English

Stíhačkové koalici už nestojí nic v cestě. Cesta k vyzbrojení Ukrajiny letouny F-16 se otevřela

Deník N

Trvalo to rok a čtvrt od chvíle, kdy masivní ruská armáda překročila ukrajinské hranice. Západ nakonec dal najevo vůli pomoci napadené zemi i dodávkou nejcennější techniky – stíhacích bojových letounů. Ukrajinské letectvo podle všeho získá…

More from Deník N

Jun 6

Francie poskytne Ukrajině stíhací letouny Mirage, prohlásil prezident Emmanuell Macron....

Deník N

Francie poskytne Ukrajině stíhací letouny Mirage, prohlásil prezident Emmanuell Macron. Začne také s výcvikem ukrajinských pilotů. (AFP, France 24)

May 29

V Novém Mexiku v USA havaroval bojový letoun F-35. Pilot se podle...

Deník N

V Novém Mexiku v USA havaroval bojový letoun F-35. Pilot se podle prvních zpráv katapultoval, je zraněný a v nemocnici, příčina pádu stroje se vyšetřuje. (CBS)

May 10

Česko předalo Ukrajině první trenažér pro výcvik řízení letounu F-16,...

Deník N / Svět

Česko předalo Ukrajině první trenažér pro výcvik řízení letounu F-16, napsaly Times of Ukraine s odkazem na velitele vzdušných sil Oleščuka.

May 6

Pokud budou Ukrajině předány letouny F-16, Rusko je bude vnímat...

Deník N

Pokud budou Ukrajině předány letouny F-16, Rusko je bude vnímat jako nosiče jaderných zbraní, píše se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. „Nemůžeme ignorovat fakt, že dané letouny patří do kategorie zbraní dvojího – jaderného a…

Mar 11

Nákup letounů F-35 se Česku stoprocentně vyplatí, řekl premiér Petr Fiala...

Deník N / Česko

Nákup letounů F-35 se Česku stoprocentně vyplatí, řekl premiér Petr Fiala (ODS) při návštěvě čáslavské základny. Navštívil ji při příležitosti 25. výročí vstupu do NATO. Česko si nyní pronajímá 14 švédských letounů JAS-39 Gripen zhruba za…

Jan 29

Podpis memoranda o pořízení 24 letounů F-35 pro českou armádu je podle premiéra...

Deník N

Podpis memoranda o pořízení 24 letounů F-35 pro českou armádu je podle premiéra Petra Fialy důležitý krok ve strategickém projektu, který dlouhodobě zajistí obranu Česka. Napsal to na síti X.

Dec 19

Spojené státy celkový postoj k Ukrajině nezmění, prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj....

Deník N

Spojené státy celkový postoj k Ukrajině nezmění, prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj. Připustil, že příští americký prezident ale bude moci válku na Ukrajině ovlivnit. (ČTK)

Aug 31

Přinášíme ucelený přehled o dodávkách letounů F-16 bojující Ukrajině: kolik jich bude,...

Deník N

Přinášíme ucelený přehled o dodávkách letounů F-16 bojující Ukrajině: kolik jich bude, jaké jsou překážky, co mohou v průběhu bojů změnit a co ne.

Aug 24

Norsko se rozhodlo darovat Ukrajině bojové letouny F-16, informovala norská...

denikn.cz

Norsko se rozhodlo darovat Ukrajině bojové letouny F-16, informovala norská televize TV2 s odvoláním na nejmenované zdroje. Počet televize neuvedla. Norský premiér Jonas Gahr Störe je dnes na návštěvě v Kyjevě, doplnila televize. (ČTK)

Aug 22

Osm ukrajinských pilotů začalo v Dánsku výcvik na letounech F-16. Na...

denikn.cz

Osm ukrajinských pilotů začalo v Dánsku výcvik na letounech F-16. Na základnu přišli spolu s 65 pracovníky, kteří budou vyškoleni v údržbě a servisu. Dánsko dodá Ukrajině 19 stíhaček, prvních šest se očekává okolo začátku nového roku. …

Aug 20

Nizozemsko a Dánsko dodají Ukrajině letouny F-16, oznámil nizozemský premiér Mark...

