English

Nigérie si prý najala pro boj s Boko Haram žoldnéře

Abuja - Stovky žoldnéřů z Jihoafrické republiky a zemí bývalého Sovětského svazu si údajně najala nigerijská vláda pro boj s islamistickým hnutím Boko Haram. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

More from eurozpravy.cz

Nov 28

Další útok Boko Haram: Islamisté na severu Nigérie uškrtili 43 farmářů

Islámští radikálové ze skupiny Boko Haram zabili na severu Nigérie 43 místních farmářů. Oznámila to dnes agentura AFP s tím, že dnes se v této oblasti konaly místní volby, které byly první od zahájení boje islámských radikálů v roce 2009.

Jan 22

Boko Haram terorizuje sever Nigérie, tisíce lidí jsou na útěku

Kolem 6000 Nigerijců již uprchlo do sousedního Čadu od konce prosince, kdy teroristická skupina Boko Haram zahájila na severovýchodě Nigérie útoky z města Baga, kterého se dočasně zmocnila. Podle agentury AFP to dnes oznámil Úřad vysokého…

Jan 9

Radikálové z Boko Haram vyhnali z Nigérie na 30 tisíc lidí

Několik desítek tisíc lidí uteklo z domovů před boji, jež od druhé poloviny prosince vede na severovýchodě Nigérie vládní armáda s teroristickou organizací Boko Haram. Podle tiskových agentur to dnes oznámil koordinátor OSN pro Nigérii…

Jan 3

Nigerská armáda drtí Boko Haram, za dva týdny zabila přes 280 islamistů

Přes 280 členů islamistické organizace Boko Haram zabili od minulého týdne nigerští vojáci a nálety poblíž hranice s Nigérií. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na nigerské ministerstvo obrany.

Dec 25

Islamisté z Boko Haram zmasakrovali vládní jednotku v Nigérii, armáda je pronásleduje

Ozbrojenci z teroristické organizace Boko Haram přepadli na severu Nigérie jednotku vládních sil a zabili při tom 14 vojáků a policistů. O střetu, který se odehrál už v pondělí, podle agentury AP až dnes informovaly úřady.

Feb 22

Islamisté z Boko Haram unesli přes sto školaček, armáda jich osvobodila 76

Abuja - Nigerijská armáda osvobodila 76 školaček, které se pohřešovaly po středečním útoku Boko Haram. Dvě dívky byly nalezeny mrtvé a mnohé jsou nezvěstné. Celkem mělo být uneseno přes sto žákyň.

Nov 29

Nigerijská armáda osvobodila 212 zajatců Boko Haram

Abuja - Nigerijští vojáci si připsali na konto další úspěch. Osvobodili 212 zajatců, které zadržovali bojovníci radikální islamistické organizace Boko Haram.

Jan 20

Islamisté Boko Haram zaútočili na tábor vybombardovaný armádou

Abuja - Islamisté ze sekty Boko Haram přepadli ve čtvrtek večer na uprchlický tábor na severovýchodě Nigérie, který v úterý omylem bombardovala nigerijská armáda. Útok přišel v okamžiku, kdy humanitární pracovníci pomáhali zraněným.

Dec 24

Porážka Boko Haram se blíží? Nigerijská armáda dobyla jednu z posledních bašt islamistů

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dnes oznámil, že armáda dobyla les Sambisa, tedy jednu z posledních bašt Boko Haram na severovýchodě africké země. Boje s islamisty si od roku 2009 vyžádaly na 20 tisíc obětí a asi 2,6 milionu…

Aug 23

Vůdce Boko Haram je po smrti? Při náletu byl zabit, oznámila nigerijská armáda

Abuja - Nigerijské letectvo vydalo prohlášení, podle kterého byl při jednom z náletů smrtelně zraněn Abubakar Shekau, vůdce islamistické sekty Boko Haram.

Apr 17

Nigerijská armáda zabila asi 40 bojovníků Boko Haram a osvobodila 455 rukojmích

Abuja – Při střetech mezi nigerijskou armádou a Islamisty ze skupiny Boko Haram zahynulo asi 40 radikálů. Stalo se tak při další operaci nigerijských ozbrojených sil na severovýchodě země proti islamistům.

Jan 31

Boko Haram zabil na severu Nigérie nejméně 86 lidí

Abuja - Nejméně 86 lidí zahynulo při útoku radikálů z islamistického hnutí Boko Haram na vesnici nedaleko Maiduguri na severovýchodě Nigérie.

Dec 31

Nigérie chce vyjednávat s Boko Haram o unesených školačkách

Abuja - Islamisté z Boko Haram nadále vězní 200 školaček, které byly uneseny loni v dubnu z lycea v Chiboku. Vláda chce o jejich propuštění s radikály vyjednávat.

Aug 29

Nigérie prý odhalila na letišti buňku Boko Haram

Abuja - Nigerijské úřady tvrdí, že na mezinárodním letišti v hlavním městě Abuja odhalily špionážní buňku řízenou údajně islamisty z radikální skupiny Boko Haram.

Aug 13

Nigerijská armáda dostala ultimátum: Zlikvidujte Boko Haram

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dal armádě tři měsíce na to, aby zlikvidovala radikální skupinu Boko Haram. Organizace se hlásí k radikálům z organizace Islámský stát a v Nigérii bojuje šest let.

Apr 28

Armáda zachránila 200 dívek a 93 žen ze zajetí islamistů Boko Haram

Abuja - Nigerijská armáda dnes zachránila 200 dívek a 93 žen z pralesa Sambisa, který je útočištěm radikálů z islamistického hnutí Boko Haram. Vojáci také nelezli stovky těl ve městě Damasak na severovýchodě Nigérie. S největší…

Mar 27

Hlavní sídlo Boko Haram dobyto, hlásí nigerijská armáda

Abuja - Nigerijská armáda před několika dny dobyla severovýchodní strategické město Gwoza a vyhnala z něj radikály Boko Haram. Dnes k tomu dodala, že při rozsáhlé operaci hlavní sídlo islamistů zničila.

Mar 16

Nigerijská armáda postupuje. Prý dobyla město držené Boko Haram

Abuja - Nigerijská armáda dnes na Twitteru oznámila, že dobyla město Bama na severovýchodě země. To dosud drželi islamisté z hnutí Boko Haram. Pro vládu to je před volbami, které se budou konat za dva týdny, významné vítězství.

Feb 21

Bitva u Čadského jezera: Nigerijská armáda utopila islamisty z Boko Haram

Abuja - Nigérie pokračuje v ofenzivě proti islamistům z Boko Haram. Armáda dnes dobyla významné město Baga na severovýchodní hranici země u Čadského jezera. Bojovalo se i na nigerské straně jezera.

Feb 18

Tažení proti Boko Haram: Nigerijská armáda zabila 300 radikálů

Abuja - Severovýchod Nigérie je ve válce s radikály. Vojáci od pondělí při snaze o znovudobytí 11 měst a vesnic zabili 300 členů islamistické sekty Boko Haram. Situace je značně vypjatá i v sousedním Nigeru.