English

Je byznys Gazpromu mrtvý? Taktika nechat Evropu vymrznout se obrátila proti svým autorům

Deník N

Sázka na taktiku „nechat Evropu vymrznout“ skončila pro ruskou státní společnost Gazprom největší ztrátou od roku 1998. Slova o nových trzích v Číně se jeví jako blafování. Moskva chce situaci zachraňovat zvyšováním daní.

More from Deník N

Oct 5

Ruská společnost Gazprom obnoví dodávky plynu do Itálie. Pozastavila je...

Deník N / Svět

Ruská společnost Gazprom obnoví dodávky plynu do Itálie. Pozastavila je kvůli problémům s přepravou v Rakousku. (AFP)

Sep 5

Ruská plynárenská společnost Gazprom plně neobnoví dodávky plynu do Evropy,...

Deník N / Svět

Ruská plynárenská společnost Gazprom plně neobnoví dodávky plynu do Evropy, dokud Západ nezruší protiruské sankce. Ropovod Nord Stream 1 má podle společnosti technické závady, které jsou následkem sankcí zemí Evropy vůči Rusku. Podle…

Sep 2

Ruský koncern Gazprom přerušil dodávky plynu do Evropy proudící plynovodem...

Deník N

Ruský koncern Gazprom přerušil dodávky plynu do Evropy proudící plynovodem Nord Stream 1 „na dobu neurčitou“. Důvodem má být únik oleje z turbíny ve stanici Portovaja. Gazprom vyzval společnost Siemens, aby závadu na turbíně odstranila. …

Aug 16

Ruský Gazprom varoval, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě...

denikn.cz

Ruský Gazprom varoval, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě zvýšit o dalších 60 procent. Jeho vlastní vývoz a produkce vinou západních sankcí klesá. (ČT24)

Aug 15

Ruská plynárenská společnost Gazprom zvýšila dodávky plynu do Maďarska nad...

Deník N

Ruská plynárenská společnost Gazprom zvýšila dodávky plynu do Maďarska nad objem stanovený v dlouhodobé smlouvě. Zvýšené dodávky byly zahájeny v pátek ráno, uvedla agentura MTI. (Reuters)

Jul 30

Gazprom údajně zastavil dodávky plynu do Lotyšska, ruská společnost to...

Deník N

Gazprom údajně zastavil dodávky plynu do Lotyšska, ruská společnost to uvedla ve svém vyjádření. Lotyšsko platilo za plyn skrze prostředníka v eurech, odmítlo tak přistoupit na podmínku platby v rublech. (Reuters)

Jul 18

Gazprom vyhlásil stav vyšší moci na dodávky plynu do Evropy...

Deník N

Gazprom vyhlásil stav vyšší moci na dodávky plynu do Evropy nejméně jednomu významnému odběrateli. Písemné oznámení je datováno k 14. červnu a podle Reuters se vztahuje na dodávky přes plynovod Nord Stream 1 do Německa. (Reuters)

Jul 11

Ruský plynárenský koncern Gazprom dále snižuje dodávky plynu do Itálie....

Deník N

Ruský plynárenský koncern Gazprom dále snižuje dodávky plynu do Itálie. Informovala o tom nadnárodní ropná společnost se sídlem v Itálii Eni. (AFP)

May 31

Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska....

denikn.cz

Ruská plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Země odmítla přistoupit na platby v rublech, jak žádá Kreml. (NL Times)

Apr 28

Ruský Gazprom očekává v tomto roce pokles produkce plynu na pětileté...

denikn.cz

Ruský Gazprom očekává v tomto roce pokles produkce plynu na pětileté minimum. Předpokládá, že produkce plynu letos poklesne o čtyři procenta. Gazprom ve středu zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. (Reuters)

Apr 27

Ruský plynový monopol Gazprom zastavil dodávky plynu Polsku a Bulharsku. Podle...

Deník N

Ruský plynový monopol Gazprom zastavil dodávky plynu Polsku a Bulharsku. Podle něj nesplnily požadavek Kremlu na platbu za plyn v rublech. Tuzemský ČEZ, který má kontrakt s Gazpromem, čeká další platba za ruský plyn až koncem května.…

Apr 27

Řecko pomůže Bulharsku s dodávkami plynu poté, co Gazprom přerušil dodávky...

Deník N / Svět

Řecko pomůže Bulharsku s dodávkami plynu poté, co Gazprom přerušil dodávky z Ruska. Bulharsko by se například mohlo rychleji napojit na plynovod TAP, zatímco Řecko chce zvýšit kapacitu svých zásobníků. Transjadranský plynovod TAP…

Apr 27

Prezident Miloš Zeman vyjádřil Polsku podporu v problematice dodávek plynu z Ruska....

Deník N / Svět

Prezident Miloš Zeman vyjádřil Polsku podporu v problematice dodávek plynu z Ruska. Rusové podle něj porušili existující smlouvy. Prohlásil to po jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. „Naše bilaterální vztahy jsou skvělé. Až…

Apr 27

Gazprom podmiňuje dodávky plynu do Polska a Bulharska platbami v rublech. Pokud...

Deník N

Gazprom podmiňuje dodávky plynu do Polska a Bulharska platbami v rublech. Pokud budou obě země odčerpávat tranzitní plyn určený dalším zemím, omezí i jeho dodávky. Postihnout to může i Česko. Poláci berou ruský plyn přes plynovod Jamal.…

Apr 27

Ruský Gazprom zastavil dodávky zemního plynu do Bulharska. Tamní vláda...

Deník N

Ruský Gazprom zastavil dodávky zemního plynu do Bulharska. Tamní vláda zatím nebude vydávat omezení na spotřebu plynu. Země dostává z Ruska až 90 procent zemního plynu, bude muset najít náhradní dodavatele suroviny. (Euronews)

Mar 31

Ruská energetická společnost Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do „ne...

Deník N

Ruská energetická společnost Gazprom zvažuje zastavení dodávek plynu do „ne přátelských“ zemí. S odkazem na nejmenované zdroje to napsal ruský ekonomický list Kommersant. (Reuters)

Feb 24

Ruský plynárenský monopol Gazprom garantuje pokračování dodávek plynu do Evropy,...

denikn.cz

Ruský plynárenský monopol Gazprom garantuje pokračování dodávek plynu do Evropy, hlásí zpravodaj BBC. Akcie firmy oslabily o 30 procent, teď ale rostou. Cenné papíry ruské banky Sberbank spadly o 70 procent.

Oct 30

Rusko podepsalo s Moldávií smlouvu na dodávky zemního plynu. Ruský Gazprom...

denikn.cz

Rusko podepsalo s Moldávií smlouvu na dodávky zemního plynu. Ruský Gazprom bude dodávat plyn do Moldavska v příštích pěti letech. (Reuters)

Oct 29

Ruský Gazprom se dohodl s Moldavskem na prodloužení smlouvy o dodávkách plynu...

denikn.cz

Ruský Gazprom se dohodl s Moldavskem na prodloužení smlouvy o dodávkách plynu po dobu pěti let. Moldavsko minulý týden vyhlásilo stav nouze poté, co na konci minulého měsíce vypršela smlouva o plynu s Gazpromem. Jednání obou zemí…

Sep 26

Ruský energetický gigant Gazprom je připraven zvýšit dodávky zemního plynu...

denikn.cz

Ruský energetický gigant Gazprom je připraven zvýšit dodávky zemního plynu do Evropy. Podle Moskvy je nachystán uzavřít nové smlouvy. (Reuters)