English

Nigerijská armáda postupuje. Prý dobyla město držené Boko Haram

Abuja - Nigerijská armáda dnes na Twitteru oznámila, že dobyla město Bama na severovýchodě země. To dosud drželi islamisté z hnutí Boko Haram. Pro vládu to je před volbami, které se budou konat za dva týdny, významné vítězství.

More from eurozpravy.cz

Nov 28

Další útok Boko Haram: Islamisté na severu Nigérie uškrtili 43 farmářů

Islámští radikálové ze skupiny Boko Haram zabili na severu Nigérie 43 místních farmářů. Oznámila to dnes agentura AFP s tím, že dnes se v této oblasti konaly místní volby, které byly první od zahájení boje islámských radikálů v roce 2009.

Jan 3

Nigerská armáda drtí Boko Haram, za dva týdny zabila přes 280 islamistů

Přes 280 členů islamistické organizace Boko Haram zabili od minulého týdne nigerští vojáci a nálety poblíž hranice s Nigérií. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na nigerské ministerstvo obrany.

Dec 25

Islamisté z Boko Haram zmasakrovali vládní jednotku v Nigérii, armáda je pronásleduje

Ozbrojenci z teroristické organizace Boko Haram přepadli na severu Nigérie jednotku vládních sil a zabili při tom 14 vojáků a policistů. O střetu, který se odehrál už v pondělí, podle agentury AP až dnes informovaly úřady.

Apr 26

Boko Haram zaútočila na nigerijské město Maiduguri

Maiduguri - Na město Maiduguri na severovýchodě Nigérie zaútočili těžce ozbrojení bojovníci teroristické skupiny Boko Haram. Agentuře AFP to řekli členové místní skupiny občanské sebeobrany Civilian joint task force (CJTF).

Feb 22

Islamisté z Boko Haram unesli přes sto školaček, armáda jich osvobodila 76

Abuja - Nigerijská armáda osvobodila 76 školaček, které se pohřešovaly po středečním útoku Boko Haram. Dvě dívky byly nalezeny mrtvé a mnohé jsou nezvěstné. Celkem mělo být uneseno přes sto žákyň.

Nov 29

Nigerijská armáda osvobodila 212 zajatců Boko Haram

Abuja - Nigerijští vojáci si připsali na konto další úspěch. Osvobodili 212 zajatců, které zadržovali bojovníci radikální islamistické organizace Boko Haram.

Oct 13

Nigérie uvěznila 45 osob za jejich roli v Boko Haram

Abuja - Nigérie dnes k trestům odnětí svobody v rozmezí tří až 31 let odsoudila 45 lidí podezřelých z členství v teroristické skupině Boko Haram. Informovala o tom agentura Reuters.

Jan 20

Islamisté Boko Haram zaútočili na tábor vybombardovaný armádou

Abuja - Islamisté ze sekty Boko Haram přepadli ve čtvrtek večer na uprchlický tábor na severovýchodě Nigérie, který v úterý omylem bombardovala nigerijská armáda. Útok přišel v okamžiku, kdy humanitární pracovníci pomáhali zraněným.

Dec 24

Porážka Boko Haram se blíží? Nigerijská armáda dobyla jednu z posledních bašt islamistů

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dnes oznámil, že armáda dobyla les Sambisa, tedy jednu z posledních bašt Boko Haram na severovýchodě africké země. Boje s islamisty si od roku 2009 vyžádaly na 20 tisíc obětí a asi 2,6 milionu…

Aug 23

Vůdce Boko Haram je po smrti? Při náletu byl zabit, oznámila nigerijská armáda

Abuja - Nigerijské letectvo vydalo prohlášení, podle kterého byl při jednom z náletů smrtelně zraněn Abubakar Shekau, vůdce islamistické sekty Boko Haram.

Apr 17

Nigerijská armáda zabila asi 40 bojovníků Boko Haram a osvobodila 455 rukojmích

Abuja – Při střetech mezi nigerijskou armádou a Islamisty ze skupiny Boko Haram zahynulo asi 40 radikálů. Stalo se tak při další operaci nigerijských ozbrojených sil na severovýchodě země proti islamistům.

Dec 31

Nigérie chce vyjednávat s Boko Haram o unesených školačkách

Abuja - Islamisté z Boko Haram nadále vězní 200 školaček, které byly uneseny loni v dubnu z lycea v Chiboku. Vláda chce o jejich propuštění s radikály vyjednávat.

Aug 29

Nigérie prý odhalila na letišti buňku Boko Haram

Abuja - Nigerijské úřady tvrdí, že na mezinárodním letišti v hlavním městě Abuja odhalily špionážní buňku řízenou údajně islamisty z radikální skupiny Boko Haram.

Aug 13

Nigerijská armáda dostala ultimátum: Zlikvidujte Boko Haram

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dal armádě tři měsíce na to, aby zlikvidovala radikální skupinu Boko Haram. Organizace se hlásí k radikálům z organizace Islámský stát a v Nigérii bojuje šest let.

Apr 28

Armáda zachránila 200 dívek a 93 žen ze zajetí islamistů Boko Haram

Abuja - Nigerijská armáda dnes zachránila 200 dívek a 93 žen z pralesa Sambisa, který je útočištěm radikálů z islamistického hnutí Boko Haram. Vojáci také nelezli stovky těl ve městě Damasak na severovýchodě Nigérie. S největší…

Mar 27

Hlavní sídlo Boko Haram dobyto, hlásí nigerijská armáda

Abuja - Nigerijská armáda před několika dny dobyla severovýchodní strategické město Gwoza a vyhnala z něj radikály Boko Haram. Dnes k tomu dodala, že při rozsáhlé operaci hlavní sídlo islamistů zničila.

Mar 16

Nigerijská armáda postupuje. Prý dobyla město držené Boko Haram

Abuja - Nigerijská armáda dnes na Twitteru oznámila, že dobyla město Bama na severovýchodě země. To dosud drželi islamisté z hnutí Boko Haram. Pro vládu to je před volbami, které se budou konat za dva týdny, významné vítězství.

Mar 12

Nigérie si prý najala pro boj s Boko Haram žoldnéře

Abuja - Stovky žoldnéřů z Jihoafrické republiky a zemí bývalého Sovětského svazu si údajně najala nigerijská vláda pro boj s islamistickým hnutím Boko Haram. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Feb 21

Bitva u Čadského jezera: Nigerijská armáda utopila islamisty z Boko Haram

Abuja - Nigérie pokračuje v ofenzivě proti islamistům z Boko Haram. Armáda dnes dobyla významné město Baga na severovýchodní hranici země u Čadského jezera. Bojovalo se i na nigerské straně jezera.

Feb 18

Tažení proti Boko Haram: Nigerijská armáda zabila 300 radikálů

Abuja - Severovýchod Nigérie je ve válce s radikály. Vojáci od pondělí při snaze o znovudobytí 11 měst a vesnic zabili 300 členů islamistické sekty Boko Haram. Situace je značně vypjatá i v sousedním Nigeru.