English

Analýza genomu neandertálců vynesla svému autorovi Nobelovu cenu za lékařství

Deník N

Nobelovu cenu za medicínu za rok 2022 získal švédský genetik Svante Pääbo za dlouholetý výzkum genomu předků nynějšího člověka, především za sekvenování genomu neandertálců.

More from Deník N

Oct 9

Nobelovu cenu za ekonomii získala Claudia Goldin. Ve své práci...

Deník N / Svět

Nobelovu cenu za ekonomii získala Claudia Goldin. Ve své práci se věnuje uplatnění žen na trhu práce. Američanka Goldin je teprve třetí ženou, která je v této kategorií oceněná. „Ženy jsou na světovém trhu práce zastoupeny velmi málo, a…

Oct 3

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců, kteří se zasloužili...

Deník N

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců, kteří se zasloužili o vznik attosekundových laserových měření, tedy snímkování dějů uvnitř atomu. Jsou jimi Anne L’Huillier, Pierre Agostini a Ferenc Krausz.

Oct 2

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali maďarská biochemička Katalin...

Deník N

Letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získali maďarská biochemička Katalin Karikó a americký imunolog Drew Weissman, tvůrci technologie mRNA vakcín. Pozornost se jejich průkopnické práci dostala až během pandemie covidu.

Oct 2

Nobelova cena za lékařství pro dva vědce, kteří se nedali odradit a vyvinuli mRNA vakcíny

Deník N / Svět

Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu letos získali Katalin Karikó a Drew Weissman, vědci, kteří se zásadním způsobem zasloužili o objevy vedoucí k vývoji mRNA vakcín.

Oct 2

Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu letos získali Katalin Karikó a Drew...

Deník N

Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu letos získali Katalin Karikó a Drew Weissman, vědci, kteří se zásadním způsobem zasloužili o objevy vedoucí k vývoji mRNA vakcín. (Nobelova cena)

Jan 31

Mezi zveřejněnými kandidáty na letošní Nobelovu cenu za mír převažují...

Deník N / Svět

Mezi zveřejněnými kandidáty na letošní Nobelovu cenu za mír převažují osobnosti, které nějakým způsobem souvisí s konfliktem na Ukrajině či situací v Rusku. Navrhovatelé zveřejnili například kandidaturu ukrajinského prezidenta Volodymyra…

Oct 3

Analýza genomu neandertálců vynesla svému autorovi Nobelovu cenu za lékařství

Deník N

Nobelovu cenu za medicínu za rok 2022 získal švédský genetik Svante Pääbo za dlouholetý výzkum genomu předků nynějšího člověka, především za sekvenování genomu neandertálců.

Oct 8

Nobelovu cenu za mír získali v letošním roce novináři Dmitrij Muratov...

denikn.cz

Nobelovu cenu za mír získali v letošním roce novináři Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín za svůj boj za svobodu slova. Oznámil to norský Nobelův výbor. (ČTK)

Oct 7

Nobelovu cenu za literaturu letos získal anglicky píšící tanzanský spisovatel...

denikn.cz

Nobelovu cenu za literaturu letos získal anglicky píšící tanzanský spisovatel Abdulrazak Gurnah. Švédská akademie ocenila jeho „citlivý, ale nekompromisní vhled do následků kolonialismu“. Do češtiny zatím přeložen nebyl. (ČTK)

Oct 6

Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Němec Benjamin List a britsko-americký...

denikn.cz

Letošní Nobelovu cenu za chemii získali Němec Benjamin List a britsko-americký chemik David MacMillan. Jejich práce umožnila snazší syntézu léků a jiných sloučenin na přání.

Oct 6

Nobelovu cenu za chemii mají Němec Benjamin List a Američan David...

denikn.cz

Nobelovu cenu za chemii mají Němec Benjamin List a Američan David McMillan za vývoj nového způsobu tvorby molekul, asymetrické organokatalýzy. (Nobel Prize)

Oct 5

Nobelovu cenu za fyziku letos získali z jedné poloviny meteorologové Syukuro...

denikn.cz

Nobelovu cenu za fyziku letos získali z jedné poloviny meteorologové Syukuro Manabe a Klaus Hasselmann za modelování klimatu, z druhé poloviny fyzik Giorgio Parisi za objevy v oblasti náhodných procesů a tzv. neuspořádaných materiálů.

Oct 4

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2021 dostanou...

denikn.cz

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2021 dostanou Američané David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů teploty a hmatu. (Nobel Prize)

Oct 4

Oznámením letošních držitelů Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství dnes začne...

denikn.cz

Oznámením letošních držitelů Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství dnes začne letošní vyhlašování těchto prestižních ocenění. Spekuluje se, zda se na výběru cen odrazí pandemie covidu-19. Cenu by mohli získat vědci za vývoj mRNA vakcín.…

Sep 10

Parodickou Ig Nobelovu cenu letos vyhrál výzkum nosorožců, který spočívá...

denikn.cz

Parodickou Ig Nobelovu cenu letos vyhrál výzkum nosorožců, který spočívá v tom, že vědci zvířata věší hlavou dolů, aby se zjistilo, jaký účinek to na zvířata má. Ig Nobelova cena oceňuje neobvyklé nebo triviální vědecké výzkumy. (BBC)

Oct 12

Nobelovu cenu za ekonomii získali Paul Milgrom a Robert Wilson...

denikn.cz

Nobelovu cenu za ekonomii získali Paul Milgrom a Robert Wilson za vylepšení aukční teorie a vytvoření nových aukčních formátů.

Oct 9

Nobelovu cenu míru získal Světový potravinový program. Organizace získala cenu...

denikn.cz

Nobelovu cenu míru získal Světový potravinový program. Organizace získala cenu za boj proti hladovění a svou práci ve válkou zasažených oblastech. (CNN)

Oct 6

Nobelovu cenu za fyziku získal Angličan Roger Penrose a Němec...

denikn.cz

Nobelovu cenu za fyziku získal Angličan Roger Penrose a Němec Reinhard Genzel s Američankou Andreou Ghezovou za výzkum černých děr.

Sep 29

Prezidentský kandidát Joe Biden byl nominován na Nobelovu cenu míru....

denikn.cz

Prezidentský kandidát Joe Biden byl nominován na Nobelovu cenu míru. Navrhl jej britský poslanec Chris Bryant. „V době, kdy americká města hoří a občan je štván proti občanovi, Joe uklidňuje. Když se jiní dopouštějí násilí, on vybízí k…

Apr 17

Nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství francouzský profesor Luc Montagnier...

denikn.cz

Nositel Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství francouzský profesor Luc Montagnier uvedl, že podle něj byl koronavirus vyroben uměle v čínském Wu-chanu. Údajně disponuje důkazy, které ho k tomuto tvrzení opravňují. (LeParisien)