English

Financial Times: Jak špionážní balon zhatil zlepšení vztahů mezi USA a Čínou

Deník N

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem se nadále pohybují po sestupné spirále, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

More from Deník N

Feb 29

Uniklé vojenské dokumenty odhalily dlouhodobé obavy Moskvy z Pekingu, popisují Financial...

Deník N

Uniklé vojenské dokumenty odhalily dlouhodobé obavy Moskvy z Pekingu, popisují Financial Times. Ukázaly na simulace – válečné hry –, kterými ruská armáda nacvičovala potenciální čínskou invazi na území ruské Sibiře.

Aug 22

Režim v Pekingu narazil do východoasijské demografické zdi, píše Gideon Rachman...

Deník N

Režim v Pekingu narazil do východoasijské demografické zdi, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times. „Čína se stejně jako Japonsko a Jižní Korea potýká s úbytkem obyvatelstva. V Číně může být ale přechod ke stárnoucí a pomaleji…

Aug 22

Financial Times: Čína narazila do východoasijské demografické zdi

Deník N

Čína se stejně jako Japonsko a Jižní Korea potýká s úbytkem obyvatelstva, ale má méně možností, jak tuto změnu zvládnout, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

Jul 31

Financial Times: Čína a pomsta geopolitiky

Deník N

V dnešní velmocenské hře nabízí historie Spojeným státům a jejich spojencům několik ponaučení, píše Edward Luce v komentáři Financial Times.

May 2

Financial Times: Čína vyhrává závod o africké lithium a v sázce je víc než jen kov

Deník N

Čína už dnes zaujímá dominantní postavení ve zpracování kovů pro baterie do elektromobilů a nyní masivně investuje do dolů, takže západním provozovatelům nezbývá než se horečnatě snažit držet krok.

Apr 6

Financial Times: Čína se už nebude schovávat a čekat, jak razil...

Deník N

Financial Times: Čína se už nebude schovávat a čekat, jak razil Teng, ale troufne si bojovat, jak nově chce Si. Podle expertů jde o razantnější prosazování čínské zahraniční politiky. A tedy i oslabení USA – a proto ČLR nemůže opustit…

Apr 6

Financial Times: „Troufněme si bojovat.“ Si Ťin-pching odhaluje čínský nový světový řád

Deník N

Čínský vůdce ve snaze utvářet globální systém podle zájmů Pekingu otočil naruby doktrínu „schovej se a čekej“.

Mar 10

Financial Times: Čína stojí na Ukrajině před osudovou volbou

Deník N

Prezident Si navštěvuje Putina častěji než kteréhokoli jiného světového lídra. Putinův pád a jeho nahrazení prozápadním vůdcem by pro něj byl ten nejhorší scénář, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

Mar 8

Volkswagen podle listu Financial Times odložil rozhodnutí o výstavbě továrny...

Deník N

Volkswagen podle listu Financial Times odložil rozhodnutí o výstavbě továrny na baterie do elektromobilů ve střední Evropě. Firma naopak zvažuje, že by výrobu přesunula do USA, kde může obdržet štědrou pobídku. Mezi zvažovanými zeměmi bylo…

Feb 6

Financial Times: Jak špionážní balon zhatil zlepšení vztahů mezi USA a Čínou

Deník N

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem se nadále pohybují po sestupné spirále, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

Sep 26

Financial Times: Amerika potřebuje pořádnou rizikovou strategii pro své vztahy s Čínou

Deník N

Zvyšovat napětí bez pochopení všech ekonomických důsledků je čiré bláznovství, píše Rana Forooharová v komentáři Financial Times.

Sep 11

Britský list Financial Times upozorňuje, že korunovace nového krále Karla...

denikn.cz

Britský list Financial Times upozorňuje, že korunovace nového krále Karla III. může proběhnout až za rok.

Mar 24

Nečekejte, že válka na Ukrajině skončí brzy, píše Gideon Rachman...

Deník N / Svět

Nečekejte, že válka na Ukrajině skončí brzy, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times. „Tento konflikt by mohla zastavit mírová jednání nebo nepokoje v Rusku, ale nejspíš nás čekají jen další měsíce bojů.“

Jan 26

Financial Times: Ruské a čínské plány na nový světový pořádek

Deník N

Analýza Gideona Rachmana: Pro Moskvu a Peking je ukrajinská krize součástí boje za omezení americké moci a za to, aby byl svět bezpečný pro autokraty.

Jan 19

Financial Times: Čína a Rusko zkoušejí meze síly Evropské unie

Deník N / Česko

Na ekonomický nátlak musí Evropská unie reagovat, jinak budou její geopolitické ambice krutě konfrontovány s realitou, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

Dec 29

Americký miliardář Elon Musk dnes v listu Financial Times odmítl obvinění,...

denikn.cz

Americký miliardář Elon Musk dnes v listu Financial Times odmítl obvinění, že satelity Starlink jeho společnosti SpaceX zabírají místo ve vesmíru. Stížnost agentuře OSN kvůli nutnosti vyhnout se Muskovým satelitům v prosinci podala Čína. O…

Nov 29

Financial Times: USA a Čína už jsou ve válce. Ale jakého druhu?

Deník N

Hrozba kapitálové nebo obchodní války je však stále méně děsivá než té vedené vojenskými prostředky, píše Gilliana Tettová v komentáři Financial Times.

Oct 18

Financial Times: Ekonomické hrozby vyplývající z čínské realitní bubliny

Deník N

Velký investiční boom v oblasti nemovitostí překročil rozumné meze. Ekonomika potřebuje jiné motory poptávky, píše Martin Wolf, hlavní ekonomický komentátor Financial Times.

Sep 27

Financial Times: Kult osobnosti prezidenta Siho je pro Čínu nebezpečný

Deník N

Vytvoření Siova kultu osobnosti a jeho kroky k tomu, aby se stal v podstatě „doživotním vládcem“, patří ke znepokojivému globálnímu trendu, píše Gideon Rachman v komentáři Financial Times.

Sep 24

Financial Times: Evergrande a konec čínského modelu „stavět, stavět, stavět“

Deník N

Velkolepý rozpad realitní skupiny, jejíž hodnota byla v roce 2020 odhadnuta na 41 miliard dolarů, odhaluje hluboké nedostatky v pekingské strategii růstu.