English

Kvůli vlně veder zemřelo v Jižní Koreji jen o tomto víkendu nejméně...

Deník N

Kvůli vlně veder zemřelo v Jižní Koreji jen o tomto víkendu nejméně sedmnáct lidí. Část obětí tvoří staří farmáři, kterým práce na poli v horku přivodila úpal. Tělesná teplota jedné z obětí vystoupala na 41 °C. (Jonhap)

More from Deník N

Jun 6

Skupina aktivistů v Jižní Koreji dnes oznámila, že do KLDR vyslala...

Deník N

Skupina aktivistů v Jižní Koreji dnes oznámila, že do KLDR vyslala deset balonů s letáky, které kritizují severokorejského diktátora Kim Čong-una. Stalo se tak navzdory varování ze strany Severní Koreje, která uvedla, že přes hranici…

Jun 4

Jižní Korea po balonech s odpadky obnovuje všechny vojenské aktivity na hranicích s KLDR

Deník N / Svět

Jižní Korea po balonech s odpadky obnovuje všechny vojenské aktivity na hranicích s KLDR Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Jun 3

Jižní Korea pozastaví vojenskou dohodu s KLDR z roku 2018, která měla...

Deník N

Jižní Korea pozastaví vojenskou dohodu s KLDR z roku 2018, která měla uvolnit napětí na Korejském poloostrově. Píše to agentura Reuters s odkazem na jihokorejská média. Děje se tak poté, co ze Severní Koreje byly v posledních dnech přes…

Jan 16

KLDR pokračuje ve válečné rétorice vůči Jižní Koreji. Kim Čongun...

Deník N

KLDR pokračuje ve válečné rétorice vůči Jižní Koreji. Kim Čongun chce změnit severokorejskou ústavu tak, aby Jižní Koreu nazvala „neměnným úhlavním nepřítelem“ a nesla závazek „úplné okupace“ jihokorejského území v případě války. Soul…

Nov 22

KLDR oznámila, že pozastavuje vojenskou dohodu s Jižní Koreou. Ta sloužila...

Deník N

KLDR oznámila, že pozastavuje vojenskou dohodu s Jižní Koreou. Ta sloužila pro snížení napětí. Soul dohodu částečně pozastavil už dříve. (ČTK)

Aug 18

Jaderný a raketový program KLDR je pokročilejší než dřív, řekl jihokorejský...

Deník N

Jaderný a raketový program KLDR je pokročilejší než dřív, řekl jihokorejský prezident Jun po jednání v USA. Slíbil posílit schopnost jeho sledování. (ČTK)

Mar 21

Jižní Korea dnes uvalila nové sankce na KLDR, zacílené na...

Deník N / Svět

Jižní Korea dnes uvalila nové sankce na KLDR, zacílené na severokorejský satelitní program. Vysvětlila to „přehlídkou provokací“ ze strany Pchjongjangu a očekávaným vypuštěním severokorejského průzkumného satelitu. Na sankčním seznamu,…

Sep 8

Jižní Korea dnes navrhla zahájení rozhovorů s KLDR o novém setkání rodin...

Deník N / Svět

Jižní Korea dnes navrhla zahájení rozhovorů s KLDR o novém setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950–53. Vzhledem ke zhoršeným vztahům mezi oběma zeměmi je ale nepravděpodobné, že Severní Korea nabídku přijme, uvádějí agentury…

Feb 22

Jižní Korea si předvolala japonského diplomata. Předala mu oficiální protest...

denikn.cz

Jižní Korea si předvolala japonského diplomata. Předala mu oficiální protest poté, co se dnes někteří zástupci japonské vlády zúčastnili události deklarující japonskou nadvládu nad spornými ostrovy Tokto/Takešima. Soul to nazval „marnou…

Feb 13

Japonsko, Jižní Korea a USA vyzvaly KLDR k „dialogu bez podmínek“. Ministři...

denikn.cz

Japonsko, Jižní Korea a USA vyzvaly KLDR k „dialogu bez podmínek“. Ministři zahraničí všech tří spojeneckých zemí do Pchjongjangu vzkázali, že vůči KLDR nechovají „žádný nepřátelský úmysl“. (Kjódó)

