English

Analýza | Proč Ukrajinci pronikli do Ruska? Kyjev dává prostor spekulacím, důvodů může být několik

EuroZprávy.cz

Útok ukrajinských sil na ruské území v Kurské oblasti se na první pohled může zdát nelogický a podle některých je kontraproduktivní. Samotné ukrajinské úřady se k němu ještě nijak hlouběji nevyjádřily, a tak se dají všechny možné teorie…

More from EuroZprávy.cz

Sep 18

Zastavili jsme ruský pokus o osvobození Kurské oblasti, tvrdí Kyjev

EuroZprávy.cz

Ruská protiofenziva zaměřená na znovuzískání území obsazených Ukrajinou v jihoruské Kurské oblasti byla „zastavena“, uvedl ve středu mluvčí ukrajinské vojenské správy Olexij Dmytraškivskyj. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Sep 9

Rusko pořádá volby v Ukrajinou okupované Kurské oblasti. Vyhrávají příznivci Putina

eurozpravy.cz

Podporovatelé ruského prezidenta Vladimira Putina mají převahu v regionálních volbách v Kurské, Lipecké a Brianské oblasti. Vyplývá to z průběžných výsledků, o kterých informovala agentura Reuters v noci na pondělí.

Aug 27

Ukrajinská armáda pokračuje v postupu v ruské Kurské oblasti

eurozpravy.cz

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj v úterý uvedl, že ukrajinská armáda pokračuje v úspěšném postupu v ruské Kurské oblasti. Zároveň však varoval, že Moskva posiluje své síly v okolí města Pokrovsk v Doněcké…

Aug 17

Ukrajinská armáda se v ruské Kurské oblasti probíjí dál do vnitrozemí

EuroZprávy.cz

Ukrajinské síly postoupily v některých úsecích ruské Kurské oblasti o jeden až tři kilometry, uvedl v pátek velitel ukrajinské armády Olexandr Syrskyj. Upozornil na to server Ukrajinska pravda.

Aug 15

Zelenskyj: Kyjev v Kurské oblasti dosahuje svého strategického cíle

eurozpravy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ocenil "dobrý postup" ukrajinských sil v ruské Kurské oblasti. Podle jeho slov Kyjev při této operaci dosahuje svého strategického cíle. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

Aug 14

Ukrajinci dávají Rusku zabrat. Armáda stahuje jednotky z Kaliningradu do Kurské oblasti

EuroZprávy.cz

Rusko přesouvá své jednotky z Kaliningradu do Kurské oblasti, která se nachází u hranic s Ukrajinou, kde nyní probíhají boje mezi ruskými a ukrajinskými silami po bezprecedentním přeshraničním útoku. Tvrdí to litevský ministr obrany…

Aug 13

Ukrajinské jednotky údajně kontrolují 74 obcí v ruské Kurské oblasti

EuroZprávy.cz

Ukrajinské síly údajně kontrolují 74 obcí v ruské Kurské oblasti. V posledních 24 hodinách ukrajinská vojska postoupila o jeden až tři kilometry do hloubky ruského území a zabrala dalších 40 čtverečních kilometrů. Uvedl to serve Ukrajinska…

Aug 12

Vyžeňte Ukrajince z Kurské oblasti, nařidil armádě Putin

EuroZprávy.cz

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vyzval ozbrojené síly své země, aby zatlačily ukrajinské jednotky po jejich nečekané ofenzivě, kterou podnikly hluboko do jižní Kurské oblasti v Rusku. Informovala o tom britská stanice BBC.

Aug 12

Zelenskyj: Rusko provedlo 2000 útoků z Kurské oblasti, zaslouží si spravedlivou odpověď

EuroZprávy.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že během léta Rusko provedlo téměř 2000 útoků z Kurské oblasti na ukrajinskou Sumskou oblast. Podle něj si tyto útoky zaslouží "spravedlivou" odpověď.

