English

Svět v ohrožení: Počet cizinců v řadách IS a Al-Káidy prudce roste

New York - Podle nové zprávy OSN se počet zahraničních bojovníků po celém světě od poloviny loňského roku do letošního března zvýšil o 71 procent. Přidávají se především k Islámskému státu a Al-Káidě. Rychle také roste počet zemí, odkud se…

More from eurozpravy.cz

Nov 30

Vůdce Islámského státu (IS) abú Hasan Hášimí Kurajší byl zabit

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Hasan Hášimí Kurajší byl zabit. Oznámil to mluvčí islamistů v audionahrávce na telegramu. Kurajší, který stál v čele skupiny teprve od března, podle něj zahynul "v boji proti nepřátelům"…

Feb 5

OSN: Jeden z vůdců Al-Káidy byl loni zatčen v Jemenu

Vůdce teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) Chálid Batarfí byl loni v říjnu zatčen v Jemenu a během této operace byl zabit i jeho zástupce.

Feb 16

Svrhněte vládu prezidenta Sísího, burcuje Egypťany šéf Al-Káidy. Ozval se Islámský stát

Káhira - Prostřednictvím nahrávky šéf mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval Egypťany, aby svrhli vládu současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího. V uplynulých měsících Káhira také zesílila boj proti islamistům, který…

Feb 1

Pan Ki-mun se vzdal kandidatury na prezidenta Jižní Koreje

Soul - Prezidentské volby jsou v Jižní Koreji plánovány na konec tohoto roku, ale mohly by se uskutečnit už za dva měsíce, pokud ústavní soud definitivně sesadí prezidentku Pak Kun-hje. Bývalý šéf OSN Pan Ki-mun o post usilovat nebude,…

Jan 7

Vzniknou desítky Islámských států? Alarmující zpráva o plánech Al-Káidy

Islámábád - Vůdce Al-Káidy, Ajmán Zawahiri, uveřejnil video, ve kterém útočí na Islámský stát (IS). Nazval falešnými a potupnými obvinění vůdce IS, Abú Bakra al-Bagdádího, že odmítá sektářské útoky na šiíty a navazuje spojenectví s…

Oct 21

RB OSN selhala. Sýrii má řešit Valné shromáždění, Pan Ki-mun svolává krizovou schůzi

New York - Válku v Sýrii by podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna mělo řešit Valné hromáždění. Rada bezpečnosti totiž neplní svou funkci, jelikož je paralyzovaná rozpory mezi velmocemi.

Sep 30

OSN vytvoří vyšetřovací komisi kvůli útoku na konvoj v Sýrii, oznámil Pan Ki-mun

New York - Tragickým útokem na humanitární konvoj v severosyrské provincii Halab se bude zabývat zvláštní vyšetřovací komise, kterou vytvoří OSN.

Jun 11

Šéf Al-Káidy slíbil věrnost novému vůdci Talibanu

Kábul - Šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí slíbil věrnost novému vůdci radikálního hnutí Taliban mullovi Hajbatulláhovi Achúndzádovi.

May 8

Šéf Al-Káidy označil Islámský stát za extrémisty. Rusy a křižáky vyhnat ze Sýrie, dodal

Ammán - Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí ve své nejnovější zvukové nahrávce označil Islámský stát za "extrémisty". Zároveň vyzval všechny bojovníky v Sýrii k jednotnému postupu proti Rusům a západním křižákům. Autentičnost záznamu se ověřuje.

Mar 26

Pan Ki-mun vyzval ke smíření šíitů a sunnitů

Bagdád - V iráckém městě Iskandaríja se dnes příbuzní naposledy rozloučili s třicítkou obětí, které v pátek zahynuly při sebevražedném atentátu po fotbalovém zápasu.

Mar 22

Při náletech v Jemenu zemřely destíky bojovníků Al-Kaidy

Saná – V Jemenu byly při náletech náletech koalice vedené Saúdskou Arábií zraněny a zabity desítky osob. Cílem byl výcvikový tábor teroristické sítě Al-Káida.

Jan 6

Pan Ki-mun, RB OSN i Bílý dům odsoudili údajný jaderný test KLDR

New York - Zkušební jaderný výbuch, který dnes ohlásila Severní Korea, je hluboce znepokojující a znamená velké ohrožení regionální bezpečnosti. Prohlásil to generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Dec 9

Expert identifikoval kořeny Al-Káidy a Islámského státu. Závěry jsou znepokojivé

Jednou z klíčových kontradikcí západní zahraniční politiky vůči Blízkému východu je silné spojenectví se Saudskou Arábií. Myslí si to expert na blízkovýchodní region Toby Matthiesen, který působí jako výzkumný pracovník na prestižní…

Nov 16

Šéf OSN Pan Ki-mun má navštívit KLDR. Setká se s diktátorem Kimem?

Soul - Šéf OSN Pan Ki-mun tento týden navštíví Pchjongjang, kde se zřejmě setká s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Byl by tak třetím sloužícím generálním tajemníkem mezinárodního společenství, který by navštívil stalinistickou Severní Koreu.

Oct 19

Řešení migrační krize vyžaduje velkorysost, apeloval Pan Ki-mun na Slovensku

Bratislava - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který je nyní na návštěvě Slovenska, hovořil také o uprchlické krizi. Běženci, kteří přicházejí do Evropy, hledají podle něj bezpečnou, stabilní a prosperující budoucnost.

Sep 25

Zeman odlétá do New Yorku: V OSN vyzve k tažení proti Islámskému státu

EuroZprávy.cz

Praha – Na čtyřdenní cestu do New Yorku se chystá česká hlava státu Miloš Zeman. Ve spojených státech se setká s krajany i zástupci českých firem, vrcholem však bude Zemanovo vystoupení na Valném shromáždění Organizace spojených národů.

Aug 29

Evropa musí učinit více k řešení migrační krize, tvrdí Ki-mun

New York - Evropské země stižené migrační vlnou musí vyvinout větší úsilí k vyřešení uprchlické krize ve Středomoří a na svých územích. Prohlásil to v pátek generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

May 4

Na oslavy do Moskvy pojede Pan Ki-mun

New York/Moskva - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun přijede 9. května na oslavy konce války do Moskvy, podle mluvčího OSN Stéphane Dujarrika se sejde k besedě s prezidentem Vladimirem Putinem.

Apr 3

Svět v ohrožení: Počet cizinců v řadách IS a Al-Káidy prudce roste

New York - Podle nové zprávy OSN se počet zahraničních bojovníků po celém světě od poloviny loňského roku do letošního března zvýšil o 71 procent. Přidávají se především k Islámskému státu a Al-Káidě. Rychle také roste počet zemí, odkud se…

Jan 3

Údajný člen Al-Káidy zajatý v Libyi zemřel

Washington - Údajný člen vedení teroristické sítě Al-Káida abú Anas Libí, kterého americké komando v roce 2013 zajalo v Libyi a převezlo do USA, v pátek večer zemřel v New Yorku. Informoval o tom americký list The Washington Pos