English

Islámský stát opět děsí. Spojil se s Boko Haram a Al-Káidou

Nuakšott - Tři nejděsivější teroristické organizace Islámský stát, Boko Haram a Al-Káida vlastní výcvikové tábory v saharské poušti v Mauritánii, kde společně trénují desítky teroristů. Podle serveru Fox News mezi organizacemi rovněž…

More from eurozpravy.cz

Sep 3

Nigerijským úřadům se vzdalo 6000 radikálů z Boko Haram

Nigerijským úřadům se v minulých dvou týdnech vzdalo 6000 členů radikální islamistické skupiny Boko Haram a jejich příbuzných. Informovala o tom dnes s odvoláním na nigerijskou armádu stanice BBC. Boko Haram začala bojovat v roce 2009 na…

Jun 28

Část islamistů z Boko Haram se připojila k Islámskému státu

Skupina bojovníků nigerijské islamistické skupiny Boko Haram přísahala věrnost dosud znepřátelené africké odnoži Islámského státu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na video zachycující přísahu. Zda tím končí nepřátelství mezi…

Apr 26

Boko Haram zaútočila na nigerijské město Maiduguri

Maiduguri - Na město Maiduguri na severovýchodě Nigérie zaútočili těžce ozbrojení bojovníci teroristické skupiny Boko Haram. Agentuře AFP to řekli členové místní skupiny občanské sebeobrany Civilian joint task force (CJTF).

Mar 25

Nigerijská vláda jedná o příměří s Boko Haram

Abuja - Nigerijská vláda už nějakou dobu jedná s islamistickou teroristickou skupinou Boko Haram o možnosti příměří. S odkazem na dnešní sdělení ministra informací o tom napsala agentura Reuters.

Feb 11

Boko Haram předala nigerijské vládě 13 rukojmích

Maiduguri (Nigérie) - Islamistická skupina Boko Haram předala po několikadílném vyjednávání nigerijské vládě 13 rukojmích.

Nov 29

Nigerijská armáda osvobodila 212 zajatců Boko Haram

Abuja - Nigerijští vojáci si připsali na konto další úspěch. Osvobodili 212 zajatců, které zadržovali bojovníci radikální islamistické organizace Boko Haram.

Jul 24

V nigerijských táborech se odpálily čtyři atentátnice, na smrt je poslal Boko Haram

Abuja - Ve dvou táborech pro vysídlené osoby ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie v neděli zaútočily sebevražedné atentátnice, které vyslali islamisté z Boko Haram.

May 7

Boko Haram propustila 82 nigerijských školaček zajatých před třemi lety

Abuja - Nigérijská teroristická skupina Boko Haram propustila 82 školaček unesených před třemi lety. Informovala tom dnes agentura AP s odvoláním na zprávu nigerijské vlády.

Feb 13

Skupina Boko Haram v posledních letech unesla tisíce žen a dívek, některé byly donuceny se odpálit

Abuja - V posledních letech unesli islamisté z teroristické skupiny Boko Haram na severovýchodě Nigérie několik tisíc žen a dívek. Uvedla to dnes BBC s odkazem na místní neziskovou organizaci, která se věnuje zachráněným obětem této…

Nov 5

V Nigérii našli jednu z dívek unesených Boko Haram

Lagos - Nigerijští vojáci našli jednu z více než 200 školaček, které už dva a půl roku drží v zajetí islamistická organizace Boko Haram.

Sep 22

Nigerijský prezident žádá OSN pomoc, s Boko Haram chce dojednat propuštění unesených dívek

New York – O pomoc v jednáních s teroristickou skupinou Boho Haram, dnes požádal nigerijský prezident Muhammadu Buhari na půdě OSN v New Yorku. S radikály by chtěl vyjednat propuštění studentek, které skupina unesla v Chiboku v roce 2014.

Apr 17

Nigerijská armáda zabila asi 40 bojovníků Boko Haram a osvobodila 455 rukojmích

Abuja – Při střetech mezi nigerijskou armádou a Islamisty ze skupiny Boko Haram zahynulo asi 40 radikálů. Stalo se tak při další operaci nigerijských ozbrojených sil na severovýchodě země proti islamistům.

Oct 29

Nigerijští vojáci zachránili 338 osob ze zajetí Boko Haram

Abuja - Nigerijští vojáci zachránili 338 osob, většinou dětí a žen. Zajali je ve svých táborech ozbrojenci z islámského hnutí Boko Haram.

Aug 23

Islámský stát má nového spojence, posiluje vazby s Boko Haram

Lagos - Nebezpečná teroristická organizace Islámský stát posiluje spolupráci s radikalisty ze skupiny Boko Haram.

Aug 13

Nigerijská armáda dostala ultimátum: Zlikvidujte Boko Haram

Abuja - Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dal armádě tři měsíce na to, aby zlikvidovala radikální skupinu Boko Haram. Organizace se hlásí k radikálům z organizace Islámský stát a v Nigérii bojuje šest let.

Mar 31

Islámský stát opět děsí. Spojil se s Boko Haram a Al-Káidou

Nuakšott - Tři nejděsivější teroristické organizace Islámský stát, Boko Haram a Al-Káida vlastní výcvikové tábory v saharské poušti v Mauritánii, kde společně trénují desítky teroristů. Podle serveru Fox News mezi organizacemi rovněž…

Mar 20

Islamisty z Boko Haram rozdrtíme do měsíce, chvástá se nigerijský prezident

Abuja - Prezident Nigérie Goodluck Jonathan v rozhovoru pro BBC uvedl, že chce islamistickou sektu Boko Haram porazit do třiceti dní. Zároveň přiznal, že jeho reakce na ohrožení džihádisty byla příliš pomalá, prý mu chyběly peníze.…

Mar 7

Islámský stát posiluje. Řezníci z Boko Haram mu slíbili věrnost

Abuja - Radikálové z islamistických milic Boko Haram, kteří působí v Nigérii, slíbili věrnost Islámskému státu (IS). Ten už obsadil rozsáhlá území v Iráku a Sýrii. Členové Boko Haram se od IS už dříve několikrát inspirovali a zavedli…

Mar 2

Islamisté z Boko Haram se inspirovali Islámským státem. Setnuli dva muže, popravu natočili na video a zveřejnili

Abuja - Stejný nástroj propagandy jako radikálové z organizace Islámský stát (IS) zvolili islamisté z nigerijského hnutí Boko Haram: na internetu zveřejnili video s těly dvou setnutých mužů, údajných špionů.

Feb 18

Tažení proti Boko Haram: Nigerijská armáda zabila 300 radikálů

Abuja - Severovýchod Nigérie je ve válce s radikály. Vojáci od pondělí při snaze o znovudobytí 11 měst a vesnic zabili 300 členů islamistické sekty Boko Haram. Situace je značně vypjatá i v sousedním Nigeru.