English

O Leopardech a holubicích. Co stojí za Scholzovým obratem a co za rokem německého kličkování

Deník N / Svět

Komentář Martina Jonáše: Berlín po dlouhém rozhodování opět překročil vlastní stín; bojující Ukrajině poskytne své tanky. V cestě, kterou Německu ušlo před tímto rozhodnutím, se zrcadlí proměna středoevropské mocnosti. Ta si v minulých…

More from Deník N / Svět

Jan 30

Německo s Polskem chtějí zlepšit své vztahy, shodli se německá ministryně...

Deník N

Německo s Polskem chtějí zlepšit své vztahy, shodli se německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock a její polský protějšek Radosław Sikorski. Společně slíbili také dále podporovat Ukrajinu. (ČTK)

Oct 5

Německý kancléř Scholz ukrajinskému prezidentovi Zelenskému přislíbil, že Berlín Ukrajině...

Deník N

Německý kancléř Scholz ukrajinskému prezidentovi Zelenskému přislíbil, že Berlín Ukrajině poskytne další systém protivzdušné obrany Patriot. (ČTK)

Apr 13

Německá vláda souhlasí, aby Polsko dodalo Ukrajině stíhačky MiG-29, které...

Deník N

Německá vláda souhlasí, aby Polsko dodalo Ukrajině stíhačky MiG-29, které byly původně součásti východoněmecké výzbroje. Informoval o tom dnes německý zpravodajský magazín Der Spiegel. O souhlas německou vládu požádala Varšava. (ČTK, Der…

Feb 24

Polsko dodalo na Ukrajinu čtyři tanky Leopard 2, další budou následovat...

Deník N

Polsko dodalo na Ukrajinu čtyři tanky Leopard 2, další budou následovat brzy, řekl v Kyjevě polský premiér Mateusz Morawiecki podle agentury Reuters. (ČTK)

Jan 25

Rozhodnutí poskytnout tanky Leopard Ukrajině je velký krok k zastavení Ruska,...

Deník N / Svět

Rozhodnutí poskytnout tanky Leopard Ukrajině je velký krok k zastavení Ruska, reagoval na rozhodnutí Berlína polský premiér Mateusz Morawiecki. (ČTK)

Jan 25

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil na zasedání vlády, že Berlín...

Deník N

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil na zasedání vlády, že Berlín poskytne Ukrajině 14 tanků Leopard 2A6. Prohlásil to kancléřův mluvčí Hebestreit. (ČTK)

Jan 24

Polsko poslalo Německu oficiální žádost o povolení poskytnout své tanky Leopard 2...

Deník N / Svět

Polsko poslalo Německu oficiální žádost o povolení poskytnout své tanky Leopard 2 Ukrajině, napsal na Twitteru polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. (ČTK)

Jan 24

Německá zbrojovka Rheinmetall může v případě potřeby dodat Ukrajině 139 tanků Leopard....

denikn.cz

Německá zbrojovka Rheinmetall může v případě potřeby dodat Ukrajině 139 tanků Leopard. Prvních 29 tanků by podle mluvčího společnosti mohla Ukrajina dostat už do května, německý kancléř Olaf Scholz se dodávkám zatím brání. (Guardian)

Jan 23

Za to, že by Polsko nebo další země dodaly Ukrajině...

Deník N / Svět

Za to, že by Polsko nebo další země dodaly Ukrajině německé tanky Leopard, by zaplatili Ukrajinci, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Šlo by prý o „pseudopodporu“. (ČTK)

Jan 19

Polsko by mohlo dodat Ukrajině tanky Leopard německé výroby, i pokud...

Deník N

Polsko by mohlo dodat Ukrajině tanky Leopard německé výroby, i pokud to Berlín nepovolí, řekl premiér Morawiecki. Kancléř Scholz prohlásil, že nejprve mají USA dodat své tanky Abrams. Ty jsou zase podle USA pro Ukrajince složité a drahé na…

Jan 11

Německo už připouští, že poskytne Ukrajině své nejmodernější tanky Leopard...

Deník N

Německo už připouští, že poskytne Ukrajině své nejmodernější tanky Leopard 2 – pokud podobný krok udělají i ostatní. Chystá Západ dodávky moderních zbraní? Tank je na frontě stále nenahraditelný, vysvětluje vojenský analytik.

Nov 16

Německo nabídlo Polsku pomoc s protivzdušnou obranou, na Slovensku pak německé...

Deník N / Svět

Německo nabídlo Polsku pomoc s protivzdušnou obranou, na Slovensku pak německé systémy Patriot zůstanou podle Berlína nejméně do konce roku 2023. (ČTK)

Oct 11

Německá firma Rheinmetall dodá Česku první tank Leopard už v prosinci,...

denikn.cz

Německá firma Rheinmetall dodá Česku první tank Leopard už v prosinci, zbylé pak dodá postupně do konce roku 2023. Česko má od Německa slíbeno 15 tanků Leopard 2A4 za pomoc Ukrajině. (České noviny)

Sep 6

Německý kancléř Scholz odmítl požadavek Polska, aby mu Berlín nahradil...

Deník N / Svět

Německý kancléř Scholz odmítl požadavek Polska, aby mu Berlín nahradil škody z druhé světové války. Varšava chce v přepočtu zhruba 32 bilionů korun.

Jul 6

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil další dodávky zbraní na Ukrajinu....

Deník N

Německý kancléř Olaf Scholz oznámil další dodávky zbraní na Ukrajinu. Uskutečnit by se měly v následujících týdnech v rámci takzvané řetězové výměny s několika partnerskými zeměmi. Podrobnosti o typu zbraní Scholz neuvedl. (ČTK)

May 6

Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic PzH 2000, oznámila německá...

Deník N

Německo Ukrajině dodá sedm samohybných houfnic PzH 2000, oznámila německá ministryně obrany Lambrechtová na Slovensku. Příští týden má začít výcvik. (ČTK)

May 4

Německý kancléř Scholz oznámil dodávku těžkých zbraní Ukrajině. Do Kyjeva...

Deník N

Německý kancléř Scholz oznámil dodávku těžkých zbraní Ukrajině. Do Kyjeva se ale stále nechystá. Na rozdíl od něj se tam vydal opoziční lídr Merz, jehož strana se připravuje na zemské volby. Německo se v současnosti snaží také snížit…

May 1

Německý kancléř Olaf Scholz odmítnul kritiku, že Berlín není ochotný...

Deník N

Německý kancléř Olaf Scholz odmítnul kritiku, že Berlín není ochotný posílat těžké zbraně na Ukrajinu. „Rozhodujeme se rychle a v souladu s našimi partnery,“ řekl Scholz. Scholz je pod tlakem, aby Ukrajině poslal těžké zbraně jako tanky či…

Feb 3

Německý kancléř Scholz přijme v úterý v Berlíně prezidenty Francie Macrona a Polska...

denikn.cz

Německý kancléř Scholz přijme v úterý v Berlíně prezidenty Francie Macrona a Polska Dudu, aby probrali situaci na Ukrajině, píšou noviny Süddeutsche Zeitung. (ČTK)

Dec 13

Proč nový německý kancléř zamířil do Varšavy, ale do Prahy...

denikn.cz

Proč nový německý kancléř zamířil do Varšavy, ale do Prahy ne? Berlín nám po odchodu Angely Merkelové už tolik rozumět nebude, vysvětluje v rozhovoru Milan Nič, expert německé organizace DGAP.