English

OBRAZEM: Z Ukrajiny se stěhují do Česka první přesídlenci. Utíkají před válkou

www.rozhlas.cz

Zítra brzy ráno odjede z české vesnice Čechohrad, která leží 200 kilometrů od bojové linie na východě Ukrajiny, několik desítek lidí, kteří se rozhodli přestěhovat do Česka. Jde o první skupinu přesídlenců, kteří prokázali český původ nebo…

More from rozhlas.cz

May 14

Host: Petr Svoboda, náčelník České obce sokolské

dvojka.rozhlas.cz

Jak se Sokol přizpůsobuje dnešní době? Proč ho někteří považují za přežitek? A co všechno bude k vidění na letošním všesokolském sletu? Moderuje Jan Smetana.

Apr 18

Petr Fischer: České politické klima čili lidi nejsou hloupí

plus.rozhlas.cz

Zelené šílenství musí přestat, shodne se evropský lídr SPD Petr Mach s lídryní ANO Klárou Dostálovou a s tahounem evropské kandidátky Spolu Sašou Vondrou.

Mar 23

Petr Honzejk: Zmrtvýchvstání komunistů může zamávat českou politikou

plus.rozhlas.cz

Dosavadní průzkumy k evropským volbám nejsou na první pohled překvapivé. Bližší pohled však odhaluje jeden detail, který by mohl být klíčem pro další vývoj české politiky.

Jan 20

Petr Honzejk: Zvláštní nápady českých politiků

plus.rozhlas.cz

V debatě o korespondenční volbě zaznívají pozoruhodné argumenty. Například SPD, která korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí odmítá, argumentuje placením daní.

Nov 8

Petr Hartman: Jak premiér Fiala zjistil na nákupu v Německu cenu českých potravin

plus.rozhlas.cz

Ceny potravin musí klesnout, prohlásil na výstavě Země živitelka premiér Petr Fiala. Několik měsíců po tomto výroku se v obchodě osobně přesvědčil o tom, že tomu tak není.

Jul 29

Karel Hvížďala: Tulák českou minulostí Petr Hořejš

plus.rozhlas.cz

„Bohužel hrdinů, kterých si můžeme vážit, máme málo. A je typicky české, že velikány zpravidla objevujeme až po jejich smrti.“ To jsou slova Petra Hořejše z roku 2015.

Jul 23

Petr Fischer: Konzervativní fetiše české

plus.rozhlas.cz

Už několik let probíhá neoficiální soutěž o symboly českého konzervatismu, rozuměj svobodného pěkného ČESKÉHO života svázaného jen přirozeným řádem věcí.

Apr 26

Petr Holub: Česká hospoda – konec jedné civilizace

plus.rozhlas.cz

Asi 15 procent hospod ukončilo v uplynulých čtyřech letech provoz, zjistil průzkum Plzeňského prazdroje. Majitelé dalších 17 procent o tom vážně uvažují.

Feb 14

Petr Janyška: Že by konečně poevropštění české politiky?

plus.rozhlas.cz

Před měsícem skončilo české předsednictví v Radě EU. Z Bruselu znělo uznání, Češi se prý projevili jako dobří vyjednavači a hledači konsenzu.

Jan 26

Petr Fischer: Česká euroschizofrenie

plus.rozhlas.cz

Zavedení eura je politická, nikoli ekonomická otázka, zní mantra o evropské měně v ČR. Přesto se většina debat na toto téma zvrhne v dokazování, že euro je nevýhodné.

Jul 22

Luboš Palata: Rakušané jsou v otázce Ukrajiny na stejné lodi s Čechy, Poláky i Slováky. Maďaři na té ruské

plus.rozhlas.cz

Asi by před deseti lety málokoho napadlo, že k takové situaci vůbec dojde. Že ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovenska zamíří přes Polsko nočním vlakem na Ukrajinu.

Mar 28

Petr Šabata: Cizinci před branami – přijetí uprchlíků z Ukrajiny bude pro Česko těžké

plus.rozhlas.cz

„Cizinci vyvolávají obavy právě proto, že jsou cizí – tak děsivě nepředvídatelní a úplně jiní než ti, s nimiž přicházíme denně do styku a víme, co od nich můžeme očekávat.“

Mar 9

Petr Holub: Zdražuje mouka? Česká republika na tom vydělá

plus.rozhlas.cz

Pokud by chtěl člověk propadnout panice a nakupovat zásoby, pak je na místě doporučit olej, mouku, případně se ještě zamyslet nad trvanlivými mléčnými výrobky.

Feb 26

Petr Honzejk: Česká reakce na napadení Ukrajiny je důstojná, má ale tři „ale“

plus.rozhlas.cz

Českou reakci na ruskou agresi proti Ukrajině lze asi nejpřiléhavěji označit slovem důstojná. Vláda zastává v rámci Evropské unie tvrdší postoj.

Jan 19

Nejíst maso kvůli klimatu je nesmysl, myslí si rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička

dvojka.rozhlas.cz

„Myšlenka Green dealu je dobrá. Ale další akce jsou trošku zbrklé. Do značné míry tu dominuje sociální inženýrství,“ vysvětluje Petr Sklenička v Blízkých setkáních.

Mar 5

Petr Holub: Na český stůl české potraviny

www.rozhlas.cz

Obchodní řetězce budou povinně nabízet určitý podíl českých potravin. Zákon s takovou povinností ohlásil ministr zemědělství Jiří Milek, ovšem dodal, že normu předloží sněmovně až ve chvíli, kdy vláda získá důvěru.

Jan 20

Čecha zadrženého kvůli šíření HIV předá Thajsko českým úřadům v úterý

www.rozhlas.cz

Čech Zdeněk Pfeifer, který byl tento týden zatčen v Thajsku pro podezření z vědomého šíření viru HIV, bude v pátek předán thajskému imigračnímu úřadu v Bangkoku a později bude deportován. Podle policie bude příští úterý předán českým…

Mar 15

Do Česka přiletěla druhá vlna krajanů z Ukrajiny. Stěhují se kvůli obavám z války

www.rozhlas.cz

V Praze přistálo letadlo s 35 Ukrajinci českého původu. V rámci programu přesídlení kvůli pokračujícímu ukrajinsko-ruskému konfliktu dostali od Česka povolení k trvalému pobytu a zároveň i dočasné ubytování zdarma. Krajané přiletěli…

Mar 2

Autobus s českými krajany z východní Ukrajiny je na cestě do Prahy

www.rozhlas.cz

Česká vesnice Čechohrad na Ukrajině přišla o část obyvatel. Čtyřicítka krajanů krátce po osmé hodině tamního času nastoupila do autobusu a vydala se na dvoudenní cestu do Prahy. Všichni získali v mimořádných lhůtách povolení k trvalému…

Feb 18

Petr Hartman: Zamíří česká polní nemocnice do Jordánska?

www.rozhlas.cz

Má-li armáda České republiky působit v zahraničí, potřebuje k tomu souhlas parlamentu. Ten ho většinou neuděluje na každou akci zvlášť.