English

Na Slovensku rozvířila vášně falešná zpráva o darování migů Ukrajině

V průběhu středečnho zasedání slovenské vlády vyšla zpráva, že kabinet rozhodl o dodání stíhaček MiG-29 Ukrajině. Tato informace se objevila prakticky okamžitě ve všech médiích, ale o několik minut později se ukázala jako nepravdivá.

More from Novinky.cz / Zahraniční

Jan 24

Poplach na celé Ukrajině, z Ruska letěl mig

Novinky.cz / Ekonomika

Ukrajinské úřady vyhlásily ve středu před polednem místního času poplach po celé Ukrajině kvůli vzletu ruského MiG-31K, který může nést střely Kinžal. Uvedl to web listu Ukrajinska pravda s odkazem na protivzdušnou obranu ukrajinské armády…

Oct 1

Dánsko převzalo první stíhačky F-35, vyřazené F-16 předá Ukrajině

Dánsko v neděli oficiálně převzalo první stíhačky F-35, které si objednalo u amerického výrobce Lockheed Martin. Slavnostního aktu na letecké základně Skrydstrup se zúčastnil korunní princ Frederik, informovala agentura DPA. Tisíce lidé…

May 23

Expremiér Heger slovenské strany nesjednotil

Neúspěchem skončilo víkendové jednání slovenských středopravých partají o sestavení společné kandidátky pro zářijové předčasné volby, které svolala strana Demokraté expremiéra Eduarda Hegera. Jednotlivé strany tak do voleb půjdou zvlášť.

Apr 17

Slovensko předalo Ukrajině všech svých 13 migů

Slovensko odevzdalo Ukrajině všech svých 13 stíhaček MiG-29. Novinkám to v pondělí potvrdila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kakaščíková.

Apr 4

Provoz migů, které Slovensko poslalo na Ukrajinu, byl neudržitelný

Slovensko poslalo na Ukrajinu 13 stíhaček MiG-29 a zástupce náčelníka generálního štábu slovenské armády Ľubomír Svoboda říká, že provoz těchto letadel byl na Slovensku neudržitelný. Podle Svobody nefungovala logistická podpora a Slovensko…

Mar 31

Slovenský premiér Heger je v Kyjevě

Dočasně pověřený slovenský premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď přicestovali v pátek na Ukrajinu. V průběhu dne se slovenská delegace v Kyjevě setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Mar 28

Ruští hackeři zaútočili na slovenské úřady. Za dodávku migů Ukrajině

Ruští hackeři v úterý znefunkčnili webové stránky několika slovenských institucí jako odpověď za dodávku slovenských stíhaček MiG-29 Ukrajině. K útoku se přihlásila skupina Anonymous Russia.

Mar 19

Západ probírá, zda dodat Ukrajině stíhačky

Západní země diskutují o tom, zda Kyjevu pošlou stíhačky. Dánské TV2 to ve čtvrtek řekla podle listu The Guardian pre­miérka Mette Frederiksenová.

Mar 17

Slovensko rozhodlo. Daruje své stíhačky MiG-29 Ukrajině

Novinky.cz

Stíhačky MiG-29, které Slovensko loni v září uzemnilo a nepoužívá je, odevzdá Ukrajině. V pátek o tom rozhodla vláda premiéra Eduarda Hegera.

Mar 16

Polsko posílá Ukrajině čtyři stíhačky MiG-29

Polsko v nejbližších dnech předá Ukrajině zřejmě čtyři nadzvukové letouny MiG-29, řekl polský prezident Andrzej Duda. Další stroje předá po jejich opravě.

Mar 15

Na Slovensku rozvířila vášně falešná zpráva o darování migů Ukrajině

V průběhu středečnho zasedání slovenské vlády vyšla zpráva, že kabinet rozhodl o dodání stíhaček MiG-29 Ukrajině. Tato informace se objevila prakticky okamžitě ve všech médiích, ale o několik minut později se ukázala jako nepravdivá.

Feb 10

Zelenskyj požádal Slovensko o dodávky stíhaček MiG-29

Na mimořádném summitu Evropské unie ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal slovenského premiéra Eduarda Hegera o dodávky stíhaček MiG-29, které Slovensko loni v září vyřadilo ze své výzbroje. Slovenská opozice chce odevzdání migů…

Dec 12

Slovensko je připraveno předat Ukrajině své stíhačky MiG-29

Slovensko jedná se svými partnery v Severoatlantické alianci, jakým způsobem předat Ukrajině stíhací letouny MiG-29, jež země začátkem září uzemnila. Agentuře Interfax-Ukrajina to řekl slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer.

Mar 1

Slovensko své stíhačky MiG-29 Ukrajině neposkytne

Novinky.cz

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) vyvrátil medializované informace, že Slovensko chce darovat své stíhačky MiG-29 Ukrajině. „Tato debata neproběhla, Slovensko to neplánuje,“ uvedl Naď na…

Jun 9

Pilot polské stíhačky omylem kanónem zasáhl kolegův MiG-29

Novinky.cz

Pilot stíhacího letadla MiG-29 polských vzdušných sil během vojenského cvičení v prostoru Nadarzyce ve Velkopolském vojvodství omylem vypálil dávku z kanónu ráže 30milimetrů na druhou stíhačku MiG-29. Střelba porušila konstrukci v dolní…

May 4

Vláda Eduarda Hegera získala důvěru slovenského parlamentu

Nový kabinet premiéra Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) získal v úterý důvěru poslanců slovenského parlamentu. Za její programové prohlášení hlasovalo 89 poslanců, 55 bylo proti.

Mar 30

Matovič podal demisi, novým slovenským premiérem bude Eduard Heger

Novinky.cz

Slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - OLaNO) podal v úterý do rukou prezidentky Zuzany Čaputové demisi. Pověření k sestavení vlády zároveň převzal dosavadní ministr financí Eduard Heger (OLaNO).

Oct 3

Pilot havarované stíhačky MiG-29 po katapultáži stopoval u silnice

Pilot stíhačky MiG-29, která minulou sobotu spadla u slovenské obce Nové Sady v okrese Nitra, se poté, co se katapultoval, snažil dostat z místa dopadu stopem. Dva muži v autě, ač se jim historka zraněného muže zdála podivná, mu pomohli.…

Sep 28

Na Slovensku se zřítila stíhačka MiG-29, pilot se katapultoval

Novinky.cz

Stíhačka MiG-29 slovenských vzdušných sil se v sobotu večer zřítila u slovenské obce Nové Sady v okresu Nitra. Pilot se katapultoval, je v pořádku. Havárii potvrdila agentuře TASR mluvčí slovenského ministerstva obrany Danka Capáková.

Jun 24

Ostrý zásah slovenských migů, obyvatele vyděsil sonický třesk

Novinky.cz

Italské dopravní letadlo ztratilo v neděli večer nad územím Slovenska spojení a z vojenského letiště Sliač proto vystartovala k ostrému zásahu dvě stíhací letadla MiG-29, která Airbus A320 doprovázela až na hranici s Ukrajinou. Stíhačky…