English

Lidstvo musí tváří v tvář globálnímu oteplování a jeho zrychlujícím se dopadům...

Deník N

Lidstvo musí tváří v tvář globálnímu oteplování a jeho zrychlujícím se dopadům začít spolupracovat, nebo zahyne. Zástupcům zemí, kteří se sešli na klimatické konferenci COP27 v Egyptě, to dnes řekl generální tajemník OSN António Guterres.…

More from Deník N

Dec 13

Generální tajemník OSN António Guterres dnes uvítal dohodu klimatické konference...

Deník N

Generální tajemník OSN António Guterres dnes uvítal dohodu klimatické konference COP28 na odklonu od fosilních paliv. COP28 podle něj dospěla k rozhodujícímu momentu v boji proti klimatické změně. Věk fosilních paliv musí skončit,…

May 10

Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil v Kišiněvě podporu suverenity Moldavska....

Deník N

Generální tajemník OSN António Guterres vyjádřil v Kišiněvě podporu suverenity Moldavska. Na tiskové konferenci s moldavskou premiérkou Natalií Gavrilitovou řekl, že vliv ruské války v sousední Ukrajině „je hluboký a dalekosáhlý“. (AP)

May 9

Generální tajemník OSN António Guterres poděkoval za evakuaci více než...

Deník N

Generální tajemník OSN António Guterres poděkoval za evakuaci více než 170 civilistů z oceláren Azovstal. Skupina včera bezpečně dorazila do ukrajinského Záporoží. Z Mariupolu se v polsední době podařilo evakuovat přes 600 lidí. (CNN)

Apr 24

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí navštíví Turecko, informoval...

Deník N / Svět

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí navštíví Turecko, informoval jeho úřad. V úterý Guterres zamíří do Moskvy a ve čtvrtek do Kyjeva. (Seznam Zprávy)

Apr 3

Generální tajemník OSN António Guterres sdělil, že je „hluboce šokován...

Deník N

Generální tajemník OSN António Guterres sdělil, že je „hluboce šokován snímky civilistů zabitých v Buči“. „Je nezbytné, aby nezávislé vyšetřování vedlo k účinné odpovědnosti,“ napsal na Twitteru.

Mar 22

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval k okamžitému ukončení války...

Deník N

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval k okamžitému ukončení války na Ukrajině, podle něj ji nelze vyhrát vojensky a je nutné jednat. (ČTK)

Feb 14

Generální tajemník OSN António Guterres se spojil zvlášť s ministry zahraničí...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres se spojil zvlášť s ministry zahraničí Ruska a Ukrajiny. V rozhovorech se Sergejem Lavrovem i Dmytrem Kulebou vyjádřil vážné znepokojení kvůli zvýšenému napětí mezi oběma zeměmi a zároveň uvítal…

Dec 10

Generální tajemník OSN António Guterres jmenoval do čela Dětského fondu...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres jmenoval do čela Dětského fondu OSN (UNICEF) Catherinu Russellovou, která je blízkou spolupracovnicí amerického prezidenta Joea Bidena. (UNICEF)

Dec 2

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil opatření omezující cestování z některých...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil opatření omezující cestování z některých zemí, jsou podle něj „neférová“ a „neúčinná“. Řada zemí omezení zavedla kvůli variantě omikron. (AFP)

Nov 13

Generální tajemník OSN Antonio Guterres komentuje klimatickou dohodu z Glasgow:...

denikn.cz

Generální tajemník OSN Antonio Guterres komentuje klimatickou dohodu z Glasgow: „Je to kompromis, odráží zájmy, rozpory a stav politické vůle v dnešním světě. Je to důležitý krok, ale nestačí. Je čas přejít do nouzového módu.“

Oct 31

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že opouští summit G20...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že opouští summit G20 v Římě s tím, že jeho naděje na globání opatření v souvislosti se změnou klimatu jsou „nenaplněné“, ale zároveň „nepohřbené“. Téma teď bude řešit summit COP26. (BBC)

Oct 11

Generální tajemník OSN António Guterres vyčetl radikálnímu hnutí Tálibán nesplnění...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres vyčetl radikálnímu hnutí Tálibán nesplnění slibů, které dalo po uchopení moci v Afghánistánu v polovině srpna. Zároveň ale upozornil, že zemi hrozí kolaps a humanitární krize pro polovinu obyvatel.…

Aug 17

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k solidaritě s obyvateli Afghánistánu a uprchlíky...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k solidaritě s obyvateli Afghánistánu a uprchlíky z této země, kterou v posledních dnech ovládlo hnutí Tálibán. Humanitární pomoc afghánským běžencům 500 milionů dolarů (10,8 miliardy korun)…

Aug 13

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval hnutí Tálibán, aby v...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval hnutí Tálibán, aby v Afghánistánu ihned zastavilo ofenzivu. Varoval, že situace v zemi se vymyká kontrole. (ČTK)

Feb 22

Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval armádu v Myanmaru, aby okamžitě...

denikn.cz

Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval armádu v Myanmaru, aby okamžitě zastavila represe a propustila stovky vězňů. „Ukončete násilí. Respektujte lidská práva a vůli lidí vyjádřenou v nedávných volbách,“ uvedl. (Reuters)

Feb 21

Šéf diplomacie EU Josep Borrell a generální tajemník OSN António Guterres...

denikn.cz

Šéf diplomacie EU Josep Borrell a generální tajemník OSN António Guterres odsoudili použití síly proti demonstrantům v Myanmaru. Tisíce odpůrců převratu vyrazily k dalším demonstracím po celé zemi den po smrti dvou protestujících. (AFP)

Jan 14

Generální tajemník OSN António Guterres plánuje jmenovat slovenského diplomata a bývalého...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres plánuje jmenovat slovenského diplomata a bývalého ministra zahraničí Jána Kubiše zmocněncem OSN pro Libyi. (Reuters)

Dec 12

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval před globálním oteplováním a vyzval...

denikn.cz

Generální tajemník OSN Antonio Guterres varoval před globálním oteplováním a vyzval světové lídry, aby ve svých zemích vyhlásily stav klimatické nouze, dokud nedosáhnou uhlíkové neutrality. Klimatický summit OSN právě probíhá. (Guardian)

Apr 23

Generální tajemník OSN António Guterres upozornil na to, že některé...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres upozornil na to, že některé země mohou boje proti koronaviru využít k zavedení represivních opatření, která s pandemií nemoci covid-19 nemají nic společného. V poselství řekl, že hrozí krize…

Apr 1

Generální tajemník OSN António Guterres označil pandemii koronaviru za největší...

denikn.cz

Generální tajemník OSN António Guterres označil pandemii koronaviru za největší výzvu pro svět od druhé světové války. Ve svém projevu varoval před ekonomickou recesí. Podle propočtů OSN přijde o práci až 25 milionů lidí. (BBC)