English

Konec války? I Rusové musí něco dostat, míní odborníci

Novinky.cz

Přesně před rokem nabídly Novinky diskusi politického geografa Libora Jelena s redaktorem zahraniční rubriky Novinek Alexem Švamberkem, ve které se zamýšleli nad možností a pravděpodobností ruské agrese na Ukrajině. Po desíti měsících…

More from Novinky.cz

Dec 25

Rusové útočí na Ukrajinu i o Vánocích

Novinky.cz

Také během Vánoc pokračují Rusové v útocích na Ukrajinu. Ukrajinské letectvo oznámilo, že v noci na pondělí sestřelilo 28 dronů Šáhid 131/136 a dvě střely s plochou dráhou letu. Už v neděli si ruské nálety a ostřelování vyžádaly pět obětí.

Jun 25

Ukrajina postupuje v klíčových oblastech, uvedla britská rozvědka. Útočí i Rusové

Britská rozvědka potvrdila sobotní vyjádření ukrajinské náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové , že Ukrajinci obnovili ofenzivní operace na východě a země a pokračují v bojích i na jihu. Místně se snaží útočit i Rusové.

Jun 6

Rusové opět útočili ze vzduchu na Kyjev

Rusové v noci na úterý opět ostřelovali Ukrajinu střelami s plochou dráhou letu vzduch-země, které vypustili ze strategických bombardérů. Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že sestřelily všech 35 vypálených raket. Dvacítka jich mířila na…

May 23

Kdo jsou Rusové, kteří útočí v ruském pohraničí

Rusové bojující proti ruským ozbrojeným složkám nejen na Ukrajině, ale i na vlastním území. Z pohledu Moskvy jde jednoznačně o teroristy, oni sami se prezentují převážně jako „bojovníci za svobodu“. Vesměs tvrdí, že jsou členy uznávaných…

May 6

Rusové bombardovali Sumskou oblast

Ruské letectvo v pátek pozdě večer zaútočilo na Sumskou oblast na severovýchodě Ukrajiny naváděnými bombami, informuje portál Ukrajinska pravda. V Dněpropetrovské oblasti ukrajinská protiletecká obrana zničila několik dronů.

Dec 27

Rusové dostali za úkol do konce roku ovládnout Doněckou oblast

Rusové mají za úkol dobýt do konce roku celou Doněckou oblast, uvedla v přímém přenosu v televizi Suspilne náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Zmínila, že pokračují ruské útoky na Bachmut.

Oct 18

Rusové útočí na Kyjev, Dnipro a Žytomyr

Ruské síly v úterý zaútočily na energetickou infrastrukturu v severní části Kyjeva, kde způsobily několik výbuchů, uvedli ukrajinští představitelé. Velkou škodu způsobily útoky i v Žytomyru a Dnipru.

Oct 10

Rusové v Kyjevě zasáhli i německý konzulát

Během pondělních intenzivních leteckých úderů na ukrajinské hlavní město Kyjev byl zasažen také německý úřad vydávající víza, napsal server deníku Bild s odkazem na Sergeje Sumlennyho, bývalého šéfa nadace Heinricha Bölla v Kyjevě.

Jul 5

Rusové se teď soustředí na kontrolu nad Luhanskou oblastí, uvedla Ukrajina

Ruské invazní jednotky ostřelují ukrajinské pozice podél celé frontové linie, přičemž útočí ve směru na obce Novoluhanske a Spirne v oblasti východoukrajinského Bachmutu. Ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů to v úterý uvedl…

Jun 26

Rusové zasáhli raketami Kyjev

Novinky.cz

Ukrajinské hlavní město Kyjev v neděli časně ráno zasáhly rakety, ze čtvrti nedaleko centra bylo slyšet několik výbuchů. Na místě jsou záchranáři, kteří vyprošťují zraněné, zasažena byla i devítipatrová obytná budova.

Apr 8

Londýňané nosí před ruskou ambasádu myčky a toustovače. Aby Rusové nekradli na Ukrajině

Novinky.cz

Myčka, varná konvice, pánvičky – to vše se ve čtvrtek objevilo před ruskou ambasádou v Londýně. Důvod? Obyvatelé hlavního města Británie nabyli dojmu, že si Rusové asi takové zboží nemohou dovolit, když jejich vojáci musí rabovat na…

Mar 18

Rusové unesli na Ukrajině dalšího starostu

Ruští vojáci unesli na Ukrajině dalšího starostu. Podle gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova se zmocnili Viktora Těreščenka z města Velykyj Burluk v Charkovské oblasti.

Mar 12

Rusové utahují smyčku kolem Kyjeva. Posílají na Ukrajinu další jednotky, uvedl Zelenskyj

Novinky.cz

Sedmnáctý den ruské války proti Ukrajině pokračuje boji a snahami o evakuaci civilistů z obléhaných měst. Ruská armáda se po přeskupení začala přibližovat Kyjevu z několika směrů. Ruské útoky zatím maří pokusy o evakuaci lidí, kritická…

Mar 12

Sirény v Kyjevě. Rusové opět střílejí

Ruské jednotky se přibližují ke Kyjevu, ve městě se v sobotu ráno ozývaly exploze. Sirény varovaly před nálety.

Mar 6

Rusové se na Ukrajině zaměřují na obydlené oblasti, hlásí britská rozvědka

Novinky.cz

Ruské jednotky se na Ukrajině zaměřují na obydlené oblasti, jejich postup ale zpomaluje silný ukrajinský odpor. Vyplývá to z nové zprávy britské vojenské rozvědky, kterou v neděli zveřejnilo tamní ministerstvo obrany.

Mar 1

Rusové zasáhli televizní věž v Kyjevě

Novinky.cz

Ruská armáda střílí na televizní věž v Kyjevě ve snaze vyřadit z provozu komunikační infrastrukturu, informuje agentura AFP. Pět lidí při útoku zemřelo.

Feb 27

Rusové přiznali ztráty na Ukrajině

Novinky.cz

Ruské ministerstvo obrany v neděli poprvé přiznalo, že při bojích na Ukrajině utrpěla ruská armáda ztráty. Ovšem nijak je nespecifikovala. Kyjev tvrdí, že počet obětí na ruské straně je asi 4300.

Feb 25

Mapa: Jak Rusové útočí na Ukrajině

Mapa ukazuje, z jakých směrů ruská armáda aktuálně postupuje při invazi na území Ukrajiny. Zachycuje pohyb ruských vojsk z několika směrů útoku – z Běloruska směrem na Kyjev, z Ruska na Charkov, z Krymu do Chersonské oblasti a na Donbasu.

Feb 25

Jak Rusové postupují Ukrajinou

Během prvního dne invaze na Ukrajinu ruská armáda spustila největší vojenskou akci v Evropě za několik posledních desetiletí. Sousední stát napadla ze země, moře i ze vzduchu. Pod palbou se ocitly desítky měst a obcí. Cílem jsou ale podle…

Mar 1

Rusové mohou na Ukrajinu již pouze s pasem

www.novinky.cz

Od neděle mohou Rusové na Ukrajinu cestovat pouze s cestovním pasem. Doposud jim k tomu stačila ruská obdoba občanského průkazu. Změna vychází z nařízení ukrajinské vlády, která jej zdůvodnila nutností zpřísnění hraničních kontrol.