Jul 7

Rusko po údajném ukrajinském útoku vyhlásilo ve Voroněžské oblasti výjimečný stav

EuroZprávy.cz

V některých částech ruské Voroněžské oblasti byl v neděli vyhlášen výjimečný stav po údajném útoku dronem ze strany Ukrajiny. Tento útok způsobil požár ve skladu s výbušninami, informoval gubernátor oblasti Alexandr Gusev. Uvedl to server…

May 18

Ukrajinci prchají z Charkovské oblasti před ruskou armádou. Jsou jich tisíce

EuroZprávy.cz

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny.

Nov 26

Moskva i další ruské oblasti čelily dronovému úderu, útok hlásí i Kyjev

eurozpravy.cz

Rusko druhým dnem po sobě čelilo dronovému útoku. Protivzdušná obrana podle ministerstva obrany zneškodnila během neděle celkem 24 bezpilotních strojů. Cílem dronů byla také Moskva. S útokem se dnes potýkali i Ukrajinci.

Sep 24

Ukrajinské jednotky postupují hlouběji do Záporožské oblasti, Rusko dál útočí na civilisty

EuroZprávy.cz

Ukrajinské jednotky postupují hlouběji do Záporožské oblasti a útočí na Novoprokopivku, frontovou vesnici 1,5 km jižně od Robotyne. Ve svém pravidelném přehledu to uvedl Institut pro studium války (ISW).

May 27

Ukrajinci údajně ostřelovali vesnici v Kurské oblasti, zemřel dělník

EuroZprávy.cz

Rusové v sobotu informovali o úmrtí člověka v příhraničí při ukrajinském ostřelování. Ze zprávy gubernátora Kurské oblasti Romana Starovojta zároveň vyplynulo, že i na svém vlastním území připravují opevnění.

Apr 26

VIDEO: Ruská stíhačka MiG-31 se zřítila v Murmanské oblasti na severozápadě Ruska

EuroZprávy.cz

Ruská stíhačka MiG-31 se ve středu zhroutila v Murmanské oblasti na severozápadě Ruska. Uvedlo to ruské ministerstvo obrany s odvoláním na ruská média, píše agentura Reuters.

Dec 11

Kyjev si všiml navýšení mobilizace v Luhanské oblasti. Rusko chce posílit své síly

Rusko se snaží posílit své jednotky bojující poblíž Severodoněcku v Luhanské oblasti, a navýšilo proto mobilizaci v okupovaných částech oblasti, uvedl dnes ukrajinský generální štáb. Dodal, že například v Rusy okupovaném městě Krasnyj Luč…

Sep 30

Rusko bude podle Putina hájit anektované ukrajinské oblasti všemi prostředky

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Kremlu před zraky členů ruské vládnoucí elity slíbil hájit anektovaná ukrajinská území, představující asi 15 procent rozlohy sousední země, "všemi dostupnými prostředky". Představitel jaderné mocnosti…

Sep 10

Gubernátor: Rusko ukradlo z ukrajinské Luhanské oblasti více než milion tun obilí

Rusko ukradlo z ukrajinské Luhanské oblasti více než milion tun obilí. Prohlásil to dnes gubernátor tohoto regionu Serhij Hajdaj.

Jun 1

Rusko v ukrajinském Chersonu utnulo internet i telefonování, hlásí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska během současné invaze na Ukrajinu, přerušilo nově nastolené proruské vedení internetové a telefonní sítě. Podle agentury Reuters na to upozornily ukrajinské úřady.

May 16

82. den války: Ukrajinská armáda v Charkovské oblasti vytlačila Rusko za hranice

EuroZprávy.cz

Ruské jednotky nyní soustředí své hlavní úsilí v Doněcké oblasti, kde se dělostřelbou a leteckými útoky snaží zničit ukrajinské opevněné obranné pozice, uvedl v dnešní ranní zprávě ukrajinský generální štáb. Pokračuje také těžké…