolat, uvedlo…

Apr 18

Rusové ostřelovali devět obcí v Doněcké oblasti a zabili dva...

Deník N

Rusové ostřelovali devět obcí v Doněcké oblasti a zabili dva civilisty. Podle ministra vnitra dalších devět civilistů zranili. Nejméně 20 civilních budov jako stadion nebo obytné domy Rusové poškodili. (Kyiv Independent)

Apr 4

Gubernátor ukrajinské Luhanské oblasti Sergej Gajdaj tvrdí, že Rusové připravují...

Deník N

Gubernátor ukrajinské Luhanské oblasti Sergej Gajdaj tvrdí, že Rusové připravují na východě Ukrajiny rozsáhlý útok. Obyvatelé podle něj mají region co nejdříve opustit. „Prosím, nečekejte, až na vaše domy budou dopadat bomby,“ řekl. (AFP)

Mar 13

Rusové podle Ukrajiny unesli dalšího starostu. Dnes ráno měla ruská...

denikn.cz

Rusové podle Ukrajiny unesli dalšího starostu. Dnes ráno měla ruská armáda unést starostu města Dniprorudne, informoval o tom guvernér Záporožské oblasti Oleksandr Starukh. (Telegram)

Feb 4

Rusové nevstanou z divanů, ani kdyby Putin vrátil Krym Ukrajině, říká ruský filozof

Deník N

I Západ je vinen tím, že Rusko trpí komplexem a léčí si ho roztahováním se na cizí území; NATO mělo zaniknout spolu se Sovětským svazem, míní ruský filozof Grigorij Judin. Přinášíme druhý ze série rozhovorů s významnými ruskými…

Jan 21

Slovenský vicepremiér vyvolal mezinárodní skandál. Jeho výrok „Rusové Krym stejně...

denikn.cz

Slovenský vicepremiér vyvolal mezinárodní skandál. Jeho výrok „Rusové Krym stejně nevrátí“ přibarvila a převzala ruská média, protestovala Ukrajina. Situaci napravovala prezidentka, premiér i ministr zahraničí.

Sep 20

V devíti oblastech Ruské federace si Rusové volili i nové gubernátory. V šesti...

denikn.cz

V devíti oblastech Ruské federace si Rusové volili i nové gubernátory. V šesti případech vyhrál představitel vládní strany Jednotné Rusko, po jednom regionu mají LDPR a komunisté, v Tulské oblasti zvítězil nezávislý kandidát. (RIA Novosti)

Jul 28

S tezí ruského prezidenta Putina, že Rusové a Ukrajinci jsou...

denikn.cz

S tezí ruského prezidenta Putina, že Rusové a Ukrajinci jsou jediný národ, nesouhlasí 55 % obyvatel Ukrajiny. 41 % Ukrajinců s ním souhlasí. Agentura Reiting neprováděla šetření na Donbase kontrolovaném proruskými separatisty. (BBC) Více…