Oct 4

Severní a Jižní Korea obnovily horkou linku. Tu KLDR přerušila naposledy...

denikn.cz

Severní a Jižní Korea obnovily horkou linku. Tu KLDR přerušila naposledy v srpnu na protest proti vojenskému cvičení, které uspořádaly Soul a USA. Severokorejský vůdce Kim Čongun vyzval jižního souseda, aby podnikl kroky k zlepšení…

Sep 26

Jižní Korea naléhá na KLDR, aby byly obnoveny komunikační kanály...

denikn.cz

Jižní Korea naléhá na KLDR, aby byly obnoveny komunikační kanály mezi oběma zeměmi. Severní Korea včera uvedla, že je ochotna zvážit nabídku na zahájení rozhovorů. (AP)

Jul 27

Americký velvyslanec v Jižní Koreji si oholil knír, který podle kritiků...

denikn.cz

Americký velvyslanec v Jižní Koreji si oholil knír, který podle kritiků připomínal období mezi lety 1910 a 1945, kdy Japonsko okupovalo Koreu. Diplomat tvrdí, že se nechal oholit, aby mu nebylo v létě horko. (Reuters)

Jul 21

USA s Jižní Koreou nejednají o stažení amerických vojáků z Koreje, ujistil jihokorejský...

denikn.cz

USA s Jižní Koreou nejednají o stažení amerických vojáků z Koreje, ujistil jihokorejský ministr obrany po rozhovoru s americkým protějškem. Wall Street Journal předtím napsal, že Pentagon Bílému domu navrhl snížit americké nasazení kvůli…

Jul 16

Jižní Korea se má na pozoru kvůli dovezeným případům koronavirové...

denikn.cz

Jižní Korea se má na pozoru kvůli dovezeným případům koronavirové nákazy z Iráku. Dnešní bilance nových infekcí je 61; z toho 20 jsou jihokorejští dělníci, kteří se vrátili ze stavebních zakázek právě v Iráku. (Jonhap)

Jul 14

Jižní Korea si předvolala japonského diplomata. Vadí jí, že si...

denikn.cz

Jižní Korea si předvolala japonského diplomata. Vadí jí, že si Tokio v nové bílé knize o obraně země nárokuje souostroví Tokdo. O tyto ostrůvky v Japonském moři se Korejci s Japonci přetahují historicky, teď je spravuje Soul. (Jonhap)

Jun 23

KLDR znovu instaluje tlampače na hranicích s Jižní Koreou. Podobný krok...

denikn.cz

KLDR znovu instaluje tlampače na hranicích s Jižní Koreou. Podobný krok nyní zvažují i Jihokorejci. Zařízení v minulosti sloužily k šíření propagandy. Oba státy je ale v roce 2018 zrušily, aby posílily vzájemnou spolupráci. (Reuters)

Jun 16

Severní i Jižní Korea potvrdily, že KLDR vyhodila do povětří styčný...

denikn.cz

Severní i Jižní Korea potvrdily, že KLDR vyhodila do povětří styčný úřad s Jižní Koreou, jak vyhrožovala. Styčná kancelář je od ledna kvůli omezením související s koronavirem prázdná. Nebezpečnou krizi popisujeme zde. (BBC)

Jun 5

Nechává si Jižní Korea rozkazovat od KLDR? Kim Jo-čong pohrozila:...

denikn.cz

Nechává si Jižní Korea rozkazovat od KLDR? Kim Jo-čong pohrozila: Zastavte aktivisty, kteří k nám posílají balony. Soul poslechl a hned druhý den poslal policii na křesťany s rýží a biblí. Ale je to opravdu tak jednoduché?

Jun 4

Jižní Korea chce přestat s posíláním balónů s kritickými letáky do KLDR....

denikn.cz

Jižní Korea chce přestat s posíláním balónů s kritickými letáky do KLDR. Oznámení přišlo poté, co sestra Kim Čong-una pohrozila zrušením dohody o neútočení a stáhnutím se ze společného průmyslového komplexu v Kesongu. (BBC)