English

Češi chystají výcvik ukrajinských pilotů na F-16. Nabídnout chtějí simulátor v Pardubicích

Deník N

V koalici jedenácti zemí, které plánují pomoci Ukrajině s vybudováním bojového letectva založeném na západním stíhacím stroji F-16, by měli Češi zaujímat důležité místo. Jedná se o tom, že by pilotům bránící se země nabídli výcvik na…

More from Deník N

May 29

V Novém Mexiku v USA havaroval bojový letoun F-35. Pilot se podle...

Deník N

V Novém Mexiku v USA havaroval bojový letoun F-35. Pilot se podle prvních zpráv katapultoval, je zraněný a v nemocnici, příčina pádu stroje se vyšetřuje. (CBS)

May 10

Česko předalo Ukrajině první trenažér pro výcvik řízení letounu F-16,...

Deník N / Svět

Česko předalo Ukrajině první trenažér pro výcvik řízení letounu F-16, napsaly Times of Ukraine s odkazem na velitele vzdušných sil Oleščuka.

May 6

Pokud budou Ukrajině předány letouny F-16, Rusko je bude vnímat...

Deník N

Pokud budou Ukrajině předány letouny F-16, Rusko je bude vnímat jako nosiče jaderných zbraní, píše se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí. „Nemůžeme ignorovat fakt, že dané letouny patří do kategorie zbraní dvojího – jaderného a…

Nov 22

„Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo. Pokud by...

Deník N

„Je nezbytné, aby Rusko v konfliktu na Ukrajině neuspělo. Pokud by vyhrálo, nebyl by to konec nejistoty v Evropě, ale začátek ještě větší nejistoty,“ řekl předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance (NATO) Rob Bauer po jednání s…

Oct 11

Ve Sněmovně se dnes konal seminář k nákupu letounů F-35, který...

Deník N

Ve Sněmovně se dnes konal seminář k nákupu letounů F-35, který nedávno odsouhlasila vláda. Do zástupců ministerstva obrany a armády se na něm tvrdě pustili představitelé opozičního hnutí ANO.

Aug 31

Přinášíme ucelený přehled o dodávkách letounů F-16 bojující Ukrajině: kolik jich bude,...

Deník N

Přinášíme ucelený přehled o dodávkách letounů F-16 bojující Ukrajině: kolik jich bude, jaké jsou překážky, co mohou v průběhu bojů změnit a co ne.

Aug 24

Norsko se rozhodlo darovat Ukrajině bojové letouny F-16, informovala norská...

denikn.cz

Norsko se rozhodlo darovat Ukrajině bojové letouny F-16, informovala norská televize TV2 s odvoláním na nejmenované zdroje. Počet televize neuvedla. Norský premiér Jonas Gahr Störe je dnes na návštěvě v Kyjevě, doplnila televize. (ČTK)

Aug 22

Osm ukrajinských pilotů začalo v Dánsku výcvik na letounech F-16. Na...

denikn.cz

Osm ukrajinských pilotů začalo v Dánsku výcvik na letounech F-16. Na základnu přišli spolu s 65 pracovníky, kteří budou vyškoleni v údržbě a servisu. Dánsko dodá Ukrajině 19 stíhaček, prvních šest se očekává okolo začátku nového roku. …

Aug 20

Nizozemsko a Dánsko dodají Ukrajině letouny F-16, oznámil nizozemský premiér Mark...

Deník N

Nizozemsko a Dánsko dodají Ukrajině letouny F-16, oznámil nizozemský premiér Mark Rutte při Zelenského návštěvě v zemi. Počet neupřesnil. Dodal, že tak země učiní v případě splnění podmínek pro jejich předání. Ukrajinský prezident posléze…

Aug 8

Češi chystají výcvik ukrajinských pilotů na F-16. Nabídnout chtějí simulátor v Pardubicích

Deník N

V koalici jedenácti zemí, které plánují pomoci Ukrajině s vybudováním bojového letectva založeném na západním stíhacím stroji F-16, by měli Češi zaujímat důležité místo. Jedná se o tom, že by pilotům bránící se země nabídli výcvik na…

Jul 2

Protestní shromáždění v Pardubicích, na kterém se dnes sešly stovky Romů,...

Deník N

Protestní shromáždění v Pardubicích, na kterém se dnes sešly stovky Romů, bylo podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) svolané v rozporu se zákonem. Podobné akce mohou časem dospět k podobným konfliktům, jako je nyní ve Francii,…

Jul 2

V Pardubicích protestují stovky Romů, požadují větší bezpečnost

Deník N / Česko

Stovky Romů se v Pardubicích vydaly na pochod městem, protestují kvůli sobotnímu konfliktu mezi Romy a údajně třemi Ukrajinci. Jeden romský muž byl podle serveru Romea při střetu zraněn.

Jul 2

Desítky Romů protestují před nádražím v Pardubicích kvůli sobotnímu konfliktu mezi...

Deník N

Desítky Romů protestují před nádražím v Pardubicích kvůli sobotnímu konfliktu mezi Romy a zřejmě třemi Ukrajinci. Mladý Rom byl při potyčce zraněn. (ČTK)

May 19

Ukrajině se v posledních dnech otevřela cesta k získání bojových letounů F-16....

Deník N

Ukrajině se v posledních dnech otevřela cesta k získání bojových letounů F-16. Klíčovou roli hrají USA, Británie a Nizozemsko. Do nadcházející ofenzivy už letouny zasáhnout nestihnou, do dalších bojů možná ano.

Apr 27

Česko by první z 24 moderních bojových letounů F-35 mohlo...

denikn.cz

Česko by první z 24 moderních bojových letounů F-35 mohlo získat v roce 2030, poslední o čtyři roky později. Zavedení letounů do služby včetně výcviku, munice či simulátorů by mohlo stát kolem sto miliard, splácelo by se deset let. (E15)

Mar 17

Předválečné problémy Romů, kteří zůstali na Ukrajině, válka ještě prohloubila....

Deník N

Předválečné problémy Romů, kteří zůstali na Ukrajině, válka ještě prohloubila. Ze země jich podle loňské zprávy Evropské komise od začátku války naopak odešlo asi 100 tisíc.

Jan 30

Spojené státy nedodají Ukrajině letouny F-16, o které Kyjev žádá, řekl...

Deník N / Svět

Spojené státy nedodají Ukrajině letouny F-16, o které Kyjev žádá, řekl americký prezident Joe Biden. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona by dodávka musela dodržet přísná omezení. (ČTK)

Aug 14

Snášet argumenty pro či proti pořízení letounů F-35 lze prakticky nekonečně...

Deník N

Snášet argumenty pro či proti pořízení letounů F-35 lze prakticky nekonečně dlouho. Pokusili jsme se otázku, kterou ministerstvo obrany příliš veřejně nekomentuje, popsat s odstupem a komplexně.

Jul 1

Stíhací letoun F-16 belgické armády dnes na letecké základně Leeuwarden v Nizozemsku...

denikn.cz

Stíhací letoun F-16 belgické armády dnes na letecké základně Leeuwarden v Nizozemsku během rolování narazil do budovy poblíž vzletové dráhy. Pilot se katapultoval a byl zraněn. Zraněna byla jedna další osoba, která se nacházela v budově.…

Jun 15

Záchranáři našli tělo pilota, jehož stíhací letoun F-15C se zřítil...

denikn.cz

Záchranáři našli tělo pilota, jehož stíhací letoun F-15C se zřítil do moře u východního pobřeží Anglie. (RAF)