Deník N

Nizozemsko a Dánsko dodají Ukrajině letouny F-16, oznámil nizozemský premiér Mark Rutte při Zelenského návštěvě v zemi. Počet neupřesnil. Dodal, že tak země učiní v případě splnění podmínek pro jejich předání. Ukrajinský prezident posléze…

Aug 18

Dánsko a Nizozemsko mohou poslat stíhačky F-16 Ukrajině. Stane se tak poté,...

denikn.cz

Dánsko a Nizozemsko mohou poslat stíhačky F-16 Ukrajině. Stane se tak poté, co ukrajinští piloti dokončí příslušný výcvik. Podle agentury Reuters to schválily Spojené státy. Rozhodnutí USA už na sociální síti X ocenil nizozemský minsitr…

Jul 26

Ukrajinští piloti budou absolvovat výcvik na stíhačkách F-16 v Dánsku a Rumunsku, zvažují...

Deník N / Svět

Ukrajinští piloti budou absolvovat výcvik na stíhačkách F-16 v Dánsku a Rumunsku, zvažují se i další místa, uvedl 26. července mluvčí Rady národní bezpečnosti USA John Kirby. Dodal však, že další podrobnosti výcvikového programu ještě…

Jun 26

Dánsko zahájilo výcvik ukrajinských pilotů na amerických stíhačkách F-16. Podle...

Deník N

Dánsko zahájilo výcvik ukrajinských pilotů na amerických stíhačkách F-16. Podle ministra obrany Poulsena by Dánsko mělo zvážit, zda Ukrajině některé ze svých stíhaček daruje. Případná dodávka by se však uskutečnila nejdříve v roce 2024. …

May 19

Spojené státy podporují výcvik ukrajinských vojáků pro letouny F-16, řekl...

Deník N

Spojené státy podporují výcvik ukrajinských vojáků pro letouny F-16, řekl podle zdrojů agentury AP americký prezident Joe Biden spojencům. O dodávkách letounů se má rozhodnout v řádu měsíců. (ČTK)

May 19

Ukrajině se v posledních dnech otevřela cesta k získání bojových letounů F-16....

Deník N

Ukrajině se v posledních dnech otevřela cesta k získání bojových letounů F-16. Klíčovou roli hrají USA, Británie a Nizozemsko. Do nadcházející ofenzivy už letouny zasáhnout nestihnou, do dalších bojů možná ano.

Jan 30

Spojené státy nedodají Ukrajině letouny F-16, o které Kyjev žádá, řekl...

Deník N / Svět

Spojené státy nedodají Ukrajině letouny F-16, o které Kyjev žádá, řekl americký prezident Joe Biden. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by dodávka musela dodržet přísná omezení. (ČTK)

May 6

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, oznámil prezident Joe...

Deník N

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc, oznámil prezident Joe Biden. Součástí bude dělostřelecká munice, radary a další. Hodnota zaslané pomoci má být 150 milionů dolarů. (Reuters)

Oct 29

Spojené státy americké chtějí prodat pět desítek bojových letounů F-35...

denikn.cz

Spojené státy americké chtějí prodat pět desítek bojových letounů F-35 Spojeným arabským emirátům. Úřad prezidenta Trumpa o tom informoval členy Kongresu. K obchodu může dojít také díky souhlasnému stanovisku Izraele. (Politico)

Jun 15

Záchranáři našli tělo pilota, jehož stíhací letoun F-15C se zřítil...

denikn.cz

Záchranáři našli tělo pilota, jehož stíhací letoun F-15C se zřítil do moře u východního pobřeží Anglie. (RAF)