English

Útok, nebo nehoda? Írán zveřejnil závěry vyšetřování nehody vrtulníku s Raísím

EuroZprávy.cz

Íránská armáda zatím nenašla žádné důkazy o možné trestné činnosti při havárii vrtulníku, při níž v neděli zahynul íránský prezident Ebrahim Raísí. Uvedla to íránská státní média.

More from EuroZprávy.cz

May 21

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

EuroZprávy.cz

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

May 20

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

EuroZprávy.cz

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla…

May 20

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

EuroZprávy.cz

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

May 19

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

EuroZprávy.cz

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt,…

Aug 5

Ebrahím Raísí se stal osmým prezidentem Íránu, vyzval k ukončení k sankcí

Ultrakonzervativec Ebrahím Raísí dnes v íránském parlamentu složil přísahu a stal se osmým prezidentem islámské republiky. Slavnostní ceremoniál odvysílala v přímém přenosu státní televize. Raísí v projevu vyzval k ukončení amerických…

Jun 19

Prezidentské volby v Íránu vyhrál Raísí

Vítězem pátečních prezidentských voleb v Íránu se podle očekávání stal ultrakonzervativní soudce Ebráhím Raísí. Oznámila to dnes íránská státní televize. Podle dosavadních výsledků dostal v prvním kole hlasování zhruba 62 procent hlasů.…

Aug 13

V zámeckém parku v Žamberku havaroval při vzletu vrtulník

Při vzletu dnes havaroval v zámeckém parku v Žamberku na Orlickoústecku lehký vrtulník. Patrně zavadil o strom. Cestovali v něm čtyři lidé, jeden člověk se lehce zranil. ČTK to řekl zástupce ředitele Ústavu pro odborné zjišťování příčin…

Jun 12

Írán odmítl Guterresovu zprávu o íránských zbraních

Írán dnes odmítl zprávu, v níž generální tajemník OSN António Guterres napsal, že při loňských útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii byly použity zbraně íránského původu. Podle Teheránu byla zpráva určená Radě bezpečnosti OSN napsaná…

May 15

USA skončí mezi poraženými, tvrdí iránský ministr

Írán vyjde ze současné krize kvůli sporu se Spojenými státy vítězně, naopak Američané a jejich spojenci zakusí hořkou porážku. Řekl to dnes íránský ministr obrany Amír Hátamí. Napětí vzniklo kvůli krachu dohody o íránském jaderném programu…

Dec 16

V Portugalsku havaroval záchranářský vrtulník, čtyři lidé zemřeli

Na severu Portugalska havaroval v sobotu večer záchranářský vrtulník, zemřeli při tom čtyři lidé. Informovala dnes ráno místní civilní obrana. Potvrdila tak úmrtí všech čtyř osob na palubě vrtulníku, který se zřítil nedaleko města Porto.

Oct 21

Na Chebsku havaroval řidič, s vážným zraněním ho odvezl vrtulník

Na Chebsku dnes kolem 04:00 havaroval osobní vůz. Řidič ve vyšší rychlosti nezvládl řízení a dostal smyk.

Oct 19

Na letadlové lodi USA havaroval vrtulník, 12 zraněných

Vrtulník amerického vojenského námořnictva dnes havaroval na palubě letadlové lodi Ronald Reagan. Dvanáct členů posádky přitom utrpělo zranění, informovala agentura AP.

May 12

Íránský ministr zahraničí na cestách. Má zachránit jadernou dohodu

Teherán - Íránský ministr se vydává na zahraniční cestu do několika světových metropolí. Podle íránských médií jde o úsilí Teheránu zachránit jadernou dohodu po tom, co od ní odstoupily Spojené státy.

Feb 17

Dvě silná zemětřesení v Mexiku: Kvůli otřesům havaroval vrtulník s ministrem, 13 mrtvých

EuroZprávy.cz

Mexiko - Mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo v pátek místního času (v noci na sobotu SEČ) jižní a centrální části Mexika. Po něm následovaly další otřesy o síle 5,8 stupně. Při pokusu o přistání havaroval vojenský vrtulník s…

Jan 3

V Sýrii havaroval ruský vrtulník, oba piloti zahynuli

Damašek - Poslední den roku 2017 se v Sýrii zřítil ruský vrtulník Mi-24 s třemi lidmi na palubě. Oba piloti zahynuli a palubní inženýr utrpěl zranění.

Dec 7

Na poli v Brně havaroval vrtulník, dva lidé zraněni

Brno - Na poli v Brně-Tuřanech dnes havaroval vrtulník, dva muži jsou středně těžce zranění. Podle mluvčího hasičů Jana Dvořáka jde o lehký soukromý vrtulník, nikoliv o policejní či záchranářský stroj. Policie nehodu vyšetřuje.

Nov 6

Při nehodě vrtulníku zemřel saúdskoarabský princ

EuroZprávy.cz

Rijád - Při nedělní nehodě vrtulníku nedaleko jemenské hranice zahynul syn bývalého saúdskoarabského korunního prince Mansúr bin Mukrín. Příčina neštěstí zatím není jasná a trosky se prohledávají.

May 16

V Íránu odstoupil další kandidát na prezidenta

Teherán – Z boje o křeslo prezidenta Íránu odstoupil další kandidát. Po teheránském starostovi Mohammadovi Bákiru Kalíbafovi do voleb nepůjde ani první viceprezident Ešák Jahangírí.

Aug 20

V Uničově havaroval ultralehký vrtulník, pilot byl zraněn

Uničov – Ultralehký vrtulník dnes musel přistát v části Uničova Dětřichov na Olomoucku. Důvodem byly zřejmě technické problémy.

Jul 18

Na Slovensku havaroval vrtulník, čtyři mrtví

Bratislava - Při pádu záchranářského vrtulníku zahynula dnes večer v oblasti Slovenského ráje celá čtyřčlenná posádka. Stroj narazil do drátů elektrického vedení a spadl do vody v rokli nedaleko turisty oblíbené lokality Kláštorisko.